Ηλεία

Δήμος Πύργου: Σημαντική σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Δρ Ευθύμη Λέκκα – Άμεση αποκατάσταση των καμένων

Συνάντηση εργασίας για άμεσες αποκαταστάσεις
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση αποκατάσταση των καμένων περιοχών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων κατά την διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα, με την σύνταξη ουσιαστικών μελετών και την διενέργεια δράσεων που θα βοηθήσουν στην άμεση αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσία του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του ΟΑΣΠ, Δρ Ευθύμη Λέκκα.

Η μελέτη από τις πυρκαγιές του 2007 που παρουσίασε ο κ. Λέκκας είναι λεπτομερή καθώς όπως τόνισε έχουν χαρτογραφηθεί όλες οι περιοχές που επλήγησαν παρουσιάζοντας τον αναλυτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Στη συνάντηση ακούστηκαν προτάσεις και ιδέες για την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών κυρίως σε θέματα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου, Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και επικεφαλής παράταξης του δήμου, Γιάννης Αργυρόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων του δήμου, Στάθης Καννής και Κώστας Νικολούτσος που συμμετείχε και ως πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, ο αντιδήμαρχος, Μαρίνης Αχτύπης, ο υπεύθυνος του γραφείου Εθελοντισμού του δήμου και επικεφαλής παράταξης, Γιάννης Πλεμμένος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο Γιάννης Κολλιαδήμας από τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Γεωπόνων Ηλείας και τέλος δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι θεσμών, δασολόγοι και πρόεδροι κοινοτήτων.

«Πρέπει να στοχεύσουμε σε δράσεις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οι οποίες καταρχάς να αποσκοπούν στην ασφάλεια των κατοίκων και της περιοχής από επικείμενα πλημμυρικά ή κατολισθητικά φαινόμενα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας.

«Εκείνο το οποίο αποφασίσθηκε και το οποίο πρέπει να στοχεύσουμε είναι άμεσα να κάνουμε δράσεις οι οποίες καταρχάς να αποσκοπούν στην ασφάλεια των κατοίκων και της περιοχής από επικείμενα πλημμυρικά ή κατολισθητικά φαινόμενα και βεβαίως συζητήθηκαν δράσεις οι οποίες πρέπει να εξελιχθούν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου επιτέλους εδώ στην Ηλεία να υπάρχει ένας προγραμματισμός με υποβοήθηση φυσικά της κεντρικής διοίκησης και με πόρους της κεντρικής διοίκησης έτσι ώστε η περιοχή να ανακάμψει, γιατί είναι μια περιοχή που πραγματικά και τώρα αλλά και στο παρελθόν έχει υποστεί πολύ μεγάλα πλήγματα και στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα από όλα αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Λέκκας τονίζοντας πως ο ίδιος κατά το διάστημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 είχε λάβει μέρος στην αποκατάσταση και τότε των περιοχών που επλήγησαν, αναπτύσσοντας μια σειρά δράσεων και κάνοντας κάποιες επεμβάσεις στο γεωπεριβάλλον και στο βιοπεριβάλλον, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και σήμερα στην τωρινή καταστροφή και βάση της εμπειρίας του 2007, ώστε να ανακάμψει γρήγορα η περιοχή.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά την παρουσία του στο Λάτσειο, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους φορέων και θεσμών για τα προβλήματα της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών.

Συνάντηση εργασίας για άμεσες αποκαταστάσεις

«Εμείς ως δήμος Πύργου ανοίγουμε μια συνεργασία αντιμετώπισης και αυτής της νέας θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας. Θα συνταχθούν κάποιες μελέτες για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα που πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο δήμαρχος του Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος.

«Είχαμε μια συνάντηση ουσιαστικά εργασίας, με τον κ. Λέκκα που είναι γνωστός για το επιστημονικό βάθος που διαθέτει αλλά και για την αποτελεσματικότητα των οδηγιών που μας δίνει για την διαχείριση των κρίσεων. Εμείς ως δήμος Πύργου ανοίγουμε μια συνεργασία αντιμετώπισης και αυτής της νέας θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας, ήταν εδώ επικεφαλής παρατάξεων, οι φορείς της πόλης, είδαμε επιτόπου τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε στην αντιμετώπιση των πλημμυρών του ερχόμενου φθινοπώρου. Από εκεί και πέρα θα γίνουν κάποιες μελέτες για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα που πρέπει να γίνουν. Να πω ότι εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού κ. Πέτσα άλλες 250 χιλ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών συν επιπλέον 40 χιλ. ευρώ που είχε γίνει με μια κατανομή την προηγούμενη εβδομάδα. Βεβαίως έχουμε ζητήσει κι άλλα χρήματα 500 χιλ. για την οδοποιία, τις καταστροφές που συνέβησαν με αυτή την πυρκαγιά στα χωριά του δήμου Πύργου και του πρώην δήμου Ωλένης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος.

Π. Λάττας: «Είμαστε στο στάδιο των αντιπλημμυρικών»

Από την πλευρά του στην τοποθέτησή του ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ενημέρωσε τον κ. Λέκκα, για τις ενέργειες του δασαρχείου ως προς το κομμάτι της αποκατάστασης και της διασφάλισης των καμένων περιοχών με απαγόρευση θήρας και βοσκής, με προετοιμασία για την κήρυξη αναδασωτέων των περιοχών κλπ. Καθώς και τον προγραμματισμό για την δημιουργία μελέτης που θα περιλαμβάνει έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.

«Είμαστε στο τελευταίο στάδιο των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Και σε αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει η μελέτη σας είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποια είναι αυτά τα κρίσιμα σημεία παρεμβάσεων. Ήδη ζητήσαμε από τον Κοπέρνικο και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να μας δώσει τα πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να μπορέσουμε να επιλέξουμε τα κρίσιμα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις. Το ένα πρόβλημα και μιλάω σε σύνολο δήμου Πύργου και δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, είναι ότι δεν έχουμε πολύ υλικό γιατί η περιοχή αυτή έχει καεί τα τελευταία 20 χρόνια τρεις φορές. Ζητήσαμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουμε να συντάξουμε την μελέτη αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, μιλάμε για τα πρώτα έργα. Αυτό που για εμάς θα είναι κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποια είναι αυτά τα κρίσιμα ρέματα που θα χρειαστούν άμεσα παρέμβαση. Ευελπιστούμε ότι συντόμως και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Λέκκας, παρουσίασε ολόκληρη την μελέτη που αφορούσε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και άκουσε εισηγήσεις και προτάσεις των θεσμικών φορέων της περιοχής για το ζητούμενο της άμεσης αποκατάστασης ενώ στο τραπέζι τέθηκε και η θωράκιση των τοπικών κοινοτήτων του δήμου από πυρκαγιές με την δενδροφύτευση στα όρια κοινότητας – δάσους δέντρων που μπορούν να «μπλοκάρουν» την εξέλιξη της πυρκαγιάς επειδή ακριβώς δεν καίγονται.

Στη συνέχεια ο κ. Λέκκας μαζί με τον δήμαρχο του Πύργου και εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη επισκέφθηκαν σημεία των περιοχών που καταστράφηκαν σε Κολίρι, Λαμπέτι, Βαρβάσαινα και Σαλμώνη.

Ο κ. Λέκκας επισκέφθηκε επιτόπου σημεία που επλήγησαν από τις φωτιές σε Κολίρι, Λαμπέτι, Βαρβάσαινα και Σαλμώνη.

Όλη η επικαιρότητα