Ηλεία

Δήμος Ζαχάρως: Κινέζικο ενδιαφέρον για λάδι – Καϊάφα (VIDEO)

Ο Δήμος Ζαχάρως, ύστερα από επαφές με τoν Σύλλογο Ελληνο-Κινεζικής Φιλίας και Ανάπτυξης Διμερών Σχέσεων, το Λαϊκό Κογκρέσο της Σαντόγκ, τον Επίτιμο Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ελευθέριο Κόντο, προσκάλεσε αντιπροσωπία από την πόλη Τζινάν, η οποία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόνγκ στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και έχει πληθυσμό 103 εκατομμύρια κατοίκους.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια, από τον Δήμο Ζαχάρως με τη συμβολή του τέσσερις εκλεγμένου Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, στο πλαίσιο της σύσφιξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό.

Τη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, αφίχθηκε η αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τον αναπλ. δ/ντή της Μόνιμης Επιτροπής του Δημοτικού Λαϊκού Κογκρέσου του Jinan, Tan Yanwei, τον αναπλ. γ.γ. της Μόνιμης Επιτροπής του Δημοτικού Λαϊκού Κογκρέσου του Jinan,       Liu Min, τον αναπλ. δ/ντή της            Επιτροπής Ανάπτυξης Τουρισμού του Jinan, Ren Xiaoce, τον αναπλ. δ/ντή του Δημοτικού Γραφείου Εξωτερικών και Υπερπόντιων Κινέζικων Υποθέσεων του Jinan, Pang Long, και τον αναπλ. δ/ντή και μεταφραστή του τμήματος Ασιατικών, Αμερικανικών και Ωκεανικών Υποθέσεων του Δημοτικού Γραφείου Εξωτερικών και Υπερπόντιων Κινέζικων Υποθέσεων του Jinan, Li Yaoting. Την Αντιπροσωπία συνόδευε ο Επίτιμος Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα,Ελευθέριος Κόντος, καθώς και ο μεταφραστής Φίλιππος Κόντος. Την Αντιπροσωπία υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, στην όμορφη περιοχή του Κακοβάτου.

Επίσκεψη στα ελαιοτριβεία και στον Καϊάφα

Αρχικά, η αντπροσωπεία πραγματοποιήσε προγραμματισμένη επίσκεψη σε ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας της ελιάς, καθώς και η εξαγωγή του λαδιού, του «πράσινου χρυσού». Επίσης έγινε πλήρης ενημέρωση για την τυποποίηση του ελαιόλαδου, τα οφέλη για την υγεία και την πιστοποίηση του προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ελαιοτριβείων, καθώς και με τοπικούς καλλιεργητές. Στην αντιπροσωπία προσφέρθηκαν τοπικό ελαιόλαδο, τυποποιημένα τοπικά αγροτικά προϊόντα, προωθητικό ενημερωτικό υλικό  για το λάδι καθώς και κεράσματα.

Έντονο το κινεζικό ενδιαφέρον για την παραγωγή του ελαιολάδου

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπίας κος Tan Yanwei, δήλωσε: «οι δύο λαοί, έχουν μακραίωνη ιστορία. Η επίσκεψη αυτή προετοιμάστηκε για αρκετό διάστημα και από τις δύο πλευρές, και είμαι ευχαριστημένος που επιτέλους ανοίγονται  προοπτικές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τις δύο περιοχές μας. Αποκτήσαμε μια πλήρη εικόνα για το ελαιόλαδο, καθώς μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία στον τομέα αυτό»

Τη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, έγινε ξενάγηση στην παραλία της Ζαχάρως, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, στην Λίμνη καθώς και στο νησί της Αγίας Αικατερίνης.

Εντυπωσιασμένοι οι Κινέζοι από την ομορφιά του Καϊάφα

Η πόλη Jinan, αποτελεί μεγάλη λουτρόπολη στην κινέζικη επικράτεια. Τονίστηκε το έντονο ενδιαφέρον για επενδυτική προοπτική για την περιοχή του Καϊάφα, καθώς η θερμοκρασία του νερού, τα χημικά συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών του Καϊάφα, είναι μοναδικά. Επίσης το σημείο και το μοναδικής ομορφιάς τοπίο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό, καθώς και έναν διεθνή τόπο ιαματικής ιατρικής. Η αντιπροσωπία των Κινέζων αξιωματούχων αφού ενημερώθηκε για την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες του Καϊάφα, εξέφρασε τη διάθεση για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην ιαματική αξιοποίηση των πηγών, καθώς και στην τουριστική ανάκαμψη της περιοχής.

Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Εν συνεχεία, η κινέζικη αντιπροσωπία είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, και πρώην Δήμαρχο Γιώργο Δεββέ, καθώς ο Δήμαρχος κος Κοτζιάς απουσίαζε εκτάκτως στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μια φορά,  οι κοινές πολιτιστικές αρχές των δύο λαών, οι διαπολιτισμική συνεργασία και όλες εκείνες οι δράσεις για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων καθώς και επίσημη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, καθώς και στον Αρχαιολογικό χώρο του λίκνου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσκεψη και στην Ολυμπία πραγματοποίησε η κινεζική αντιπροσωπεία

Η κινέζικη Αντιπροσωπία, και μέλη της Δημοτικής Αρχής, στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Νέα Φιγαλεία, όπου δέχθηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και θαύμασαν το ορεινό τοπίο της περιοχής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζαχάρως, υποδέχθηκαν επίσημα την Κινέζικη Αντιπροσωπία στο Δημαρχείο Ζαχάρως, όπου τέθηκαν οι άξονες τις περεταίρω συνεργασίας, στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και εξαγωγής του ελαιόλαδου, την τουριστική και πολιτιστική συνεργασία καθώς και την επενδυτική προοπτική της περιοχής. Επίσης προτάθηκε η ανταλλαγή και φιλοξενία πολιτών και σπουδαστών στις δύο πόλεις, η αρχή των διαδικασιών αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Μετά τα καθιερωμένα αναμνηστικά δώρα, υπογράφηκε το κοινό μνημόνιο συνεργασίας όπου καταγράφονται οι γενικοί τομείς της συνεργασίας.

Η επίσκεψη αυτή έκλεισε με εθιμοτυπική παρουσίαση και γνωριμία με επιχειρηματίες του τουρισμού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως.

Όλη η επικαιρότητα