Εκπαίδευση Ηλεία

Δήμος Πύργου: Αγώνας δρόμου για τους Παιδικούς Σταθμούς

Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο είναι –ουσιαστικά- αντιμέτωπη η δημοτική αρχή Πύργου όσον αφορά την λειτουργία των πέντε παιδικών σταθμών για τους οποίους φέρει την ευθύνη λειτουργίας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ θα πρέπει έως το τέλος Αυγούστου να έχουν γίνει ενέργειες που δεν έγιναν την προηγούμενη περίοδο έτσι ώστε οι Παιδικοί Σταθμοί να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν την νέα σχολική χρονιά…

Ενέργειες που έχουν να κάνουν με τους όρους που απαιτούνται, πλέον, από την Πολιτεία προκειμένου η λειτουργία τους να προσφέρει ασφάλεια και λειτουργικότητα…

Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα που καταγράφονται στους πέντε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς έχουν ως εξής:

  1. «Λιούρδειος» (στην οδό Γορτυνίας, στον Πύργο)… είναι ιδιόκτητος, δεν διαθέτει ούτε άδεια ούτε πυρασφάλεια
  2. Παιδικός Σταθμός στην οδό Ρήγα Φεραίου, στον Πύργο… είναι μισθωμένος, έχει άδεια, όχι πυρασφάλεια.
  3. Παιδικός Σταθμός στην διασταύρωση των οδών Γυμνασιάρχου Δούκα και Γούναρη… είναι μισθωμένος, έχει άδεια, όχι πυρασφάλεια.
  4. Παιδικός Σταθμός Επιταλίου… ιδιόκτητος, έχει άδεια, όχι πυρασφάλεια.
  5. Παιδικός Σταθμός Καράτουλα… ιδιόκτητος, έχει άδεια, όχι πυρασφάλεια.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο τους οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Πύργου είναι 24 (12 μόνιμοι και 12 μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ορισμένου χρόνου). Έως την Πέμπτη, 2 Αυγούστου, υπήρχαν καταγεγραμμένες 167 αιτήσεις παιδιών και στους 5 παιδικούς σταθμούς.

Έχοντας ασχοληθεί επισταμένα με το συγκεκριμένο θέμα, η ΠΑΤΡΙΣ συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Χρήστο Γαρύφαλλο.

«Αμέσως μετά τις εκλογές που έγιναν στα μέσα του περασμένου Μαρτίου και μόλις συγκροτηθήκαμε σε σώμα πρώτη προτεραιότητα για εμένα αλλά και των υπόλοιπων  μελών του Δ.Σ. ήταν να λυθούν τα προβλήματα των παιδικών σταθμών. Προβλήματα που είχαν να κάνουν με θέματα ελλείψεων πυρασφάλειας, αδειοδότησης και κατασκευαστικών επεμβάσεων, διότι οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν σε παλιά κτίρια. Καταγράψαμε με τους μηχανικούς του δήμου Πύργου τα προβλήματα και των πέντε παιδικών σταθμών και κάναμε γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχε και το προσωπικό των παιδικών σταθμών  στις 27 Μαρτίου 2018. Στη συνέχεια αποστείλαμε έγγραφο στον δήμαρχο Πύργου και σε όλους τους εμπλεκόμενους αντιδημάρχους τον Γενικό Γραμματέα και την Τεχνική Υπηρεσία επισημαίνοντας όλα αυτά καθώς και τους φόβους και την αγωνία για την επόμενη ημέρα, εάν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί»… τονίζει ο κ. Γαρύφαλλος.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «12 εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς είναι έκτακτοι, με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κι αν απολυθούν χωρίς αυτούς δεν θα μπορούν οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργήσουν ως πρέπει. Και οι 12 μόνιμοι που θα απασχοληθούν θα συναντήσουν προβλήματα και θα μείνουν και πολλά παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Διότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 160 αιτήσεις για εγγραφή παιδιών και στους 5 παιδικούς σταθμούς του δήμου. Σε όλα τα παραπάνω δεν λάβαμε ποτέ απάντηση κι έτσι στις 4 Μαΐου  επανήλθαμε με νέο έγγραφο επισημαίνοντας πάλι τα προβλήματα και ότι ο χρόνος τελειώνει. Διότι εάν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018 δεν έχουμε πάρει άδεια και πιστοποιητικό πυρασφάλειας η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα χαθεί και οι 12 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο».

«Μετά από αυτό έγινε μια συνάντηση με τον κ. δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα και το Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Κατόπιν έγινε νέα συνάντηση του Δ.Σ. με την Τεχνική Υπηρεσία και μας είπαν ότι μέχρι τις 22 Ιουνίου θα έχουν γίνει αρκετά από αυτά που συμφωνήσαμε. Αλλά και πάλι λίγα πράγματα. Αλλάζοντας η Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών έγινε συνάντηση με τον νέο Διευθυντή και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες και έχουν ξεκινήσει κάποια από αυτά να γίνονται. Οφείλω να πω για το άμεσο ενδιαφέρον του κ. Άρη Φιλιππόπουλου  που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το θέμα το έθεσε σε προτεραιότητα καθώς και το ενδιαφέρον του αντιδημάρχου κ. Μπόμπορη. Μόλις προχθές έγινε και νέα συνάντηση του δημάρχου με το προσωπικό των παιδικών σταθμών και πάλι πήραμε την διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουμε για έκδοση αδείας στον Λιούρδειο και πιστοποιητικό πυρασφάλειας σε όλους. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουμε σαν Σύλλογος και νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους και γιατί όχι και με γονείς για να δούμε όλοι μαζί τι ενέργειες θα επακολουθήσουν»… διευκρινίζει ο κ. Γαρύφαλλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με την άδεια πυρασφάλισης στους μισθωμένους παιδικούς σταθμούς. Αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες τους (σ.σ. που είναι ιδιώτες) δεν φέρονται διατεθειμένοι να υποστούν το κόστος που απαιτείται για τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες. Μπροστά σε ένα τέτοιο (αρνητικό) ενδεχόμενο υπάρχουν ήδη σκέψεις για επιλογή άλλων κτιρίων που είτε έχουν τις προαπαιτούμενες υποδομές πυρασφάλειας, είτε οι ιδιοκτήτες τους συμφωνούν να αναλάβουν να κάνουν τις εργασίες που θα πληρούν τους όρους για την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

Όλη η επικαιρότητα