Ηλεία

Δήμος Πύργου: «Πρυτάνευε η μικροπολιτική μέσω πανδημίας»

ΤΡΟΧΟΠΕΔH ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟΡΩΝ, ΣΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ,ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Οι αυτοδιοικητικοί είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τους νέους κανόνες λειτουργίας των συλλογικών θεσμικών οργάνων του πρώτου βαθμού ΟΤΑ που έχουν προκύψει με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και εγκυκλίους για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  1. Επιτρέπεται δια ζώσης, κεκλεισμένων των θυρών οι συνεδριάσεις πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων διοίκησης.

Το όργανο Δημοτικής πολιτικής που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. Πύργου δεν είναι θεσμικό όργανο διοίκησης και δεν προβλέπεται η ύπαρξή του από κανένα νόμο.

  1. Είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η συνάθροιση σε κλειστό-υπαίθριο χώρο σε πάνω από δέκα (10) άτομα. Οι επικεφαλής των παρατάξεων είναι εννέα (9) μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον γραμματέα των πρακτικών υπερβαίνουν το σχετικό όριο. Μάλιστα πρόσφατη προγραμματισθείσα συνεδρίαση του Δ.Σ. Πύργου αναβλήθηκε με συμφωνία όλων των παρατάξεων και πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς.
  2. Η πρόσφατη προσπάθεια για συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη δεν απέδωσε λόγω μη καθολικής και απαραίτητης συμμετοχής. Άλλωστε στην ίδια δοκιμαστική συνεδρίαση η άποψη των επικεφαλής ήταν να γίνει η συνεδρίαση δια περιφοράς. Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τυπικά είχαν δοθεί τρείς (3) μέρες νωρίτερα από την συνεδρίαση της 10/04/2020.
  3. Όσον αφορά τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών του Δήμου, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν :

  α)Τέλη παρεπιδημούντων: Τα τέλη παρεπιδημούντων υπολογίζονται για τον Δήμο με βάση τον τζίρο κάθε καταστήματος. Αφού όλα τα καταστήματα είναι κλειστά τα έσοδά τους είναι μηδενικά και άρα δεν καταβάλουν τέλη παρεπιδημούντων.

  β)Τέλη κοινόχρηστων χώρων: Σχεδόν κανένας επιχειρηματίας στον Δήμο Πύργου δεν έχει υποβάλει αίτηση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου (μόνο 5 έχουν υποβάλει). Όταν υποβάλλουν την αίτηση παραχώρησης και με την λήξη της κρίσης τότε θα αφαιρεθούν και τα αντίστοιχα τέλη της χρονικής περίοδο αυτής.

  γ)Δημοτικά τέλη (καθαριότητα, φωτισμός): Είναι ανταποδοτικά τέλη και αν προβούμε φέτος σε μείωση των τελών, την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν αυξήσεις για όλους τους δημότες.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις 10/04/2020 που καλέσαμε υπάρχουν για ψήφιση τα εξής:

  1. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την έκδοση διατακτικών προκειμένου ευπαθείς και οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας να προμηθευτούν αναγκαία είδη διατροφής τους.
  2. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για δωρεάν γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης συμπολιτών μας (ιατρικές πληροφορίες, ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματικές ρυθμίσεις).
  3. Αναμόρφωση για αποδοχή ποσού 20000 για υποστήριξη των ΡΟΜΑ.
  4. Έγκριση για την πάγια προκαταβολή των προέδρων των κοινοτήτων του Δήμου.
  5. Έγκριση υπηρεσίας i-banking προκειμένου οι δημότες να προβαίνουν σε πληρωμή των υποχρεώσεων τους προς τον Δήμο χωρίς την παρουσία τους.

Όλη η επικαιρότητα