Ηλεία

Δήμος Πύργου: Έργα – παρεμβάσεις από το Ταμείο Μολυβιάτη

Ακούστε το άρθρο

Έργα – παρεμβάσεις σε αστικό, αγροτικό, αποχετευτικό δίκτυο και αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων από το δήμο Πύργου

Ένα ακόμα σημαντικό έργο αναμένεται να υλοποιήσει το προσεχές διάστημα η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Πύργου. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.219.371 ευρώ με τα χρήματα να προέρχονται από το ταμείο Μολυβιάτη.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις άξονες ως προς τη φύση των παρεμβάσεων και πιο συγκεκριμένα:

Α) παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, αστικό και αγροτικό

Β) παρεμβάσεις σε τμήματα αποχετευτικών δικτύων τα οποία έχουν καταστεί μη λειτουργικά

Γ) αντιμετώπιση τοπικών καλαισθητικών φαινομένων

Μιλώντας σχετικά στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε πως:  «Μετά από συστηματική δουλειά των υπηρεσιών και ειδικότερα του κ. Λάμπη Δημητρακόπουλου πετύχαμε να ωριμάσουμε το τεχνικό δελτίο για τη ΣΑΕ 401 (Ταμείο Μολυβιάτη) και να το υποβάλλουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην πρόταση μας περιλαμβάνονται αναγκαία έργα με παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης σε αστικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, παρεμβάσεις σε αποχετευτικούς αγωγούς και τεχνικών αντιστήριξης για αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας σε Πύργο και τοπικές κοινότητες και παράλληλα θα αποκαταστήσουν βλάβες που χρόνιζαν και δημιουργούσαν προβλήματα όσον αφορά και την αντιπλημμυρική προστασία. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την  Περιφέρεια και περιμένουμε άμεσα την έγκριση του τεχνικού δελτίου για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Πιστεύουμε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο έργο και θα έρθει να προστεθεί στην πληθώρα των υπόλοιπων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται».

Πιο συγκεκριμένα στα έργα οδοποιίας οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι μικρά τοπικά έργα που αποτελούν ένα διευρυμένο δίκτυο παρεμβάσεων και χωρίζονται σε έργα αστικής και αγροτικής οδοποιίας έχοντας χαρακτήρα κυρίως αποκατάστασης και βελτίωσης της βατότητας των πληγέντων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007. Οι περιοχές που θα εκτελεστούν παρεμβάσεις είναι η οδός Καταραχίου στον Πύργο, από την διασταύρωση για Σπιάτζα έως τη διασταύρωση προς Μούτελη. Επίσης στον Πύργο θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε τμήματα δρόμων στην περιοχή Καβασιλάκια, Καταράχι, Τραγανό καθώς και στις τοπικές κοινότητες Πρασίνου («Κεραμιδιά») και Αμπελώνα (Ροζέικα»).

Στα έργα αποχέτευσης περιλαμβάνονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε υφιστάμενα μεν, μη λειτουργικά δε, δίκτυα αποχέτευσης όμβριων υδάτων στα οποία, μετά τις πυρκαγιές του 2007 και την ολική καταστροφή του φυτικού και ριζικού συστήματος, παρατηρούνται φαινόμενα συλλογής μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών στα υφιστάμενα δίκτυα με αποτέλεσμα αυτά να απενεργοποιούνται σε σημείο να καθίσταται μη λειτουργικά και να μην συνεισφέρουν στην αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και περιοχών.

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν παρεμβάσεις είναι η τοπική κοινότητα Ωλένης, η τοπική κοινότητα Αγίας Άννας, και οι περιοχές «Ανθόπυργος» και «Γεράμπελα» Λαμπετίου της δημοτικής κοινότητας Πύργου.

Στα έργα αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων εντάσσονται έργα προστασίας πρανών ώστε να μην παρατηρούνται συνεχή κολλήματα στην κυκλοφορία τοπικών οδών από περιπτώσεις καταπτώσεων εδαφικών μαζών.

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν παρεμβάσεις είναι η τοπική κοινότητα Αγίας Άννας, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις εντός οικιστικού ιστού και η τοπική κοινότητα Λαστείκων, στη θέση στην περιοχή «Ντόμπρινο».

Όλη η επικαιρότητα