Εκλογές Ηλεία Πολιτική

Δήμος Πηνειού: Κατάθεση ψυχής από τον Καστρινό

Ακούστε το άρθρο

«Να το θυμάστε αυτό. Μπορεί στόχος μου να είναι η κεντρική πολιτική σκηνή, έχω θέσει το όνομά μου στη διάθεση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έφυγα γιατί δεν έχω μάθει να φεύγω από τις μάχες και δεν έχω φύγει ποτέ από τον τόπο μου. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όλα», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αλέξης Καστρινός αποχαιρετώντας ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση που υπηρέτησε με πίστη και επιτυχία για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στη χθεσινή από αυλαίας απολογία -εξομολόγηση με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, ο Αλέξης Καστρινός έκανε κατάθεση ψυχής. Μίλησε και για τον χαρακτήρα του, για την περιπέτεια της υγείας του ενώ αποκάλυψε ότι κινδύνεψε να χάσει το σπίτι του όταν είχε μπει ως εγγυητής για δάνειο του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όση ώρα μιλούσε δεν ακουγόταν ψίθυρος από το ακροατήριο που είχε κατακλύσει πλατεία και εξώστη ενώ υπήρχαν και αρκετοί όρθιοι.

Ο Καστρινός άνοιξε την καρδιά του και μίλησε ως αυτοδιοικητικός, ως πολιτικός, αλλά περισσότερο ως άνθρωπος αφού ξεδίπλωσε άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του. Δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στην περιπέτεια της υγείας του, όταν αναφέρθηκε σε ανθρώπους παλιούς συνεργάτες που αντίκρυσε χθες στο Κουρβιασιάνειο, όταν αποχαιρέτησε την θέση του αυτοδιοικητικού για να κολυμπήσει στα βαθιά και άγνωστα νερά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. «Ξέρετε πολλούς να αφήνουν κάτι σίγουρο; Αφήνω το σίγουρο για να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου από κάποια άλλη θέση», είπε κάποια στιγμή ο τεχνοκράτης αυτοδιοικητικός, που δεν έκανε ρουσφέτια, που απεχθάνεται τα προσωπικά συμφέροντα και  τις ίντριγκες, ο  αυτοδιοικητικός  της σιωπής και των έργων .

Εργοτάξιο ο δήμος Πηνειού

«Σήμερα θα πούμε μόνο αλήθειες» ήταν από τις πρώτες φράσεις του όταν κάθισε στο κέντρο της σκηνής πίσω από ένα μικρό γραφείο. Και είπε αλήθειες για τα έργα που έχουν γίνει στις τρεις συνεχείς θητείες του.  Στο δήμο Πηνειού έχουν γίνει και έχουν εγκριθεί να γίνουν μεγάλα και σοβαρά έργα, όπως η ανάπλαση της Αγκινάρας, ο βιολογικός καθαρισμός, οι compact βιολογικοί σε διάφορα χωριά, νέοι δρόμοι, το παραλιακό μέτωπο και άλλα έργα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Πηνειού, όπως είπε ο Καστρινός,  είναι πρώτος στη Δυτική Ελλάδα σε διεκδικήσεις έργων και από τους πρώτους στην Ελλάδα. Τα ταμειακά αποθέματά του δήμου ανέρχονται στα 2.355.000 ευρώ και είναι η μοναδική δημοτική αρχή που δεν μπήκε στα ληξιπρόθεσμα και «αυτό οφείλεται στον αγώνα τον δικό σας και το νοικοκύρεμα που έκανα», τόνισε ο Αλέξης Καστρινός. Είναι από τους ελάχιστους δήμους που την τελευταία τετραετία έχει κάνει 29 συνεδριάσεις  δημοτικών συμβουλίων και 65 συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του δήμου όπου έχει να επιδείξει πολλά.

 Για τους συνεργάτες

Ο Αλέξης Καστρινός ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία και ιδιαίτερα την προισταμένη κ. Νίκη Κοκκαλιάρη, ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους αλλά ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους συνεργάτες του γραφείου του για τους οποίους είναι απόλυτα περήφανος και κάλεσε τον επόμενο δήμαρχο να τους διατηρήσει στη θέση τους.

