Ηλεία

Δήμος Ζαχάρως: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες

Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για την ανάρτηση των δασικών χαρτών το δημοτικό συμβούλιο Ζαχάρως στην πρόσφατη συνεδρίασή του πριν από μερικές ημέρες.

Ο δήμαρχος Νίκος Φάμελος, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ζητήματος για τις περιουσίες των δημοτών της Ζαχάρως και της Φιγαλείας, και διατύπωσε τα αιτήματα που θέτει ο δήμος προς ικανοποίηση.

Αρχικά επισήμανε την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων τουλάχιστον για έξι μήνες διότι ο δήμος Ζαχάρως είχε κηρυχθεί αναδασωτέος σε όλη την έκτασή του και στη συνέχεια ανέφερε ότι πρέπει να αποσυρθούν άμεσα οι αναρτημένοι Δασικοί Χάρτες οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε από αρμόδιους, είναι λανθασμένοι, και ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1960, προσθέτοντας ότι οι αεροφωτογραφίες του 1945 δεν είναι αντιπροσωπευτικές.

Επίσης ο δήμαρχος πρότεινε «να διορθωθούν οι φερόμενες αδιακρίτως σαν αναδασωτέες καλλιεργούμενες και άλλες μη δασικές εκτάσεις, ενώ από τον ισχύοντα νόμο δεν συντρέχει λόγος αναδάσωσής τους, δηλαδή όσες εκτάσεις φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και ΑΝ». Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να μειωθεί το κόστος υποβολής των «αντιρρήσεων», στο συμβολικό ποσό των 50 ευρώ, όπως και το κόστος νομιμοποίησης και εξαγοράς των προβλεπόμενων από τον νόμο αντίστοιχων εκτάσεων.

Όσον αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί σαν ΔΑ (δάση στο παρελθόν – άλλη χρήση στο παρόν), το ψήφισμα διαμαρτυρίας περιλαμβάνει το αίτημα να ισχύσουν μέτρα υπέρ της διατήρησης της σημερινής τους χρήσης.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα