Μεσσηνία

Δήμος Τριφυλίας: Αγωνιούν οι συμβασιούχοι καθαριότητας

Ακούστε το άρθρο

ΑΓΩΝΙΑ εν μέσω καλοκαιριού επικρατεί για τους συμβασιούχους της καθαριότητας στον Δήμο Τριφυλίας που απασχολούνται στο νευραλγικό τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων με όλες τις καιρικές συνθήκες σε κρύο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το θέμα πιθανόν να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς οι συμβασιούχοι μετά από την ανανέωση του έργου τους έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προσφορά στο Δήμο σε 3 τουλάχιστον δημοτικές ενότητες, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους με αναστολή των συμβάσεών τους σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Συνήθως η Δημοτική αρχή εφαρμόζει ως πάγια τακτική την δικαστική δικαίωση των συμβασιούχων στα τοπικά δικαστήρια και μετά προσφεύγει στον Άρειο Πάγο όπως συνέβη με την περίπτωση των 10 εργαζομένων στο πρόγραμμα stage από την Κυπαρισσία που είχαν αποκτήσει ήδη εργασιακά δικαιώματα καλύπτοντας πάγιες και λειτουργικές ανάγκες.

ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Ωστόσο ο ευαίσθητος τομέας της καθαριότητας αποτελεί μείζον θέμα στο Δήμο καθώς σήμερα ο τόνος κοστίζει κάτι παραπάνω από 70 ευρώ για την διαχείριση τους, ενώ θυμίζουμε ότι ορισμένες περιοχές όπως η Αυλώνα, Αετός, και η Τριπύλα είχε ανατεθεί η αποκομιδή σε ιδιώτες. Πάντως η ανησυχία είναι διάχυτη δεδομένου ότι στο Δημοτικό συμβούλιο έχει τονιστεί ότι δεν αποκλείεται ο Δήμος να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να χάσει το δικαίωμα προσλήψεων ακόμα και 8μηνων για ενίσχυση του εν λόγω τομέα.

Πάντως οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν η αποκομιδή και διαχείριση αλλάξει χέρια πόσο θα αυξηθεί το κόστος για τον δημότη καθώς σε άλλους Δήμους το κόστος απογειώθηκε ανά τόνο με απρόβλεπτες συνέπειες. Κι όλα αυτά καθώς δεν έχει εφαρμοστεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης καθαριότητας…

Όλη η επικαιρότητα