Δήμος Πηνειού: Δράσεις του Α. Μαρίνου θωρακίζουν την υγεία

Ο ογκολόγος Π. Γκινόπουλος επικεφαλής στο Ιατρείο Προληπτικής Ογκολογίας -Κοινωνικό Ιατρείο με Γ. Παναγούλια και Θ. Θεοδωρακόπουλο

Σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων που αφορούν στην κοινωνική πολιτική που σχεδιάζει ο δήμος Πηνειού με γνώμονα την θωράκιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου, παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι ο  άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών και των δράσεων της δημοτικής του αρχής.

Ο δήμαρχος με απόλυτο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Υγεία του κοινωνικού συνόλου  ανακοίνωσε την ίδρυση στο Δήμο Πηνειού Ιατρείου Προληπτικής Προγνωστικής Ογκολογίας στο οποίο επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας , παθολόγος –ογκολόγος κ. Παναγιώτης Γκινόπουλος.

Το Ιατρείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αγκαλιάζει όχι μόνο τους δημότες του δήμου Πηνειού αφού όπως τονίζει ο δήμαρχος «η θεραπεία δεν έχει σύνορα»

Οι σωτήριες δράσεις του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου που εντάσσονται στην Κοινωνική πολιτική του Δήμου Πηνειού περιλαμβάνουν επίσης την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου στο οποίο θα συμμετέχουν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και οι οποίοι θα προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στους συνδημότες εκείνους που για συγκεκριμένους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στους δημόσιους φορείς υγείας.

Οργάνωση δράσεων αιμοδοσίας

Στα άμεσα σχέδια της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Πηνειού, όπως επίσης ανακοίνωσε ο δήμαρχος, περιλαμβάνεται  η οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Στο δήμο Πηνειού μόνο στο Τραγανό υπάρχει δραστήριος Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών.

Δωρεά Οργάνων

Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος ως δωρητής οργάνων ο ίδιος, στηρίζει τη δράση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και ήδη μετά την κίνηση του δημάρχου περισσότεροι από 12 δημότες του Δήμου Πηνειού έχουν γίνει δωρητές οργάνων σώματος. «Η εκστρατεία προσφοράς συνεχίζεται και μέσα από την νέα ιστοσελίδα του δήμου Πηνειού», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο Ανδρέας Μαρίνος λοιπόν  με τέτοιες σωτήριες δράσεις δίνει προς όλους γόνιμες και εποικοδομητικές απαντήσεις.

Ιατρείο Προληπτικής Ογκολογίας

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ιατρού Θεόδωρου Θεοδωρακόπουλου και του αναπληρωτή δημάρχου και αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, ιατρού Γιώργου Παναγούλια ευχαρίστησε τους  εκπροσώπους των ΜΜΕ για την παρουσία τους και δήλωσε: «Υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή τον πρόδρομο της ογκολογίας στη Δυτική Ελλάδα , τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας, τον παθολόγο-ογκολόγο κ. Παναγιώτη Γκινόπουλο. Τον ευχαριστώ για την προθυμία που επέδειξε στον σχεδιασμό που κάνει ο Δήμος Πηνειού για το θέμα της προληπτικής ογκολογίας. Ο κ. Παναγιώτης Γκινόπουλος θα οργανώσει το Ιατρείο της Προληπτικής  Προγνωστικής Ογκολογίας που ιδρύει ο Δήμος Πηνειού. Στο Ιατρείο θα φιλοξενούμε συνανθρώπους μας και από άλλους δήμους γιατί η πρόληψη και η θεραπεία δεν έχουν σύνορα».

Κοινωνικό ιατρείο

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία του, το Κοινωνικό Ιατρείο:

«Ευχαριστώ και τους δύο  φίλους μου τους γιατρούς τον Θοδωρή Θεοδωρακόπουλο και τον Γιώργο Παναγούλια οι οποίοι προωθούν και το θέμα του Κοινωνικού Ιατρείου. Κάτι που βοηθήσει πολλούς συνδημότες μας που δεν έχουν πρόσβαση στους δημόσιους φορείς υγείας.

Ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στην Υγεία των συνανθρώπων μας με καινοτόμες και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και με γόνιμες δράσεις υπηρετεί το υπέρτατο αγαθό του λαού μας. Έχουμε κάνει έναν αρχικό σχεδιασμό και ακολουθεί συζήτηση και σχεδιασμός των επιμέρους ζητημάτων, με πρόσωπα φερέγγυα, αρμόδια και εκλεκτά που τιμήθηκαν από τον λαό του Δήμου μας για να προσφέρουν στην Υγεία των συνανθρώπων μας. Με την πρόληψη ερχόμαστε να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Είμαστε λοιπόν χαρούμενοι γιατί στεκόμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο, θεραπεύουμε με την διάθεσή μας ζητήματα τα οποία δεν ακούμπησε ποτέ κανείς. Είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα αλλά είμαι αισιόδοξος, αφού η επιστημονική συγκρότηση αυτών που προανέφερα είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε ασφαλή αποτελέσματα».

Η λειτουργία του Ιατρείου

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε  ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας, κ, Παναγιώτης Γκινόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο «που υιοθέτησαν το τεράστιο κομμάτι της πρόληψης, πρόγνωσης, πρώιμης διάγνωσης στον τομέα της ογκολογίας»

Ο κ. Γκινόπουλος δήλωσε έτοιμος να το επισκέπτεται –κατ΄αρχήν- μία φορά την εβδομάδα με σκοπό την πρόληψη, την πρόγνωση και την πρώιμη διάγνωση, καθώς και την κλινική παρακολούθηση ασθενών αν χρειαστεί. «Αν χρειαστεί το Ιατρείο θα λειτουργεί και δύο φορές την εβδομάδα με επιπλέον ιατρούς από την Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας», δήλωσε.

Η ουσία στη μάχη κατά του καρκίνου και την ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι στην πρόληψη, πρόγνωση, πρώιμη διάγνωση τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Γκινόπουλος , τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, είναι ορατά μετά από περίπου 8 έως 10 χρόνια. Για τον λόγο αυτό, επειδή, δηλαδή, δεν υπάρχου άμεσα απτά αποτελέσματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, η εξουσία πολύ δύσκολα υιοθετεί προγράμματα πρόληψης, πρόγνωσης.

Ο κ. Γκινόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί, φυσικά, και στον ρόλο της θεραπείας των ογκολογικών ασθενών, επισημαίνοντας, ωστόσο, το υψηλό της κόστος, το οποίο θα μπορούσε, όπως είπε να επενδυθεί αλλού.

Κάμπος: συχνότητα καρκίνου

Ο αναπληρωτής δήμαρχος και ιατρός καρδιολόγος Γιώργος Παναγούλιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Παναγιώτης Γκινόπουλος είναι εξαίρετος ιατρός που έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής στο Νοσοκομείο στην Πάτρα αλλά και τον Πύργο. Πιστεύω πως θα βοηθήσει τα μέγιστα και σε ένα άλλο τομέα, την πρόληψη αφού είναι και πρόεδρος της ανάλογης εταιρείας. Σας θυμίζω ότι ο καρκίνος μετά τα καρδιαγγειακά είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ στον Κάμπο η συχνότητα των καρκίνων είναι αυξημένη. Οι συνδημότες μας με την ίδρυση του Ιατρείου θα έχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια. Όπως μεγάλη θα είναι η βοήθεια και με την ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου στο οποίο θα συνεργάζονται ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων». Ο Γιώργος Παναγούλιας το 2011 ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχε προτείνει τη λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου στη Γαστούνη, αλλά η πρότασή του δεν τελεσφόρησε.

Πρόσκληση προς ιατρούς

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ιατρός γαστρεντερολόγος Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να λειτουργήσει άμεσα το Κοινωνικό Ιατρείο στο Δήμο Πηνειού. «Καλούμε και άλλους ιατρούς και από άλλες ειδικότητες  να προσφέρουν γιατί η μια ειδικότητα συμπληρώνει την άλλη.»

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι ο  πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας  στάθηκε  στην κοινή προσπάθεια  του Δήμου Πύργου και του Δήμου Πηνειού με τις ευλογίες της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας για τη δημιουργία Ογκολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Πύργου.

Ο δήμαρχος Πηνειού  Ανδρέας Μαρίνος, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τον σημαντικό ρόλο της λειτουργίας του Ογκολογικού Ιατρείου στο νοσοκομείο του Πύργου, ζητώντας και την στήριξη των ΜΜΕ. Η συγκεκριμένη δομή θα  ανακουφίσει τους 25 και πλέον ασθενείς που θα το επισκέπτονται καθημερινά και οι οποίοι αναγκάζονται  να μετακινούνται καθημερινά από κάθε γωνιά της Ηλείας στην Πάτρα για την θεραπεία τους. Η πρόταση για τη δομή στο Νοσοκομείο έχει κολλήσει στα γρανάζια της Πολιτείας.