Αθλητισμός Ηλεία

Δήμος Πύργου: Τηλεδιάσκεψη με Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και απαραίτητα έγγραφα λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων

Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/5 η τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του γενικού γραμματέα Αθλητισμού και Συντονιστή της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, Γιώργου Μαυρωτά και των μελών της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής, Παναγιώτη Σκανδαλάκη και Γιώργου Μαρίνου με το σύνολο των περιφερειαρχών της χώρας και δεκάδων δημάρχων.

Από πλευράς του Δήμου Πύργου συμμετείχε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού κος Αργυρόπουλος.

Αντικείμενο της 2,5 ωρών τηλεδιάσκεψης ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ευθύνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και η συμμόρφωση στη σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας: Η πιστή τήρηση, δηλαδή, των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για όσες τυχόν δοθούν ξανά προς χρήση, οι δικαιούχοι εισόδου σ’ αυτές και γενικά  η εφαρμογή των αυστηρών όρων και κανόνων ασφαλείας που προβλέπονται σ’ αυτό το πρώτο στάδιο επανέναρξης του αθλητισμού.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν και σε «αυτοσχεδιασμούς» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και κάλεσαν όλους τους υπεύθυνους να φροντίσουν ώστε να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα όσα αποφασίζονται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να υποκύπτουν στις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών.

Όπως αναφέρει  ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού κος Αργυρόπουλος.

ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, ανακοινώθηκαν τα μέτρα, οι φάσεις και το υγειονομικό πρωτόκολλο  για τη σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας.

Βρισκόμαστε στην Α φάση επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα και περιμένουμε την εντολή της Γ.Γ. Αθλητισμού για την Β φάση, ώστε να ανοίξουμε σταδιακά τις Αθλητικές μας Εγκαταστάσεις.

«Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όσον αφορά τον Αθλητισμό, στον δήμο Πύργου», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

Η επιστροφή στον οργανωμένο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό θα γίνει προοδευτικά σε τέσσερις (4) φάσεις, ξεκινώντας από τους αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι μπορούν να προπονηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα διατήρησης απόστασης τουλάχιστον δύο (2) μέτρων κατά την άθληση και η χρήση ατομικού αθλητικού εξοπλισμού Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας και θα ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με νέα απόφαση.

Οι προγραμματιζόμενες φάσεις επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

Φάση Α. · Αθλητές της προ ολυμπιακής ομάδας, μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), σε ατομικά αθλήματα, χωρίς επαφές, οι οποίοι γυμνάζονται, κυρίως, σε ανοικτούς χώρους.

Φάση Β. · Αθλητές συλλόγων σε ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου (15 ετών και άνω). · Αθλητές με Αναπηρία (ανάλογα βέβαια με το είδος αναπηρίας). · Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικών Σχολών κλπ.. · Αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (15 ετών και άνω).

Φάση Γ · Μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες. · Διοργανώσεις χωρίς θεατές.

Φάση Δ. · Σταθεροποίηση της κατάστασης με νέες συνήθειες και συνθήκες.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

 

Πριν την προπόνηση

 

Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως τον προπονητή, με ηλεκτρονικό μήνυμα ή κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ότι είναι απύρετοι και χωρίς κανένα σύμπτωμα κόπωσης, δύσπνοιας ή βήχα, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου ή ανοσμίας (απώλειας όσφρησης). Σε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ο αθλητής παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τον ιατρό της ομοσπονδίας ή του σωματείου, ο οποίος θα ενημερώσει και τον ΕΟΔΥ για οδηγίες ενεργειών. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε μέλος του προπονητικού ή τεχνικού επιτελείου.

Κατά την είσοδο των αθλητών και πριν την έναρξη των προπονήσεων, οι αθλητές θα πρέπει να προσκομίσουν το ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ.

Στην προπόνηση

 

. Η προσέλευση/αποχώρηση προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται από μία μόνο είσοδο/έξοδο, η οποία θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης εγκαταστάσεων.

. Ο φύλακας θα επιτρέπει την είσοδο μόνο στους αθλητές, προπονητές και τεχνικό προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Κανένας επισκέπτης δεν θα εισέρχεται χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Διοίκηση της εγκατάστασης (δεν επιτρέπονται θεατές).

. Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων, το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται από όλους τους εισερχόμενους στην αθλητική εγκατάσταση. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν κάποιο από τα συμπτώματα, αλλά και στο έντυπο εισερχομένων – εξερχομένων. Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται, καθημερινά, με μέριμνα του υπευθύνου της εγκατάστασης, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση.

. Οι αθλητές θα κατευθύνονται σε ανοικτό χώρο, όπου μπορούν να αποθέτουν τα προσωπικά τους είδη σε καρέκλες  ή πάγκους που θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον δύο (2) μέτρα.

. Η προπόνηση θα πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο με τις ακόλουθες οδηγίες:

α. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ αθλητών σε στάση

β. Απόσταση 5 μέτρων από προπορευόμενο βαδιστή

γ. Απόσταση 10 μέτρων από προπορευόμενο δρομέα ταχύτητας

δ. Αποφυγή άμεσης επαφής, αποφυγή αγγίγματος προσώπου

ε. Αυστηρή χρήση ατομικών ειδών υγιεινής

στ. Αυστηρά ατομικές πετσέτες προσώπου και σώματος.

. Ο μέγιστος αριθμός όλων των παρευρισκόμενων, ανά πάσα στιγμή δεν θα ξεπερνά τα δεκαπέντε (15) άτομα.

. Αποδυτήρια, ντους, λουτρά και τυχόν δωμάτια με σάουνα θα πρέπει να είναι κλειστά.

.Τα αποχωρητήρια θα πρέπει να αποφεύγονται

.Τα κυλικεία θα είναι κλειστά και οι αθλητές καλούνται να έχουν μαζί τους εμφιαλωμένα νερά και ατομικές πετσέτες προσώπου. Ο ακάθαρτος ιματικός αθλητισμός θα μπαίνει σε πλαστική σακούλα και θα απολυμαίνεται στο σπίτι.

.Στους αθλούμενους εντός της αθλητικής εγκατάστασης θα γίνεται περιοδικός, δειγματοληπτικός έλεγχος για COVID-19, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκπονήσει ο ΕΟΔΥ.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να υποδεικνύουν ατομική ευθύνη για να προστατεύουν τον εαυτό τους, το συνάνθρωπο τους και το συναθλητή τους.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα παρακολουθεί συνεχώς τη δυναμική της επιδημίας και θα προσαρμόζει τα μέτρα στις νέες καταστάσεις εκδίδοντας, όποτε κριθεί αναγκαίο, νέες οδηγίες.

Ο Δήμος Πύργου θα παρακολουθεί συνεχώς τις οδηγίες της Γ.Γ.Α. και βάση αυτών θα προσαρμόζει την λειτουργία των Αθλητικών του Εγκαταστάσεων.

Ο ΕΝΤ/ΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Όλη η επικαιρότητα