Ηλεία Υγεία

Δήμος Ήλιδας: Σε εφαρμογή το πρόγραμμα ‘Υγεία για όλους’

Ακούστε το άρθρο

Διέξοδο στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, δίνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο δήμος Ήλιδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Υγεία για όλους».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στους δήμους με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Ήλιδας είναι ο πρώτος που κάνει την αρχή και αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προγράμματος, για να καλυφθούν ανάγκες των ευπαθών ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ήδη λοιπόν προγραμματίστηκε να γίνει εμβολιασμός παιδιών την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί στο χώρο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην Αμαλιάδα.

 

Ενώνουν τις δυνάμεις τους

Χθες παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τον αντιδήμαρχο κ. Νώντα Παναγιωτόπουλο και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστα Τσαούση, στην διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση του προγράμματος και παράλληλα έγινε κάλεσμα προς όλους προκειμένου να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι ο δήμος Ήλιδας εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα υγείας για όλους, για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, που είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες του δήμου.

Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλόπουλος αποκάλυψε χθες ότι ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος ανέλαβε πρωτοβουλία έτσι ώστε στην κοινωφελή δομή που έχει ο δήμος, οι γιατροί να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε ανασφάλιστους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν γιατρούς.

«Είναι μία πρωτοβουλία που θα βοηθήσει πολύ κόσμο. Πιστεύω και εύχομαι πολύ γρήγορα να λυθούν τα προβλήματα και να μην χρειάζονται δομές και  τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Πάντως, όσο η οικονομική κρίση συνεχίζεται καλό είναι να συμβάλλουν όλοι στην εξεύρεση λύσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μπαίνει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για όσους δεν μπορούν μέχρι σήμερα να προσφύγουν στις υπηρεσίες υγείας. Υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Χαροκόπουλος και το Περιφερειακό συμβούλιο ψήφισαν ένα πρόγραμμα υγείας και αγωγής φροντίδας, το επονομαζόμενο ‘Υγεία για όλους’.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δράσεις με εξετάσεις σε παιδιά (όπως είναι οι εμβολιασμοί), με εξετάσεις για τις γυναίκες όπως η διενέργεια του Τεστ ΠΑΠ, καθώς επίσης εξετάσεις για τον θυρεοειδή αλλά και καρδιολογικές εξετάσεις. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι δήμοι και κάθε δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξειδικεύσει το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο δήμος Ήλιδας είναι πρωτοπόρος, έχοντας στο πλευρό του τον Ιατρικό Σύλλογο και τον πρόεδρό του Κώστα Τσαούση. Η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε όλη την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πρώτη ενέργεια του προγράμματος με τους εμβολιασμούς παιδιών, καθώς υπάρχουν δύο οικισμοί με ρομά αλλά και ομάδες μεταναστών που χρίζουν εμβολιασμού και ότι στην συνέχεια θα επεκταθεί και σε παιδιά ανασφάλιστα.

«Καλούμε όλες τις κοινωνικές ευπαθείς ομάδες να μας ενημερώσουν για την συμμετοχή τους στον εμβολιασμό και έχουμε απευθυνθεί και σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, στους διευθυντές, δασκάλους, συλλόγους γονέων για να δούμε ποιος είναι τελικά ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να εμβολιαστούν. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Και για την ιλαρά

Ως την ‘σημαντικότερη’ από τις δράσεις που γίνονται για τις ευπαθείς ομάδες, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κώστας Τσαούσης, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έξαρση της ιλαράς, καθώς από τον περασμένο Μάιο έως τον Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί 150 βεβαιωμένα κρούσματα και μάλιστα τα πενήντα έχουν σημειωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο. «Παλαιότερα τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, πλέον το πρόβλημα είναι σοβαρό» ανέφερε ο κ. Τσαούσης αναφορικά με την ιλαρά, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός που θα γίνει θα περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σχετικά με το πρόγραμμα σημείωσε: «Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους με χαμηλό εμβολιαστικό προφίλ. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να εξεταστούν, είναι πολύ σοβαρό το θέμα και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Πρέπει να κινητοποιηθούν και οι δάσκαλοι και ίσως πρέπει να κάνουμε επαφή και με τον Σύλλογος δασκάλων, με τους γονείς, για να έχει και αξία αυτό που πάμε να κάνουμε στην παρούσα φάση».

Όλη η επικαιρότητα