Βιβλίο Ηλεία

Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου: Παραμένει όρθια στα χρόνια της κρίσης

Ανέκαθεν οι βιβλιοθήκες αποτελούσαν μεγάλη και έγκυρη πηγή πληροφοριών για κάθε τι που επιθυμούσε να μάθει ο αναγνώστης. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Εδώ και χρόνια είναι μια αξιόπιστη λύση για όποιον θέλει να μάθει πληροφορίες για κάποιο ζήτημα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε με τη βοήθεια και της Διευθύντριας, Φανή Καραχάλιου, παρατηρήσαμε στοιχεία τα οποία με το πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς και η κρίση έπαιξε το δικό της ρόλο.Οι κάτοικοι του δήμου μας επισκέπτονται αρκετά συχνά τη βιβλιοθήκη, όμως όχι τόσο συχνά όσο θα επιθυμούσε η διεύθυνσή της. Ο μέσος καθημερινός όρος επισκεψιμότητας είναι περίπου 50 άτομα…

Πτώση δανεισμού βιβλίων

Σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει παρατηρηθεί και στη μείωση του δανεισμού των βιβλίων. Συγκεκριμένα, για το 2012 είχε 11.816 χρήστες, οι οποίοι δανείστηκαν 19.000 βιβλία, με τη βιβλιοθήκη να μετρά 401 νέα μέλη. Το 2014, είχε 10.560 χρήστες, με το δανεισμό να φτάνει τα 18.000 βιβλία και τα νέα μέλη τα 316. Τέλος, το 2016 είχε 11.380 χρήστες που δανείστηκαν 17.280 βιβλία, ενώ τα νέα μέλη ήταν 126. Βλέποντας τα νούμερα αυτά, παρατηρείται διαφοροποίηση ως προς τον αριθμό των δανειζόμενων βιβλίων. Οι χρήστες όμως μάλλον παραμένουν σταθεροί, με την έννοια ότι χρησιμοποιούν και άλλες υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, όπως το κέντρο πληροφόρησης.

Κατηγορίες βιβλίων

Η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου διαθέτει μεγάλη ποικιλία βιβλίων και κατηγοριών. Ο κόσμος που την επισκέπτεται, δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην σύγχρονη λογοτεχνία, κυρίως σε διαφημιζόμενα best sellers, αλλά και στην παιδική λογοτεχνία, ιστορικά βιβλία και έντυπα που αφορούν την Ηλεία και την ιστορία της.

Στοιχεία για τους επισκέπτες

Όσον αφορά τους χρήστες της, διακρίνεται ότι ένα ποσοστό γύρω στο 64% των μελών είναι γυναίκες. Τα παιδιά έως και 18 ετών καταλαμβάνουν το 27%, οι φοιτητές το 14% και οι συνταξιούχοι το 3%. Οι ηλικίες τους είναι από μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και 85 ετών. Οι επισκέπτες της ανήκουν σε όλο το φάσμα επαγγελμάτων (άλλωστε είναι λαϊκή βιβλιοθήκη) ή και ανεπάγγελτους ανθρώπους. Το επάγγελμα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών φαίνεται πάντως ότι έχουν το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

Το διαδίκτυο και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει

Ένας ακόμα παράγοντας που έχει επηρεάσει έντονα την δραστηριότητα της βιβλιοθήκης, είναι η ύπαρξη του διαδικτύου.Το διαδίκτυο και η γρήγορη πληροφόρηση μέσω αυτού, έχει επηρεάσει και τη βιβλιοθήκη του Πύργου. Η αναζήτηση πληροφορίας γίνεται γρηγορότερη και ευκολότερα προσβάσιμη, καθώς η όλο και αυξανόμενη ψηφιοποίηση βιβλίων το βοηθάει να αναπτύσσεται κάθε χρόνο. Έχει όμως ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα που έχει να κάνει με την εγκυρότητά του. Για να είναι έγκυρο, πρέπει ο χρήστης να επιλέγει προσεκτικά τις πηγές της πληροφόρησής του , αλλιώς μπορεί να αποτελέσει μεγάλη παγίδα. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε ακόμα το βιβλίο ως το πιο έγκυρο και αξιόπιστο μέσο, αφού διαθέτει πάντα ταυτότητα. Το διαδίκτυο είναι χρηστικό εργαλείο που προσφέρει ταχύτητα, εξοικονόμηση χρόνου, ευκολία στην πρόσβαση, ενώ μια έρευνα στη βιβλιοθήκη απαιτεί προσωπικό χρόνο, ψάξιμο στις πηγές, σημείωση πληροφοριών και ούτω καθεξής.

Συνύπαρξη βιβλίου-διαδικτύου

Η συνύπαρξη βιβλίου και διαδικτύου είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην εποχή μας. Με τη συνεχή ανάπτυξη του διαδικτύου και γενικότερα της τεχνολογίας, ολοένα και περισσότερο κόσμος τείνει περισσότερο στον γρήγορο τρόπο απόκτησης πληροφοριών. Αποτέλεσμα αυτού να έχουμε πτώση της ζήτησης των βιβλίων.

Παρ’ όλα αυτά, επικρατεί η άποψη ότι στο μέλλον μπορούν αυτά τα δυο να συνυπάρξουν αρμονικά. Όσο και να διευρύνεται η χρήση του διαδικτύου, το βιβλίο στην έντυπη μορφή του θεωρούμε ότι θα αποτελεί πάντα μια καταφυγή του αναγνώστη. Η οσμή του χαρτιού, η αφή, ο δανεισμός του σε τρίτους, η δυσκολία της καταστροφής του σε σχέση με ένα cd ή άλλο αποθηκευτικό μέσο και η συντροφιά που προσφέρει σε μέρη όπου δύσκολα χρησιμοποιείται ο υπολογιστής, όπως στα ταξίδια ή την παραλία, το προσφέρουν μια μοναδικότητα. Από την άλλη βέβαια, οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της εποχής, να διαθέτουν κέντρο πληροφόρησης, να ψηφιοποιούν το σπάνιο υλικό τους και γενικότερα να ακολουθούν τις νέες τεχνολογίες, για να μην μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε αυτά τα δυο.

Η κρίση και το βιβλίο

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε από το 2010 και μετά έχουν αλλάξει αρνητικά τα δεδομένα σε πολλούς τομείς. Δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος ο χώρος των βιβλιοθηκών, οι οποίες έχουν παρατηρήσει την κινητικότητα στους χώρους του να μειώνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο. Ένας ακόμα τομέας που έχει επηρεάσει, είτε θετικά είτε αρνητικά, είναι και αυτός της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Πολλοί άνεργοι αξιοποιούν δημιουργικά τον κατ’ ανάγκη ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας βιβλία , ενώ άλλοι δεν έχουν την απαιτούμενη διάθεση ή την απαιτούμενη συγκέντρωση μέσα στα τόσα προβλήματα. Τέλος, η εμπορευματοποίηση των βιβλίων είναι άλλος ένας ακόμα λόγος απομάκρυνσης των πολιτών από αυτά. Πολλά καταστήματα έχουν την τάση να βάζουν υψηλές τιμές σε κάθε αντίτυπο, αναγκάζοντας τους πολίτες να βάζουν προτεραιότητες στις οποίες δεν είναι μέσα το βιβλίο.

Όλη η επικαιρότητα