Ηλεία

Δήμος Πηνειού: «Καυτή» ανησυχία για το καλοκαίρι – Οι βροχές δημιουργούν πυκνή καύσιμη ύλη

Ακούστε το άρθρο

Η πυκνή βλάστηση που δημιουργείται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης σε περίπου ένα μήνα θα αποτελέσει ισχυρή καύσιμη ύλη ικανή να προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πηνειού που είχε αντικείμενο την χάραξη κοινής γραμμής και την  συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς με αφορμή τη φετινή αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του δήμου Πηνειού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, της Εθελοντικής Ομάδας Πηνειού, του Ερυθρού Σταυρού και γενικότερα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

«Αρχίζουν τα προβλήματα»

Ο διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδας κ. Κώστας Χριπάτσιος δήλωσε: «Ως υπηρεσία είμαστε πανέτοιμοι ενώ είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη έξι ατόμων. Δεν έχουμε προβλήματα ούτε με οχήματα και το πυροφυλάκιο στο Περιστέρι ολοκληρώνεται. Τα προβλήματα φέτος το καλοκαίρι θα είναι δύσκολα όπως φαίνεται, διότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις της Άνοιξης, πήγαν τον καιρό πίσω, αυξάνεται η βλάστηση συνεχώς και ως εκ τούτου θα έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα καύσιμης ύλης και σε ένα μήνα θα αρχίσουν τα προβλήματα. Η προσοχή του κόσμου θα πρέπει να αφορά στα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως αλλά και στις καύσεις που κάποιοι προβαίνουν ανεξέλεγκτα, κυρίως σε κανάλια αποστραγγιστικά για να κάψουν τα καλάμια. Στο δήμο Πηνειού δεν έχουμε κάποια δασική περιοχή αλλά έχουμε συχνές καύσεις από αγρότες, αν και απαγορεύεται η καύση. Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή σε όλους. Και να ξέρετε ότι το Σώμα μας τα περισσότερα θύματα τα έχουμε από επεμβάσεις για κατάσβεση σε ξερά χόρτα και όχι σε δάση. Δηλαδή δεν δίνουμε βάση στο θερμικό φορτίο στα ξερά χόρτα και στα καλάμια το οποίο είναι πολύ μεγάλο.και κάποιες φορές ξεπερνά το δασικό. Φυσικά υπάρχουν θύματα και από τον αγροτικό κόσμο.  »

Ελλείψεις στην ΠΥ Λεχαινών

Ο διοικητής της ΠΟΥ Λεχαινών Επιπυραγός Αργύρης Φαλίδας δήλωσε: «Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους δημότες στο άναμμα της φωτιάς. Για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, όχι κλαδιά από ελαιόδενδρα, δίνονται συγκεκριμένες άδειες υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Καλώ τον δήμο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει, έχουμε αρκετές βροχές για την συγκεκριμένη περίοδο, υπάρχουν πολλά χόρτα, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καθαρισμός πρανών οδών και αποστραγγιστικών καναλιών. Χθες έκανα μια βόλτα στο δάσος στις Θίνες, οι δρόμοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά υπάρχουν σε κάποια σημεία απορρίμματα μέσα, πεταμένα από ιδιώτες τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν. Ο Δήμος Πηνειού είναι αρωγός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών η οποία έχει πρόβλημα σε ανθρώπινο δυναμικό. Βέβαια θα προσληφθούν έξι εποχικοί πυροσβέστες αλλά αυτό δεν μας λύνει το πρόβλημα γιατί είναι μεγάλος ο τομέας ευθύνης, αφού επιχειρησιακά καλύπτουμε τρεις δήμους και επανδρώνουμε δύο πυροφυλάκια που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 60 πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή με τους έξι που θα έρθουν είμαστε 58. Θα χρειαστούμε βοήθεια από τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης για την επάνδρωση του πυροφυλακίου στο Χλεμούτσι.»

Σε ετοιμότητα «Ο Πηνειός»

Ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας «Ο Πηνειός» κ. Γεωργόπουλος Βασίλης δήλωσε: «Είμαστε σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση. Το έργο μας επικεντρώνεται στην δασοπροστασία, εννοώ το δάσος Θινών. Όμως μπορούμε να συνδράμουμε και όπου αλλού χρειαστεί, υπό την καθοδήγηση της ΠΥ Αμαλιάδας και Λεχαινών. Στην Ομάδα είναι εγγεγραμμένα 40 άτομα και από αυτά τα 20 είναι πιστοποιημένα στην δασοπυρόσβεση. Τα υλικά που διαθέτουμε είναι ένα αυτοκίνητο που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος των 800 λίτρων, όχημα που είναι καλό για να επέμβει στο ξεκίνημα μίας πυρκαγιάς»

Τέλος από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Θανόπουλος δήλωσε: “Καλώ όλους τους δημότες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους όπως προβλέπει σχετική διάταξη της Πυροσβεστικής. Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Λεχαινών και Αμαλιάδος και την Εθελοντική Ομάδα Πηνειού που πάντα είναι σε ετοιμότητα και μάλιστα σύντομα θα στελεχωθεί και με νέο προσωπικό”

Όλη η επικαιρότητα