Ηλεία

Δήμος Πηνειού: «Βαριά» δημοτικά τέλη από το 2018

Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκαν χωρίς αντιδράσεις οι αυξήσεις των δημοτικών τελών στο Δήμο Πηνειού με την στήριξη μάλιστα και τριών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα οι αυξήσεις είναι κατά τι «τσιμπημένες» και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης εσόδων αφού  αμφισβητείται η φοροδοτική ικανότητα των δημοτών. Οι αυξήσεις αφορούν τα τέλη ύδρευσης και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Αυξημένα  τέλη από το 2018

Τα τέλη ύδρευσης: Στη Γαστούνη το πάγιο διαμορφώνεται στα 48 ευρώ συν ΦΠΑ το χρόνο, στο Βαρθολομιό 48 ευρώ συν ΦΠΑ και στο Τραγανό 30 ευρώ συν ΦΠΑ. Η αύξηση για τους Τραγαναίους είναι μεγάλη αφού πλήρωναν 6 ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι στο Τραγανό υπάρχουν υδρομετρητές ενώ στη Γαστούνη δεν υπάρχουν και η μέτρηση γίνεται κατά…προσέγγιση. Στο Βαρθολομιό υπάρχουν υδρομετρητές αλλά δεν υπάρχουν υδρονομείς. Φυσικά οι αυξήσεις αφορούν την  παρούσα ποιότητα νερού, με ολίγη λάσπη στη Γαστούνη ενώ στο Βαρθολομιό υπάρχει τμήμα δικτύου από αμίαντο.

Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού: Στη Γαστούνη (οικιακό ) από 1,20 το τμ αυξάνεται κατά 0,15% και στα καταστήματα από 1,50 το τμ αυξάνεται κατά 0,20%. Στο Βαρθολομιό (οικιακό) από 1,08 το τμ αυξάνεται κατά 0,15% και στα καταστήματα από 1,3 το τμ αυξάνεται 0,20%. Στο Τραγανό από 0,65% το τμ αυξάνεται κατά 0,30% και στα καταστήματα από 1,06 το τμ αυξάνεται κατά 0,30%. Να σημειωθεί ότι στη Γαστούνη δεν αποκλείεται κάποιοι δημότες να έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα αφού σε πληθυσμό περίπου 7.500 κατοίκων έχουν δηλωθεί περίπου 230.000 τμ ενώ στο Βαρθολομιό με πληθυσμό 3.700 κατοίκων έχουν δηλωθεί περίπου 160.000 τμ.

Προϋπολογισμός: «Δεν βγαίνει»

Ο λόγος που οδήγησε τον δήμαρχο Αλέξη Καστρινό την εποχή της κρίσης να προτείνει σχετικά μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, είναι ότι «δεν βγαίνει ο προυπολογισμός».  Ο Δήμος Πηνειού πληρώνει πλέον στον Σύνδεσμο «Πηνειός» 175.000 ευρώ από 45.000. Δεν πρόκειται να λάβει το παρακρατηθέν από το  2016 ποσό των 402.000 ευρώ και επιπλέον το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων προς Τριανταφυλλιά ανέρχεται στο ποσόν των 395.000 ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών το έλλειμμα του προυπολογισμού να αγγίξει το ποσόν των 925.000 ευρώ.

Καρναβάλι στο Βαρθολομιό

Αφού ολοκληρώθηκε το μεγάλο θέμα των αυξήσεων, χωρίς αντιδράσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού Χρήστος Ντόλας πήρε το λόγο και πρότεινε να γίνεται καρναβάλι την Καθαρά Δευτέρα στο Βαρθολομιό. Να τονιστεί ότι παρέλαση καρναβαλιού  γίνεται την Κυριακή των Απόκρεω στο Τραγανό με την συμμετοχή πολλών θεατών  και την Καθαρά Δευτέρα οι δημότες του Δήμου Πηνειού είθισται να μεταβαίνουν στο Κάστρο για τα Κούλουμα. Τελικά αποφασίσθηκε μετά από έντονη συζήτηση να γίνει από φέτος-όπως γινόταν και προ ετών- καρναβάλι και στο Βαρθολομιό

Όλη η επικαιρότητα