Εκλογές Μεσσηνία

Δήμος Καλαμάτας: Με φαβορί και…ρυθμιστές μπαίνει το 2019

Ακούστε το άρθρο

Με την ανακοίνωση ενός αριθμού υποψηφίων με τον “Ανοιχτό Δήμο – Ενεργοί Πολίτες” στον οποίο ηγείται ο Μανώλης Μάκαρης, έπεσε η αυλαία του πρώτου γύρου της προεκλογικής περιόδου για το δήμο Καλαμάτας.

Κι αν σ’ αυτόν είχαμε κάποιες εκπλήξεις στον αριθμό των υποψηφίων δημάρχων, στο δεύτερο και τελευταίο μέχρι τις εκλογές, ασφαλώς τα πολιτικά γεγονότα αναμένονται “θερμότερα”, αφού όχι μόνο θα ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις στηρίξεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά θα δούμε και τον αριθμό των υποψηφίων που θα φτάσει μέχρι την κάλπη.
Διότι η πραγματικότητα μας υποχρεώνει – με δέκα υποψηφίους- να μην μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνει στο τέλος και ποιος θα διαδεχθεί τον Παναγιώτη Νίκα.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που κυριαρχεί στον πρώτο γύρο είναι ότι υπάρχουν υποψήφιοι από την ίδια πολιτική μήτρα, αλλά και για πρώτη φορά τρεις γυναίκες υποψήφιες δημάρχους.

Ειδικότερα, από την Ακροδεξιά έχουμε την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της “Χρυσής Αυγής” Δημήτρη Κουκούτση, ενώ αναμένουμε την απόφαση του Γιώργου Δημητρούλια, επικεφαλής της “Ελληνικής Δράσης”.

Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχουμε την Ελένη Αλειφέρη, την Μαρία Οικονομάκου και τον Θανάση Βασιλόπουλο, με τον τελευταίο να θεωρεί ότι η επιλογή του έγινε με τις πιο “δημοκρατικές” διαδικασίες, αφού εκλέχθηκε από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας και τους προέδρους των Κοινοτήτων της. Βέβαια, μέχρι σήμερα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας φαίνεται να…αγνοεί το αποτέλεσμα, αφού, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την πλευρά του άμα τη ανακοινώσει της απόφασης από την εκλογική διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βασιλόπουλος φαίνεται να θεωρεί ότι είναι ο…επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ., αλλά αυτό ισχύει μόνο στα λόγια, μια και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει καμία στήριξη.

“Συνωστισμός” επικρατεί και στον χώρο ων “ανεξάρτητων” υποψηφίων. Από η μια υπάρχει η υποψηφιότητα του Βασίλη Κοσμόπουλου, της Τόνιας Κουζή, του Μανώλη Μάκαρη, αλλά και του Νίκου Αλεξανδρόπουλου. Η περίπτωση του Βασίλη Τζαμουράνη είναι πιο…μπερδεμένη αφού ακόμα δεν έχει ανακοινώσει καμία επίσημη υποψηφιότητα, καθώς έχει ασυμβίβαστο, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει, να προχωρεί στην ολοκλήρωση του συνδυασμού του.

Μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση”  που στηρίζεται από το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε από την αρχή το τοπίο. Υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Καλαμάτας θα είναι και πάλι ο Δημήτρης Οικονομάκος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Ενώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να ακολουθεί – μέχρι σήμερα- τη ρήση του Μάο “αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν”, στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό κόμμα να αποφασίζει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου τον τρόπο που θα κινηθεί. Θα προτιμήσει μια στήριξη πιο ανοικτή και πολυτασική ή θα αποφασίσει να στηριχτεί σε κομματικό υποψήφιο;

Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα προχωρήσει στη στήριξη της υποψηφιότητας του Βασίλη Τζαμουράνη, αν και μεμονωμένα μέλη του έχουν έρθει, ήδη, σε συμφωνία με τον Βασίλη Κοσμόπουλο.

Φαβορί υπάρχει;

Ένα ρεπορτάζ θα ήταν…ανάλατο, αν δεν προχωρούσε και σε κάποιες εκτιμήσεις. Έστω κι αν κινδυνεύουμε να πέσουμε έξω ή να δυσαρεστήσουμε ορισμένους. Έτσι, θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του Βασίλη Κοσμόπουλου παρουσιάζει δυναμική νίκης, έστω κι αν ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι μια ιστορία που έκανε τον κύκλο της.

Πολλά από τα θέματα που είχε αναδείξει η “Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη” από το 2002 μέχρι το 2010, παραμένουν εξίσου επίκαιρα για το μέλλον του δήμου Καλαμάτας, ενώ η συνολική παρουσία της παράταξης έδειξε ότι έχει και την εμπειρία και την ικανότητα να διοικήσει το δήμο Καλαμάτας, “σπάζοντας αβγά” εκεί που πρέπει.
Το ίδιο αξιόλογος είναι και ο συνδυασμός “Καλαμάτα/ Τόπος Ζωής” με επικεφαλής την Τόνια Κουζή. Φρέσκα πρόσωπα, ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, συνθέτουν την κίνηση, η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
Από κει και πέρα, μια ανακοίνωση από την πλευρά του Βασίλη Τζαμουράνη θα είχε τη δική της δυναμική, μια και ο ίδιος, εκτός όλων των άλλων, “φλερτάρει” και με δημοτικούς συμβούλους από την παράταξη του Παναγιώτη Νίκα, ενώ στα “προσόντα” του θεωρείται και η πολύχρονη πείρα του στο δήμο Καλαμάτας.

Τέλος, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την υποψηφιότητα της Μαρίας Οικονομάκου. Όταν την έχουν πλησιάσει μεμονωμένα μέλη ακόμα και από τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνει κάποιος το εύρος της δυναμικής της. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τη λαϊκή απήχηση που έχει η υποψηφιότητά της, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα