Ηλεία

Δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Νέα επιστημονική δράση

Ανάρτηση ιστορικών βιβλίων Συλλογής Κ.Α. Νικολόπουλου (1786 – 1841) - «Κτήμα ιερόν της Ανδριτσαίνης. Δώρον Αγαθόφρονος Νικολόπουλου»
Ακούστε το άρθρο

Με την σκέψη, την πρωτοβουλία και την τελική πρόταση απόρροια της επιστημονικής ιδιότητας του επιστημονικού συνεργάτη κου Τρύφωνα Τρυφωνόπουλου, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας – ως συντηρητής αρχειακού και βιβλιακού υλικού – ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας με την συμβολή και την έμπρακτη υποστήριξη της Ελβετικής Ένωσης φίλων της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, αποδέχεται προς υλοποίηση την πρόταση του για την ανάρτηση των ιστορικών βιβλίων της συλλογής του δωρητή της Κ.Α. Νικολόπουλου.

Ο επιστημονικός συνεργάτης μας έχοντας καταπιαστεί με συνέπεια και συνέχεια από το 2015 με την συγκεκριμένη επιστημονική εργασία της συντήρησης των ιστορικών βιβλίων εκτεθειμένα στις προθήκες με την οικονομική στήριξη της Ελβετικής Ένωσης φίλων της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, ανέδειξε και την αναγκαιότητα για την επιστημονικά ορθή εικόνα και διαχρονική διατήρηση σε εξαιρετικό βαθμό πρωτοβουλία – πρότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα, της συλλογής του Δωρητή της να επιλυθεί και το θέμα των περιβαλλοντικών συνθηκών εντός της εκθεσιακής αίθουσας, γεγονός στο οποίο πάραυτα ως Εφορευτικό Συμβούλιο ανταποκριθήκαμε και υλοποιήσαμε.

Ο επισκέπτης σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με τις εντυπωσιακές προθήκες που φυλάσσονται τα ιστορικά βιβλία και έχει πρόσβαση οπτική περιμετρικά στα ράφια καθώς και στις βιτρίνες πλέον διαπιστώνει και την αισθητική βελτίωση στις ράχες των βιβλίων αποτέλεσμα της συντήρησης των ιστορικών βιβλίων που συνεχίζεται αδιάκοπα και σταθερά από το 2015.

Συνεπώς με απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου προχωρούμε στην ανάθεση στον επιστημονικό συνεργάτη μας, την ανάρτηση στα υπάρχοντα ιστορικά βιβλία η όσα επιλεγούν εκ νέου μέσα στις 24 βιτρίνες με ειδικά εξατομικευμένα Βook Cradles πληρώντας τις μοναδικές ανάγκες ασφαλούς γωνίας ανοίγματος των βιβλίων.

Αργά αλλά σταθερά προχωράμε αισθητικά στην «οπτική μετάβαση» παράλληλα εξασφαλίζοντας και διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα υλικά και τεχνικές που απορρέουν από τέτοιες ιστορικές σταχώσεις, σύμφωνα πάντα με τα διεθνή και ενδεδειγμένα πρότυπα συντήρησης που εφαρμόζονται στην βιβλιοθήκη και είναι εμφανή σε κάθε επισκέπτη αλλά κυρίως συμβάλει στην άριστη και διαχρονική διατήρηση τους.

Ως Εφορευτικό Συμβούλιο ευχαριστούμε θερμά τον επιστημονικό συνεργάτη μας και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου κο Τρύφωνα Τρυφωνόπουλο και βεβαίως την Ελβετική Ένωση Φίλων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας για την διαχρονική στήριξη και την έμπρακτη συμβολή της και προσωπικά τον Πρόεδρο της, κο Δημήτρη Τσελεπή, άξιο συνεχιστή του αείμνηστου ιδρυτή της Ελβετικής Ένωσης Ανδριτσάνου, Γιατρού Παναγιώτη Πετρόπουλου.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

Όλη η επικαιρότητα