Ελλάδα

Δήμος Πύργου: Μεγάλο και διαρκώς εξελισσόμενο το έργο στον τομέα της ύδρευσης – Υπεγράφη η σύμβαση για επέκταση των ψηφιακών ρολογιών

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Αφομοιώνουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία σε καθοριστικές για μια σύγχρονη κοινωνία υποδομές, όπως η ύδρευση»
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη την Τετάρτη (16/2) το πολύ σημαντικό έργο «Επέκταση συστήματος αυτομάτου ελέγχου και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Πύργου».

Ο δήμαρχος Πύργου ανοίγοντας την παρουσίαση και τη συνέντευξη Τύπου τόνισε σχετικά: “Είμαστε εδώ για να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία στο εξελισσόμενο έργο στο χώρο της ύδρευσης και κυρίως βέβαια στο κομμάτι που αφορά εντός ορίων του Δήμου Πύργου, ενώ άλλωστε είμαστε ως Δήμος και μέτοχοι σε ολόκληρο το έργο από το εργοστάσιο μέχρι να φτάνει το νερό σε εμάς.

Με τη ευκαιρία αυτή να πω κι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των ενοχλητικών διακοπών του νερού, που πράγματι δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν σε αυτό τον αριθμό, οφείλεται σε βλάβες του κεντρικού αγωγού. Για τον οποίο κεντρικό αγωγό, μετά από δικές μου προσωπικές κινήσεις ανίχνευσης του προβλήματος, διαπιστώθηκε ότι έχει μείνει χωρίς συντήρηση για περίπου δεκαπέντε χρόνια! Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος. Κι από κει και πέρα, είπαμε να ορίσει το υπουργείο Υποδομών έναν πραγματογνώμονα για να βρεθεί και να υποδειχθεί η κατάλληλη θεραπεία στο πρόβλημα. 

Επανέρχομαι στα δικά μας έργα, αυτά του Δήμου Πύργου. Πρώτα από όλα, όταν γίνεται ένα έργο πρέπει να το λέμε, κι όταν ξεκινάει να γίνεται κι όταν παραλαμβάνεται. Στο χώρο λοιπόν της ύδρευσης, μέσω της ΔΕΥΑΠ, έχει ήδη υλοποιηθεί και παραδοθεί το πρώτο τμήμα και τώρα προχωράμε στο δεύτερο, για το οποίο μπορούμε να πούμε πως σε όλα τα στάδια του κι όλη η υπόσταση του, οφείλεται σε αυτή τη σύνθεση της ΔΕΥΑΠ και σε αυτή τη Δημοτική αρχή, στο διάστημα της δικής τους θητείας.

Αλλά εμείς έχουμε μια λογική της συνέχειας της διοίκησης και της συνέχειας των έργων, καθώς και τη λογική ότι τα έργα δεν είναι κανενός δημάρχου, κανενός στελέχους, κανενός παράγοντα, γιατί τα έργα είναι των πολιτών, είναι του δημοσίου συμφέροντος. Απλά κρίνεται κάποιος αν φτιάξει τα έργα, κι αν μελετήσει προς υλοποίηση νέα έργα, ώστε να υπάρχει κι η λογική της συνέχειας που λέμε.

Τα λέω κι αυτά, γιατί έχει ήδη γίνει το πρώτο έργο ύψους περίπου 2.500.000 ευρώ και υλοποιείται τώρα το άλλο ύψους επίσης περίπου 2.500.000 ευρώ, και επειδή υπάρχουν ακόμα κάποιοι αμετανόητοι αρνητές της πραγματικότητας, πρέπει να λέγονται αυτά. Έστω κι αν εμείς δεν θα βγούμε με… σημαίες και ταμπούρλα για να τα τονίζουμε συνεχώς, ούτε θα τρώμε κάθε μέρα το χρόνο μας για να πείσουμε αυτούς τους κάποιους ότι χειροπιαστά κάτι γίνεται.        

Αυτά τα έργα, γίνονται για να αφομοιώσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία στις υποδομές, κι ειδικά σε καθοριστικές για μια σύγχρονη κοινωνία υποδομές, όπως η ύδρευση. 

Σε σημαντικούς τομείς της, όπως ο αυτόματος έλεγχος του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης,  όπως κι η εγκατάσταση του πιο αντικειμενικού τρόπου μέτρησης της κατανάλωσης νερού που είναι τα ψηφιακά ρολόγια. Στο σημείο αυτό μάλιστα, δεν θέλω να επεκταθώ στις κακές πρακτικές του παρελθόντος γύρω από τις μετρήσεις και στα χρέη που μεταφέρθηκαν στον ενιαίο Δήμο Πύργου από μικρότερους Δήμους στους οποίους κάποιοι είχαν …πελατολόγιο από το οποίο δεν έκαναν την είσπραξη!

