Ηλεία

Δήμος Πύργου: Σε εφαρμογή σχέδιο για την μείωση κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας 20-30%

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την εξοικονόμηση της κατανάλωσης ρεύματος, που υπερβαίνει σε κόστος το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, και την αντιμετώπιση παράνομων επεκτάσεων αλλά και χρήσεων του δημοτικού φωτισμού ξεκινά η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου από τον Δήμο Πύργου

Το παραπάνω υπερτονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, στην οποία συμμετείχαν η Δ/ντρια της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Αντωνία Παπανικολάου, ο προϊσταμένος του τμήματος Η/Μ και  Εγκαταστάσεων Γιώργος Ράλλης, του ο προϊστάμενος του τμήματος διοικητικών θεμάτων και εξυπηρέτησης του πολίτη στο Καράτουλα Νίκος Νικολόπουλος και της υπαλλήλου του τμήματος διοικητικών θεμάτων και εξυπηρέτησης του πολίτη στο Επιτάλιο Μαρίνας Ζεκυριά.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος του Πύργου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του σχεδίου με τον κ. Ράλλη να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος, ενώ σε οργανωτικά και άλλες λεπτομέρειες αναφέρθηκε η κα Παπανικολάου και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Ο κ. Λιατσής τόνισε ότι: «Οι ενέργειες που κάνουμε και προγραμματίζουμε, αρχίζουν να αποδίδουν. Πριν καιρό είχαμε εκπονήσει μελέτη, επί αντιδημαρχείας Μπέλτσου, για να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, με επακόλουθο την μείωση του κόστους για το δήμο που έχει φτάσει, κι έχει ξεπεράσει το 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο. Απευθύνθηκα στην Τεχνική Υπηρεσία, στον μηχανολόγο κ. Ράλλη που με ζήλο και επιμέλεια ασχολήθηκε με το θέμα, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε, ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο μας, που είναι να έχουμε φως σε όλες τις οδούς και τις πλατείες. Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε αυτή την ανταποδοτική υπηρεσία στους δημότες κάνοντας οικονομία. Δημοσιοποιούμε τηλέφωνα και οι δημότες θα απευθύνονται στα γραφεία και τους υπαλλήλους και θα προσπαθήσουμε με επιμέλεια και ζήλο μέσω συνεργείων του δήμου να περάσουμε σε αυτή τη λογική. Δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν δεν είχαμε εξασφαλίσει 3.000 λάμπες που έχουμε στην αποθήκη μας. Πλέον είναι θέμα χρόνου πως θα οργανωθεί αυτή η επιχείρηση και πως, σε μικρό διάστημα με δίκαιο τρόπο, θα καλύψουμε αυτή την ανάγκη που για κάποιους είναι πολύ σημαντική. Οι υπάλληλοι θα εκτιμήσουν τα θέματα αυτά, και όχι οι αντιδήμαρχοι ή άλλοι… δε θα ευλογήσουμε όσους παίρνουν παράνομα ρεύμα ή ξεφεύγουν από κάθε λογική και δημιουργούν προϋποθέσεις καλές για αυτούς και άσχημες για τους άλλους… στην προσπάθεια αυτή είμαστε σίγουροι ότι θα μας βοηθήσει η αντιπολίτευση… και να δεχτούν ότι δε γίνεται για πολιτικούς λόγους και γίνεται σε χρόνο πολύ μακριά από τις εκλογές… Θα είμαι ευχαριστημένος αν μειώσουμε το κόστος 20%-30%,αφού η μελέτη περιλαμβάνει αντικατάσταση των υπαρχόντων  με λαμπτήρες λεντ».