Για τους υποψηφίους

Ο δήμαρχος που περιμένει, όπως δύο φορές τόνισε. τις επίσημες ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποψηφιότητά του,  έκανε αναφορά και στα της διαδοχής του, στην επόμενη μέρα.  «Μέχρι 31 Αυγούστου 2019 θα είναι δήμαρχος» ξεκαθάρισε ενώ αναφέρθηκε στους μέχρι στιγμής  δύο υποψηφίους για την θέση του επικεφαλής της παράταξης, τον Δημήτρη Βασιλόπουλο και τον Σάκη Γεωργόπουλο, ενώ απηύθυνε πρόσκληση και για άλλες υποψηφιότητες υπό την προϋπόθεση ο υποψήφιος να ασπάζεται την πολιτική έργων που έχει ακολουθήσει ο ίδιος και η παράταξή του και να εγγυάται την ενότητα. Ο υποψήφιος επικεφαλής της παράταξης μπορεί να είναι όχι μόνο από τους δημοτικούς του συμβούλους  αλλά από την ευρύτερη δεξαμενή της παράταξης.  Πάντως όποιος και να εκλεγεί ο Καστρινός κάλεσε την κοινωνία να τον εμπιστευτεί.

Διαδικασία εκλογής

Εντός της εβδομάδας θα γίνει γνωστό ποια διαδικασία εκλογής θα ακολουθηθεί για την εκλογή του διαδόχου. Ή θα αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ή όλα τα μέλη της παράταξης. Συγκεκριμένα από δήμαρχος Πηνειού είπε: «Δεν υπάρχουν δακτυλίδια και τέτοια. Δακτυλίδια υπάρχουν μόνο στα κοσμηματοπωλεία. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Εντός της εβδομάδας θα συγκεντρωθούμε για να δούμε τις διαδικασίες  ανάδειξης του επικεφαλής. Αλλά κρατείστε ότι από το Αρκούδι μέχρι Σίμιζα είναι το ίδιο για μένα ποιος θα είναι υποψήφιος. Θέλω ο επόμενος δήμαρχος, και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα  είναι, να είναι έντιμος, σοβαρός, υπομονετικός θα έχει αντοχή, θα έχει ψυχραιμία, γιατί στις πολύ δύσκολες στιγμές ο ψύχραιμος θα είναι εκείνος που επιβιώνει»

Για τους ανθυποψηφίους

Ο Καστρινός αναφέρθηκε και στους ανθυποψηφίους του τον κ. Γιώργο Παναγούλια και τον κ. Πάνο Θεοδωρακόπουλο. Για τον δεύτερο δεν έκανε κάποιο σχόλιο αλλά για τον κ. Παναγούλια είπε ότι η δήλωσή του «να βγεί ο δήμος από το τέλμα» αδικεί όλη την κοινωνία, «γιατί τέλμα δεν είναι τα δεκάδες έργα εκατομμυρίων που έχουν γίνει και προγραμματίζονται να γίνουν».

Ο επίλογος

Κλείνοντας την περίπου 80 λεπτών απολογία-εξομολόγηση ο Αλέξης Καστρινός φανερά συγκινημένος είπε:

«Η κοινωνία για λίγο προβληματίζεται…Λάθος δεν κάνει και να ξέρετε ότι τα λάθη πληρώνονται. Με την βοήθεια την δική σας πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη. Και επιτρέψτε μου, δεν έφυγα, να θυμάστε ότι δεν έφυγα…Να το θυμάστε αυτό. Μπορεί στόχος μου να είναι η κεντρική πολιτική σκηνή, έχω θέσει το όνομά μου στη διάθεση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έφυγα γιατί δεν έχω μάθει να φεύγω από τις μάχες και δεν έχω μάθει να φεύγω και δεν έχω φύγει ποτέ από τον τόπο μου. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όλα»

Όλη η επικαιρότητα