Ηλεία Πολιτισμός

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου: Ποιος φοβάται τον μπαμπούλα;

Ακούστε το άρθρο

Οι εκδηλώσεις “Καλοκαίρι 2019 Βιβλιοθήκη”, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, συνεχίστηκαν χθες με έναν Μπαμπούλα διαφορετικό, έναν Μπαμπούλα ανατρεπτικό.
Οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης, ηλικίας 4-7 ετών, είχαν την ευκαιρία να αποχωριστούν τη μανούλα (στην ευαίσθητη ηλικία των 4-5 δεν το κάνουν όλα με ευκολία κι ευχαρίστηση), να γνωριστούν με άλλα παιδάκια (αρκετά από αυτά κάνοντάς το για πρώτη φορά), να ακούσουν το παραμύθι μας «Ποιος φοβάται τον Μπαμπούλα», να μιλήσουν για τους φόβους τους, αλλά και να τους να ζωγραφίσουν και τέλος, να τους ξορκίσουν με χαμόγελα, γέλια και γλυκές αγκαλιές!

Όλα αυτά έγιναν με τη βοήθεια της εμψυχώτριάς Αριστέας Κουτά, που είναι εκπαιδευτικός – κοινωνική λειτουργός και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στη Βιβλιοθήκη Πύργου εδώ και 8 χρόνια.

Φυσικά σε μία μόνο συνάντηση δεν λύνονται ως δια μαγείας προβλήματα που χρονίζουν. Οι παιδικοί φόβοι είναι συνηθισμένες και φυσιολογικές αντιδράσεις των παιδιών μπροστά σε άγνωστες καταστάσεις και ερεθίσματα, όπως είναι για παράδειγμα ακόμα και οι εκδηλώσεις στη Βιβλιοθήκη, για τους πολύ μικρούς της φίλους, που έρχονται για πρώτη φορά.

Έτσι πέρα από τα προφανή, σκοποί της συγκεκριμένης δράσης ήταν ακόμα:

Ένας πρώτος, μικρός αποχωρισμός από τη μανούλα για τα παιδάκια που δεν έχουν πάει ακόμα παιδικό, ή παιδάκια που θα φύγουν από το νηπιαγωγείο και θα πάνε στην πρώτη δημοτικού. Τα λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδάκια της παρέας βοήθησαν με τον πιο σίγουρο κι εύκολο τρόπο τα μικρότερα τους φιλαράκια να δουν την ιδέα του «Μεγάλου σχολείου» λίγο πιο ανάλαφρα.

Κοινωνικοποίηση

Ενθάρρυνση κι αποδοχή

Ανάπτυξη της φαντασίας και έκφραση αυτής μέσω της συζήτησης και της ζωγραφικής

Γνωριμία με το χώρο της Βιβλιοθήκης και τους σκοπούς που αυτή επιτελεί. Τα παιδάκια έμαθαν για το δανεισμό των βιβλίων κι όλους τους κανόνες που διέπουν τη χρήση βιβλίων από τη βιβλιοθήκη. Στο τέλος της συνάντησης, αρκετά παιδάκια έβγαλαν κάρτα και δανείστηκαν βιβλία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε αυτές τις μικρές ηλικίες η έκφραση μέσω του απλού ιχνογραφήματος είναι πολύ σημαντική. Η ζωγραφική σε ένα άσπρο χαρτί Α4, δεν είναι απλά για να απασχοληθεί για λίγο το παιδί και να βρουν οι μεγάλοι την ησυχία τους. Αυτό που στα μάτια των μεγαλύτερων μπορεί να φαντάζει ως… μουτζούρα είναι μέσω επικοινωνίας για το μικρό επίδοξο ζωγράφο.
Οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης αφιέρωσαν χρόνο και προσοχή κι έφτιαξαν υπέροχους, καλούς μπαμπούλες! Και ναι, το καταδιασκέδασαν!

Όλη η επικαιρότητα