Categories: Ηλεία

Δήμος Πύργου: Θεραπευτικό πρόγραμμα για δράστες οικογενειακής βίας

Share

Στην έναρξη προγράμματος ποινικής διαμεσολάβησης, ως εναλλακτική επίλυση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας προχωρά ο Δήμος Πύργου. Είναι μια πρωτοβουλία του Δημάρχου, στο πλαίσιο της οποίας η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Πύργου θα παρέχει ένα ειδικό συμβουλευτικό θεραπευτικό πρόγραμμα στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της αποκαταστατικής – συμφιλιωτικής δικαιοσύνης .

Με τον Ν. 3500/2006 και τον αναθεωρημένο Ν. 4531/2018 έγιναν σημαντικές ρυθμίσεις ως προς  την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και εισήχθη ο  θεσμός  της ποινικής διαμεσολάβησης  για υποθέσεις πλημμελημάτων ενδοοικογενειακής βίας, επιτρέποντας στον εισαγγελέα να προτείνει στα μέρη να συμμετάσχουν σε διαμεσολάβηση πριν από την ποινική δίωξη ή πριν από τη δίκη.

Με την ποινική διαμεσολάβηση ουσιαστικά οι οικογένειες αποφεύγουν την άμεση έκθεση ενώπιον δικαστηρίου και έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά τους. Ο αρμόδιος εισαγγελέας αφού διερευνήσει την κάθε περίπτωση ενημερώνει για το αν είναι εφικτό να ξεκινήσει η διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης για την διευθέτηση των οικογενειακών ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε άτομα που έχουν εκδηλώσει βία σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους και παρέχει συμβουλευτική και θεραπεία στους υπαίτιους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του θύματος και η αλλαγή συμπεριφοράς του θύτη ως προς την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.  Οι στόχοι είναι κυρίως:

  • τροποποίηση αντιλήψεων για τη βία
  • τροποποίηση αντιλήψεων σχετικά με την εξουσία και τον έλεγχο
  • διαχείριση του θυμού
  • ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων/ δεξιοτήτων επικοινωνίας
  • εκπαίδευση από την οπτική του φύλου
  • πρόληψη μελλοντικών βίαιων συμπεριφορών

Η ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολογείται με βάση τον βαθμό επίτευξης των παραπάνω στόχων. Η μη παρακολούθηση ή και η διακοπή του προγράμματος έχει σαν συνέπεια τη μη έκδοση πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του Προγράμματος και για  τη συνέχεια της νομικής διαδικασίας  θα αποφασίζει ο Αρμόδιος Εισαγγελέας.

Η  ποινική διαμεσολάβηση μπορεί να λάβει χώρα και όταν το θύμα ενδοοικογενειακής βίας είναι ανήλικος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι ανήλικοι εκπροσωπούνται από τον εισαγγελέα ανηλίκων και τον κηδεμόνα τους, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος δεν ήταν το άτομο που προκάλεσε τη βία.

Επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Πύργου είναι ο 6ος Δήμος στην Ελλάδα που το εφαρμόζει (μετά από Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βέροια, Βόλο) και η έναρξη του προγράμματος θα γίνεται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

–  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την επιστημονικά υπεύθυνη κα. Άρτεμη Δημητροπούλου, Ψυχολόγο – στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά της Δ/νσης Κοινωνικής Υπηρεσίας & Υγείας Δήμου Πύργου, οδός Αγ. Σπυρίδωνος 41 – Πύργος, τηλ. 26210 22105 και e-mail : adimitropoulou@1489.syzefxis.gov.gr

  • Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Πύργου λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών για την ψυχολογική & Κοινωνική Υποστήριξη – Εργασιακή & Νομική Συμβουλευτική των γυναικών -θυμάτων  βίας.

Απευθύνεται  σε γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας ή εκμετάλλευσης της, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική και οικονομική βία, σεξουαλική παρενόχληση, θύματα πορνείας ή εμπορίας και διακίνησης, βιασμό ή απόπειρα βιασμού.

Επίσης, απευθύνεται και  σε γυναίκες που χρίζουν ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης  λόγω των  σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, μονογονείς, άνεργες, ΑΜΕΑ).

Πληροφορίες:

Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Γυμνασιάρχου Δούκα & Ξάνθου – 27131 Πύργος, τηλ.: 26210 20532,

e-mail : pyrgoswomen@outlook.com

facebook:https://www.facebook.com/profile.php?id=100064839544677