Categories: Ηλεία

Δήμος Πύργου: Στήριξη στους ΑμεΑ… νωρίτερα (και περισσότερα) φέτος τα Σίτρακ

Share

Δημιουργία ΚΔΑΠ ΑμεΑ Και άλλες ενέργειες βελτίωσης της καθημερινότητας τους στον Πύργο

Δυο περισσότεροι (συνολικά τρείς) και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να τοποθετηθούν φέτος οι μηχανισμοί Σίτρακ (Seatrack) σε παραλίες του δήμου Πύργου, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπολίτες με αναπηρίες να κάνουν τα μπάνια τους στην θάλασσα απρόσκοπτα. Τα παραπάνω όπως και άλλες δράσεις που θα προσφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ (δημιουργία ΚΔΑΠ ΑμεΑ, βελτίωση και επέκταση στις ράμπες πρόσβασης και θέσεις παρκινγκ στην πόλη), ανακοινώθηκαν χθες στο Λάτσειο από τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία των αντιδημάρχων κκ Αργυρόπουλου – Βγενόπουλου και μελών του ΔΣ του Συλλόγου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων νομού Ηλείας…

Ο δήμος Πύργου έχει τη θέληση να λύσει ένα πρόβλημα που χρονίζει -και προβληματίζει- την κοινότητα των ΑμεΑ στον δήμο Πύργου, όντας αποφασισμένος να προβεί στην έγκαιρη τοποθέτηση των Σίτρακ. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε δυο παραλίες όπου δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί, στην παραλία της Σπιάτζας και του Αγίου Ηλία, αυξάνοντας τις επιλογές των ΑμεΑ που δεν θα χρειάζεται να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να απολαύσουν τα ευεργετικά θαλασσινά μπάνια…

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Η συνάντηση μας αφορά τα Σίτρακ αλλά θέλουμε γενικότερα να δώσουμε στο κόσμο να καταλάβει ότι για εμάς η κοινωνική πολιτική είναι προτεραιότητα. Κοινωνική πολιτική, πολιτισμός, αθλητισμός, ζητήματα καθαρά σε επίπεδο κοινωνίας που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και κυρίως αφορούν την ψυχολογία και ευεξία των ανθρώπων. Όσον αφορά τα Σίτρακ ήρθε η έγκριση που αφορά τη χωροθέτηση και χρηματοδότηση τους. Ήταν μια υπόσχεση που είχαμε δώσει, και θα τοποθετηθούν ένα στη Σπιάτζα και ένα στον Άγιο Ηλία. Επίσης είμαστε σε επικοινωνία για την δημιουργία μιας καινούργιας δομής, μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα είναι το ΚΔΑΠ Αμεα το οποίο θα στεγαστεί σε κτίριο του δήμου που θα είναι εντελώς δωρεάν και θα είναι με βαουτσερ. Ας σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχει στοιχείο κερδοφορίας ή επενδυτικού ρίσκου και ενδιαφέροντος, γιατί στις υπηρεσίες αυτές προεξέχει το κριτήριο κόστους κοινωνικής χρησιμότητας και όχι κόστους οφέλους οικονομικού. Και η χρησιμότητα στις κοινωνικές δομές δεν αποτιμάται σε χρήμα.  Από κει και πέρα στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί όσες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ που είναι βασικό ζήτημα καθώς και στις συγκοινωνίες που πρέπει να αποκατασταθεί κάποια εκκρεμότητα που υπάρχει για να επιβιβάζονται με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία οι συμπολίτες μας με κινητικές αναπηρίες. Για εμάς αυτό αποτελεί προτεραιότητα γιατί έρχεται καλοκαίρι και πρέπει να διασφαλιστούν ίσοι όροι μετάβασης στην παραλία. Έχουμε καλή συνεργασία με την κοινότητα των ΑμεΑ, ο Κ. Παπανικολοπουλος είναι άμισθος σύμβουλος, ο κ. Παπαναγιώτου, ο κ. Πετρόπουλος που εκπροσωπούν το σωματείο, είναι δραστήρια μέλη της κοινωνίας και έχουμε καθημερινή επαφή μαζί τους».

Ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Αργυρόπουλος ανέφερε πως «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πήραμε εγκριτική απόφαση από το υπουργείο ανάπτυξης για την εγκατάσταση δυο ακόμα Σίτρακ, ύψους 120 χιλ. ευρώ και για τα δυο, στα όρια του δήμου μας. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που είχε υποβληθεί τα Σίτρακ θα τοποθετηθούν στην Σπιάτζα και τον Άγιο Ηλία, δυο από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες και σε συνδυασμό με το τρίτο, στην παραλία Πλάκες Κατακόλου, θα διαθέτουμε πλέον τρία που θα είναι στη διάθεση ατόμων με αναπηρία, είτε κατοικούν και ζουν στο δήμο μας είτε μας επισκέπτονται από άλλες περιοχές. Πρωτοπορούμε όταν πριν λίγα μόλις χρόνια ζηλεύαμε άλλους δήμους και περιοχές, όπως η Καλαμάτα, όπου ΑμεΑ συμπολίτες μας πήγαιναν σε άλλες περιοχές για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Η εντολή μας προς τις τεχνικές υπηρεσίες είναι να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου και εγκατάσταση των Σίτρακ».

Ο κ. Αργυρόπουλος πρόσθεσε επίσης πως «Σε συνεργασία και με τον κ. Βγενόπουλο προχωράμε στην οριοθέτηση, σε διάφορα σημεία της πόλης, για τη δημιουργία ραμπών οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία και στους πεζόδρομους και σε καταστήματα. Πάντα σε συνεργασία με το σύλλογο θα δούμε και ποια άλλα ζητήματα θέτουν σε προτεραιότητα για να τα λύνουμε άμεσα και αποτελεσματικά».

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι «Ο δήμος Πύργου έχει δείξει το κοινωνικό του προφίλ και ο τρόπος πρόσβασης στις θάλασσες για τους συμπολίτες με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα δήμου. Ας μην ξεχνάμε πως η θαλασσοθεραπεία είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για τα άτομα με αναπηρίες διότι αποτελεί στοιχείο παθητικής γυμναστικής που ενδυναμώνει τα άτομα αυτά, τους δίνει αυτοπεποίθηση, τους δίνει τη δυνατότητα να φεύγουν από τα καθιερωμένα και να απελευθερώνονται. Για αυτό η εγκατάσταση των Σίτρακ είναι κάτι που θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα και θα προσφέρει όλα τα παραπάνω».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων νομού Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου είπε ότι «Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση, διότι προεκλογικά ο δήμαρχος είχε δεσμευθεί για τον δρόμο καρμανιόλα και το έκανε … το ίδιο και για την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα ενώ δημιουργείται ομάδα που θα διορθώσει τις ατέλειες στην πόλη ώστε να έχουμε δικαίωμα επιλογής για να παρακολουθήσουμε ένα γεγονός ή να συμβάλουμε στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό είναι κάτι που μας απελευθερώνει διότι βελτιώνει πράγματι την ποιότητα ζωής για εμάς. Όσον αφορά τα Σίτρακ, μέχρι πρότινος, από τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν διαμαρτυρίες και έγγραφα και υποσχέσεις, πλέον όπως βλέπετε δεν υπάρχουν υποσχέσεις αλλά υλοποιήσεις. Ξεκινά όπως ειπώθηκε η εγκατάσταση των Σίτρακ και δεν αφορά την πρόσβαση μόνο στη θάλασσα αλλά να μπορεί ένα ΑμεΑ να έχει πρόσβαση στο χώρο, να φτάσει στο Σίτρακ, προϋποθέτει χώρο για παρκινγκ, τουαλέτες-αλλακτήριο κ.α.  Να ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά διότι η δέσμευση υπήρχε και αρχίζει, πλέον, να υλοποιείται. Αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα γιατί βλέπουμε ότι στην πόλη το κλίμα έχει αλλάξει άρδην και οι μικρές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν φωνή. Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο τους αντιδημάρχους αλλά και τους εργαζόμενους που συμβάλουν. Πιστεύουμε ότι η νοοτροπία θα αλλάξει».

Τέλος ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Παπανικολοπουλος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου και τους δυο αντιδημάρχους πρόσθεσε πως «Θα ήθελα να υπάρξει και από τους υπόλοιπους δήμους περισσότερη στήριξη. Να συναντηθούμε για να γίνουν πράγματα και στην πόλη τους… Ζαχάρω, Αμαλιάδα, Κυλλήνη και αλλού, να φτιαχτούν διαβάσεις, να τοποθετηθούν Σίτρακ κ.α. Επίσης άμεσα θα ξεκινήσουν οι επισκευές στις ράμπες πρόσβασης και όπου δεν υπάρχουν θα δημιουργηθούν. Επίσης θα δημιουργηθούν και άλλες θέσεις παρκινγκ για ΑμεΑ αφού οι υπάρχουσες επτά δεν επαρκούν. Τα Σίτρακ ελπίζω να τοποθετηθούν νωρίς φέτος, όχι μόνο στο δήμο Πύργου αλλά σε όλο το νομό. Μη φτάσουμε πάλι Αύγουστο»…