Ηλεία

Δήμος Πύργου – «Χαμόγελο του Παιδιού»: «Να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας»

Εκπαίδευση εργαζομένων του δήμου για περιστατικά εξαφανίσεων και άλλων περιστατικών που σχετίζονται με την παιδική εγκληματικότητα  στην κινητή μονάδα «Οδυσσέας»

Σπουδαίας σημασίας ήταν η ενημέρωση που έλαβαν χθες εργαζόμενοι του δήμου Πύργου από επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου του Παιδιού» όσον αφορά την ένταξή τους στο Σύστημα Amber Alert και Missing Alert, του εθελοντικού οργανισμού. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας» του «Χαμόγελου», παρουσία του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου καθώς και του πρόεδρου του εθελοντικού οργανισμού Νίκου Γιαννόπουλου.

Μετουσιώνοντας το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ο δήμος Πύργου μερίμνησε άμεσα μετά και το περιστατικό της απόπειρας αρπαγής ανήλικου στον Πύργο, και χθες στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας βρέθηκε ο «Οδυσσέας». Στον χώρο της κινητής μονάδας πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και άλλων στελεχών και εθελοντών του δήμου Πύργου (σ.σ. σε ομάδες των δεκαπέντε ατόμων), σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης περιστατικών εξαφανίσεων και άλλων περιπτώσεων που σχετίζονται με κακοποίηση ανηλίκων.

Όπως επισημάνθηκε στους συμμετέχοντες η παρατηρητικότητα και η πρόληψη είναι βασικά στοιχεία αποτροπής δυσάρεστων γεγονότων για ανήλικα παιδιά…

Ο δήμαρχος Πύργου αφού ευχαρίστησε τον κο Γιαννόπουλο για την παρουσία του στη συνέχεια δήλωσε πως «Η διαπαιδαγώγηση του γενικού πληθυσμού για το επικίνδυνο φαινόμενο απαγωγής παιδιών και στη χώρα μας, που τους τελευταίους μήνες έχουμε μια αύξηση της συχνότητας του, είναι θέμα ποιοτικό για τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και είμαστε σε μια συνεχή συνεργασία.

Ειδικοί επιστήμονες του Χαμόγελου επιμόρφωσαν εργαζόμενους του δήμου που επικοινωνούν καθημερινά με τη βάση της τοπικής κοινωνίας στις γειτονιές της πόλης του Πύργου και έχουν επαφή σε όλα τα μήκη και πλάτη του δήμου μας. Καθοδηγούν αυτούς τους ανθρώπους λέγοντας τους αυτά που πρέπει να ξέρουν ούτως ώστε να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες καταστάσεις, να μπορούν να εντοπίζουν τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες και οι πληροφορίες αυτές να αξιοποιούνται κατάλληλα από τους αρμοδίους.

Δεν  μπορούμε να είμαστε απαθείς σε αυτό το νέο εγκληματικό φαινόμενο που εξελίσσεται. Στην πόλη μας συνέβη πρόσφατα ένα συγκλονιστικό περιστατικό κι αμέσως μιλήσαμε με τον κο Γιαννόπουλο,  που εκπροσωπεί το μόνο φορέα που έχει αναλάβει μια τόσο υπεύθυνη και τεκμηριωμένη επιστημονικά πρωτοβουλία. Ανταποκρίθηκαν αμέσως, βρέθηκαν εδώ με επιστημονικό προσωπικό και τα εποπτικά μέσα που χρειάζονται ενημερώνοντας τους εργαζόμενους του δήμου σε τρία γκρουπ των 10-15 ατόμων.

Πραγματικά ευχόμαστε να μην προκύψει ξανά ανάλογο περιστατικό πουθενά. Ευχαριστούμε την μεγάλη οικογένεια του Χαμόγελου που έχει στόχο να κάνει τα παιδιά να χαμογελούν».

 

«Όλοι να πάρουμε στα χέρια μας τις υποθέσεις αυτές»…

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσουμε το μύθο από την πραγματικότητα. Γιατί υπάρχουν φαινόμενα τα οποία έχουν γίνει έντονα στην κοινωνία που φαίνεται ότι είναι απαγωγές αλλά ουσιαστικά είναι κάποιες καταστάσεις που αποκαλύφθηκε μετά ότι δεν είναι απαγωγές τρίτων όπως στην περίπτωση της Τριφυλίας. Απ’ ότι διαπιστώσαμε εμείς η μητέρα του παιδιού το έβαλε δίπλα από έναν αλλοδαπό και τράβηξε φωτογραφία για να πει ότι έγινε απαγωγή. Υπάρχουν δηλαδή προβλήματα μεν, με ανθρώπους υπεράνω υποψίας, που είναι στην καθημερινότητα των παιδιών και που προσπαθούν να τα αποπλανήσουν να τα κακοποιήσουν – πράγματα που δε συνάδουν με παιδιά- και μετά να προχωρήσουν όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα.

Το Χαμόγελο θέλει να είναι κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες, στα χωριά, στις πόλεις, παντού ώστε να γνωρίζει κάθε οικογένεια πως θα αντιμετωπίσει φαινόμενα εγκληματικότητας εις βάρος των παιδιών. Να μπορούν να μιλήσουν και στα παιδιά προκειμένου να ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα στην περίπτωση που κάποιος τα προσεγγίσει και θελήσει να τα πάρει για να τα παρενοχλήσει για λίγο… και το λίγο γίνεται περισσότερο καθώς εγκλωβίζεται σε μια κατάσταση.

Ενώ το βλέπουμε στην επικαιρότητα δε το βλέπουμε στην καταγγελία. Στις καταγγελίες που έχουμε στις γραμμές μας δεν υπάρχουν τόσες αναφορές όσες φαίνονται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης κτλ. Υπάρχουν για σωματική κακοποίηση κ.α. Αυτό που θέλουμε λοιπόν με αυτή τη προσέγγιση με τους ανθρώπους του δήμου, είναι να γνωρίζουν πράγματα να είναι τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία και τις υπόλοιπες αρχές. Κάνουμε προσπάθεια με τις δημοτικές Αστυνομίες πολλών δήμων που ενημερώνονται για εξαφανίσεις».

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» συνεχίζοντας συμπλήρωσε πως «Το παιδί σου είναι ο κόσμος ολόκληρος και εμείς κινητοποιούμε και τις δυνάμεις των δήμων και τις εθελοντικές ομάδες προκειμένου όταν υπάρχουν περιστατικά να μην περάσει πολύτιμος χρόνος ούτε και της μιας ώρας. Στόχος είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι τη στιγμή που θα συμβεί μια εξαφάνιση στην περιοχή και ενημερωθούν από το κέντρο επιχειρήσεων του Χαμόγελου να ξέρουν τι θα κάνουν, πως θα αντιμετωπίσουν, πως θα πλησιάσουν ένα παιδί, πως θα δουν αν υπάρχει κάποια εγκληματική ενεργεία. Θα πρέπει όλοι να πάρουμε στα χέρια μας τις υποθέσεις αυτές. Είναι σκοπός μας να προλάβουμε. Λαμβάνουμε περί τις 300.000 τηλεφωνικές κλήσεις το χρόνο και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που έχουν πάρει διαστάσεις μεγάλες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία γιατί σε άλλες χώρες εξαφανίζονται παιδιά και μετά βρίσκονται δολοφονημένα, κάτι που βλέπουμε και με τους προσφυγές που δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Πρέπει να τα προλάβουμε όλα αυτά».

Όλη η επικαιρότητα