Δήμος Πύργου: Βελτίωση προσβασιμότητας σε 19 σχολικές μονάδες

Ένα σημαντικό έργο που αφορά εργασίες μέτρων προσπελασιμότητας και ασφάλειας σε 16 σχολικά κτίρια (και αφορά 19 σχολικές μονάδες συνολικά), της Α/βάθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Πύργου και των Δημοτικών ενοτήτων Ωλένης, Επιταλίου και Ιάρδανου, βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποιήση του.

 

Πρόκειται για το έργο με τίτλο: «Μέτρα προσπελασιμότητας και ασφάλειας σχολικών μονάδων Δήμου Πύργου», ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II», με σκοπό την βελτίωση των σχολικών υποδομών, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ασφαλής προσπελασιμότητα μαθητών και συνοδών τους, από και προς τις σχολικές μονάδες.

Για το συγκεκριμένο έργο μίλησε στην ΠΑΤΡΙΣ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος που τόνισε ότι «Η ασφαλής πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές τους μονάδες είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανάθεση του έργου της βελτίωσης της προσπελασιμότητας σε 19 σχολικές μονάδες στον μειοδότη ανάδοχο. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 7 εργοληπτικές εταιρείες οι φάκελοι των οποίων αξιολογούνται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί. Θεωρώ πως πριν το τέλος της χρονιάς, θα είμαστε σε θέση να αναθέσουμε το συγκεκριμένο έργο. Η θέση του δήμαρχου Τάκη Αντωνακόπουλου και όλης της δημοτικής Αρχής είναι ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση όχι μόνο στις εν λόγω σχολικές μονάδες αλλά στο σύνολο όλων των σχολείων του δήμου μας, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να προσέρχονται και να αποχωρούν  με τις πιο ασφαλείς συνθήκες.

Ο κ. Αργυρόπουλος συμπλήρωσε ότι «Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών πληροφοριακών πινακίδων έξω από τα σχολεία, την ορίζονται σήμανση με λωρίδες κυκλοφορίας διάβασης των πεζών, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων έξω από το σχολείο, μπάρες διευκόλυνσης πρόσβασης καθώς και θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κ.α. Ο προϋπολογισμός του έργου, που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, είναι της τάξης των 267.000 ευρώ. Όπως έχει δηλώσει και ο κ. Αντωνακόπουλος εμείς είμαστε στη θέση μας για να χτίζουμε και όχι να γκρεμίζουμε και για να προσθέτουμε σε αυτά που βρήκαμε».

 «Αξιοποίηση κάθε δυνατής
πρότασης χρηματοδότησης»…

Από την πλευρά του αντιδήμαρχος Πύργου –αρμόδιος για θέματα Παιδείας- Δημήτρης Μεσσαλάς τόνισε πως «Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Πύργου σε συνεργασία με την  Διεύθυνση Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και υπό την καθοδήγηση μου, ως  Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών, συνέταξε το 2018 την εγκριθείσα πρόταση που προβλέπει παρεμβάσεις σε 16 σχολικά συγκροτήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων του δήμου μας. Θα πραγματοποιηθούν πληθώρα παρεμβάσεων με σκοπό την   ασφαλή προσπελασιμότητα μαθητών και συνοδών από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάμεσα τους φωτεινοί σηματοδότες, διαγράμμιση οδοστρώματος, διαπλάτυνση και διαμόρφωση υφιστάμενων πεζοδρομίων. Με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των σχολικών δομών και με σταθερά την εξασφάλιση εκείνων των προδιαγραφών που προσφέρουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς περισσότερη άνεση, ασφάλεια και ποιότητα επιδιώκουμε την αξιοποίηση κάθε δυνατής πρότασης χρηματοδότησης. Επίσης στο τελικό της στάδιο βρίσκεται μια νέα πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που αφορά στη κατασκευή ραμπών και W.C. ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες του δήμου μας».

 

«Αλλάζει η φυσιογνωμία
της κεντρικής πλατείας»

Τέλος ο κ. Αργυρόπουλος αναφέρθηκε και στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Πύργου (Σάκη Καραγιώργα), σχολιάζοντας πως «Είναι έργο ενταγμένο στην ΟΧΕ, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ και είμαστε στην τελική φάση για την δημοπράτηση του. Αναμένουμε από την Διαχειριστική Αρχή την έγκριση της δημοπράτησης για ένα έργο που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της κεντρικής πλατείας κάνοντας την πιο λειτουργική και αισθητικά καλύτερη για τους επισκέπτες της. Ένα έργο που θα επεκταθεί από το ύψος του ναού του Αγίου Νικολάου έως και το Επαρχείο, όπου θα γίνουν αναπλάσεις, δημιουργία Πρασίνου, αποκατάσταση στη σκάλα που οδηγεί στο Επαρχείο».