Με τη σειρά του ο κ. Ράλλης ανέφερε ότι: «Ο δήμος Πύργου είναι, δυστυχώς, πρώτος σε καταναλώσεις δημοτικού φωτισμού σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό του σύμφωνα με στοιχεία ΔΕΔΗΕ Πύργου. Κατά τη συντήρηση ηλεκτροφωτισμού από τα συνεργεία μας έχουν διαπιστωθεί διάφορα πράγματα. Παρατηρούμε δημότες, παράνομα, να έχουν τραβήξει και να έχουν τοποθετήσει πάνω σε υφισταμένους στύλους της ΔΕΗ διπλά και τριπλά φωτιστικά και μάλιστα πολλές φορές από τρίτους. Έχουν τοποθετήσει λαμπτήρες παραπάνω από την προβλεπόμενη ισχύ. Επίσης έχει παρατηρηθεί να τραβούν ηλεκτρικούς αγωγούς και να τοποθετούν φωτιστικά σώματα για να φωτίζουν ιδιοκτησίες, κοτέτσια, αποθήκες κ.α. Όλα αυτά είναι παράνομα και δημιουργούν και προβλήματα. Όταν πάμε για συντήρηση, πέφτει η ασφάλεια και η περιοχή είναι στο σκοτάδι… και φυσικά οι αντιδράσεις δημοτών που μιλούν για κάποιες φορές που έχει πολύ φωτισμό και κάποιες άλλες περιοχές καθόλου. Η επέκταση δημοτικού φωτισμού δε γίνεται για να βάλει ο δημότης ρεύμα στο σπίτι του αλλά μόνο αν υπάρχει κοινωφελής σκοπός ή πρόκειται να υπάρξει τόνωση της τοπικής κοινωνίας. Άρα να μην κάνει κάποιος παράλογες κινήσεις και αιτήσεις και απαιτεί να του πάμε δημοτικό φωτισμό επειδή έχει φτιάξει σπίτι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, ώστε να χρησιμοποιήσει δίκτυο για να βάλει φθηνό ρεύμα.

Καταλαβαίνετε ότι πολλές φορές ο δημοτικός φωτισμός δεν καλύπτει τις ανάγκες, δηλαδή να φωτίζουμε οδούς και πλατείες. Θα συνεχίσουμε την καταγραφή των προβλημάτων και τα στοιχεία που θα συλλέξουμε, θα κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να βγουν ομάδες κατά τοπικές κοινότητες και τα συνεργεία να αναλάβουν δυο τρεις από αυτές ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρόνου και κατανάλωση εργατοωρών και κατανάλωση καυσίμων. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε, δε θα χαλάσουμε όλες τις λάμπες αμέσως, θα το κάνουμε με στόχο να καλύψουμε τις ανάγκες ώστε να υπάρχει φωτισμός για όλους και οικονομία στο Δήμο. Θα υπάρχει σε κάθε δημοτική ενότητα, Επιτάλιο, Καράτουλα και Βούναργο, αρμόδιος υπάλληλος που θα καταγράφει αιτήματα και θα συγκεντρωθούν μετά στο δήμο για να γίνει καταμερισμός».

Η κα Παπανικολάου δήλωσε πως: «Την αντικατάσταση λαμπτήρων και την τοποθέτηση νέων θα τις στηρίξουμε διοικητικά. Στις τρεις ενότητες υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι που θα συγκεντρώνουν αιτήματα και θα τα προωθούν στην τεχνική υπηρεσία για αξιολόγηση. Τα τηλέφωνα που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι στο Βούναργο 26213 62333, Τρίτη με Πέμπτη 7-9 το πρωί, στο Καρατουλα 26213 62514 όλες τις ημέρες και στο Επιτάλιο 26213 62218 όλες τις μέρες επίσης».

Ο κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε πως: «Στόχος και δικός μας στο Καράτουλα, που γνωρίζουμε τις γειτονιές, ο καθένας που θα κάνει αίτημα σχετικά με μια λάμπα φωτισμού, θα αξιολογείται κατευθείαν και άμεσα, και θα τοποθετείται λάμπα εκεί που χρειάζεται. Θα φωτίσουμε κεντρικά σημεία και θα καταργήσουμε τα παράνομα που υπάρχουν με σκοπό να εξοικονομήσουμε ρεύμα, και λόγω λαμπτήρων και λόγω μεγάλης “επέκτασης” που έχει γίνει ακόμα και σε κοτέτσια»…

Η κα Ζεκυριά σχολίασε ότι θα γίνει προσπάθεια για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος με τον ηλεκτροφωτισμό. Τα αιτήματα των κατοίκων, είτε στο τηλέφωνο, είτε στα γραφεία, θα καταγράφονται ώστε να μεριμνήσουν οι υπηρεσίες με το καλύτερο τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων συνολικά.

Όλη η επικαιρότητα