Δεν πλήρωναν πολλοί νερό για να τους κάνουν κάποιοι τον …καλό, κι έτσι μεταφέρθηκαν τεράστια χρέη γύρω από την ύδρευση. Γιατί κάποιοι έκαναν πολιτική χαρίζοντας εντελώς την κατανάλωση! Που όμως αυτή την κατανάλωση στο τέλος την πλήρωναν, κι αυτή, κάποιοι άλλοι. 

Με το έργο λοιπόν αυτό, πρώτον αποκαθίσταται λοιπόν στο μέγιστο βαθμό η δίκαιη μέτρηση της κατανάλωσης, δεύτερον προλαβαίνει τις ζημιές, και τρίτον όταν γίνει μια ζημιά έχεις πλέον την ταχύτητα να την ξέρεις που αυτή είναι και να τη διορθώνεις γρηγορότερα, και χωρίς τις τεράστιες απώλειες νερού.         

Ακόμα και τώρα που το κόστος ενέργειας εκτοξεύει τα τιμολόγια, εμείς και το τέλος Ερυμάνθου ήδη μειώσαμε και θα το αφαιρέσουμε ολόκληρο γιατί είναι άδικο, και στην προσπάθεια να ρίξει ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος το κόστος λειτουργίας υποβάλαμε ήδη μελέτες για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας- φωτοβολταϊκά-γιατί στο εργοστάσιο υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, κι ευρύτερα ψάχνοντας έξυπνους τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας ενός έργου θα πράξουμε κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση να μην επιβαρύνουμε τον πολίτη. Βλέπετε άλλωστε πως σε άλλες πόλεις, ακόμα και δίπλα μας, αυξάνονται τα τέλη, κατά 30% καθαριότητας, 40%, κ.τ.λ. 

Τέλος, η ΔΕΥΑΠ κάνει κι άλλα μικρότερα έργα, αυτά της καθημερινότητας, που έχουν κι αυτά τη μεγάλη σημασία τους για κάθε άμεσα ενδιαφερόμενο, ενώ άλλωστε και τα πολλά μικρά αθροίζουν ένα μεγάλο. Και να συγχαρούμε κι όλους τους εμπλεκόμενους, για το έργο τους και την αποτελεσματικότητα τους. 

“Υλοποιούμε συνεχώς πολύ σημαντικό έργο, άμεσα αντιληπτό από τους πολίτες”

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου επεσήμανε: “Υπογράφουμε σήμερα τη σύμβαση εκτέλεσης ενός ακόμα μεγάλου έργου, ζωτικής σημασίας για τη ΔΕΥΑΠ. Δυο χρόνια τώρα προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τη ΔΕΥΑΠ, δεν έχουμε σταματήσει ούτε μια μέρα μαζί με τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Ήδη έχουμε υλοποιήσει πολύ σημαντικό έργο, άμεσα αντιληπτό από τους πολίτες, με στόχο τη μείωση των διακοπών στο Δήμο μας. Ήδη έχουμε τοποθετήσει και ηλεκτρονικά ρολόγια και πλέον ολοκληρώνουμε την τοποθέτηση τους και στις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Συνολικά, έχουμε υλοποιήσει και μεγάλα και μικρά έργα, έχουμε καταθέσει μελέτες και για άλλα, διεκδικώντας τη χρηματοδότηση τους. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής και στον Πύργο και στα χωριά μας. Η πορεία αυτή είναι και η απάντηση μου σε όσους αμφισβήτησαν ότι θα προχωρήσω δυναμικά όσο θα βρίσκομαι στη ΔΕΥΑ Πύργου”.

Ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους, καθώς και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας, που ήταν αρωγοί.  

«Ο Δήμος Πύργου αλλάζει σελίδα!»

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος, ανέφερε: «Ο οραματιστής δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υλοποιεί τις δεσμεύσεις του απέναντι στους πολίτες του Δήμου Πύργου. Με υποστηρικτικό βραχίονα την πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου η οποία καταβάλλει συνεχείς και άοκνες προσπάθειες, με τη βοήθεια όλων μας, εργαζόμενοι και λοιποί, υλοποιεί κάτι πρωτόγνωρο για τον Πύργο. Κύριοι, ο Δήμος Πύργου αλλάζει σελίδα! Για τα συμφέροντα των δημοτών. Και πλέον τα αποτελέσματα είναι ορατά στην ποιότητα ζωής μας. Ευχαριστώ πολύ».  

  • Υπενθυμίζεται πως το έργο αφορά: Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων ελέγχου καταναλώσεων σε περιοχές, με αντικατάσταση υδρομετρητών με νέους ηλεκτρονικούς υδρομετρητές , κι επίσης, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικών για τη λήψη, επεξεργασία, συνολική διαχείριση δεδομένων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης, και άλλα. Συμπληρωματικά και σε απόλυτη συνέργεια με την υλοποιηθείσα πράξη “Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας” καθώς και με την υπό υλοποίηση πράξη “Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία ζωνών και τον αυτόματο έλεγχο του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας”.

Όλη η επικαιρότητα