Ηλεία

Δήμος Πύργου: Προοπτική δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Στο θέμα των αδέσποτων ζώων –κυρίως σκύλων– ήταν αφιερωμένη η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο, παρουσία του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου. Κατά την διάρκεια της επισημάνθηκαν οι κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα από την δημοτική αρχή καθώς και οι κινήσεις που προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος…

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος καθώς και η κτηνίατρος Δήμητρα Λέκκα, ενώ –παρ` ότι είχαν προσκληθεί- δεν έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι των δυο φιλοζωικών συλλόγων της πόλης…

«Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Αποτελεί αναμφισβήτητο πρόβλημα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας η ύπαρξη πολλών αδέσποτων ζώων και κυρίως σκύλων που προκύπτουν από ανεύθυνη συμπεριφορά των ανθρώπων. Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να μη το αγνοήσουμε. Εδώ και τρεις μήνες που έχουμε αναλάβει ασχοληθήκαμε και έχουμε κάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Συζητήσαμε άμεσες αλλά και λύσεις προοπτικής γι΄ αυτό και με το προσωπικό που ασχολείται έχουμε συχνές συναντήσεις.

Ήδη αναδείχτηκε μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό η κα Λέκκα ως η επιστήμονας που θα εφαρμόσει μια σειρά από δράσεις όπως εμβολιασμούς, στειρώσεις, αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών με τα άτυχα ζώα. Επίσης προβήκαμε σε αγορά σημαντικής ποσότητας σκυλοτροφών ενώ υπάρχει η προοπτική δημιουργίας ενός καταφυγίου. Κάναμε συναντήσεις με τις φιλοζωικές της πόλης, όπου δεν καταφέραμε να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξαντλήσουμε, για να ξέρουμε από ποιούς υιοθετούνται πολλά αδέσποτα τα οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους οι φιλοζωικές. Είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να μένει σε εκκρεμότητα για πολλούς λόγους. Δεχτήκαμε την πρόταση συμπολιτών να επιβάλλουμε ένα τέλος 50 λεπτών το χρόνο στους δημότες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρόκειται για μια συμβολική συμμετοχή όλης της κοινωνίας σε ένα πρόβλημα που το δημιουργεί η ίδια. Δεν αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα ως ποινικά αδικήματα, αλλά η κοινωνία όταν έχει προβλήματα οφείλει να τα αντιμετωπίζει συνολικά, προληπτικά και με πολιτισμό.

Το θέμα ήταν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν θα γίνει στα πλαίσια μιας διαδικασίας που έχουμε ανακοινώσει ότι μια φορά το μήνα οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να φέρνει ένα θέμα προς συζήτηση με εισήγηση. Θα συζητηθεί σε μια επόμενη συνεδρίαση».

«Εξετάζουμε την τοποθέτηση ταϊστρών – ποτιστρών και τη δημιουργία καταφυγίου και δημοτικού κτηνιατρείου»

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (Τεχνικών Υπηρεσιών), Γιάννης Αργυρόπουλος δήλωσε ότι «Το θέμα με τα αδέσποτα είναι ένα πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών, ένα φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στο δήμο Πύργου, αλλά σχεδόν σε όλους του δήμους της Ηλείας αλλά και της χώρας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου και με εντολή του δημάρχου, η υπηρεσία Προγραμματισμού και συγκεκριμένα το τμήμα που έχει την ευθύνη για την διαχείριση των αδέσποτων, συνεχίσαμε μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για την άμβλυνση του προβλήματος.

Και πραγματικά η συμβολή τόσο της διευθύντριας κας. Γούργουρα, όσο και των δύο υπαλλήλων που απαρτίζουν το τμήμα αυτό της κας. Κατέβα και του κ. Μπαρτζιώτη, είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική. Το πρώτο που κάναμε ήταν να θέσουμε σε ισχύ τη σύμβαση με την κτηνίατρο κα. Λέκκα η οποία προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο, πάνω από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της.

Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την προμήθεια σκυλοτροφών και είμαστε σε θέση να πούμε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα προμηθεύουμε σκυλοτροφές σε ζωόφιλους που ταΐζουν αδέσποτα σκυλιά, με σειρά προτεραιότητας και με βάση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Επίσης εξετάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και τις προτάσεις που έχουν γίνει για τη δημιουργία ενός καταφυγίου όπως και την πρόταση για τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου.

Υπενθυμίζω πως βάση νόμου όταν μιλάμε για καταφύγιο, μιλάμε για προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων, τα οποία θα περιθάλπονται, θα φιλοξενούνται εκεί και μετά θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης μας έχουν γίνει προτάσεις για την επιβολή ενός συμβολικού τέλους μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ».

Ο κ. Αργυρόπουλος πρόσθεσε πως «Έχουμε συστήσει την τριμελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων, όπου είμαι πρόεδρος και συμμετέχουν η κα. Λέκκα και η δημοτική σύμβουλος κα. Χριστοπούλου-Πισσιμάνη. Η επιτροπή εξετάζει διάφορες καταγγελίες και προτάσεις για υιοθεσίες σκύλων.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουμε γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξι αιτήσεις για υιοθεσία σκύλων από συνδημότες μας. Επίσης έχουμε συστήσει και επιστημονική επιτροπή που απαρτίζεται από κτηνιάτρους και η οποία μας συμβουλεύει σε διάφορα ζητήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων».

«Πρέπει να γίνει προσπάθεια απ` όλο τον κόσμο»…

Από την πλευρά της η κτηνίατρος Δήμητρα Λέκκα ανέφερε ότι «Είχα και πέρυσι το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων στο δήμο Πύργου. Έχουν στειρωθεί ήδη γύρω στα 120 σκυλιά, είχαμε άψογη συνεργασία με τη διεύθυνση Προγραμματισμού. Το πρόγραμμα φέτος εκτός από τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση και τη σήμανση με μικροτσίπ, περιλαμβάνει και τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών τραυματισμένων σκύλων, ακόμα και σκυλιών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Επειδή υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε ο κόσμος να μάθει να στειρώνει τα ζώα του και να τα τσιπάρει. Ξεκινάμε από τα δεσποζόμενα και μετά πάμε στα αδέσποτα».

Όλη η επικαιρότητα