Lifestyle

Δημοσιογραφικά βραβεία “Κ. Καλλιγάς”: Απονομή βραβείου στην Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 400 άτομα παρέστησαν φέτος στην τελετή της απονομής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο των ετήσιων δημοσιογραφικών βραβείων «Κωνσταντίνος Καλλιγάς», τα οποία έχει καθιερώσει από το 1997 το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Με αυτά τα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις, η ΕΕΔ τιμά το ήθος και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό δημοσιογράφων, πολιτών και οργανισμών που συμβάλλουν με το έργο τους στην ποιοτική αναβάθμιση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

«Ο Κωνσταντίνος Καλλιγάς υπήρξε ένας ευπατρίδης της ελληνικής και ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας, ο οποίος είχε βαθειά ριζωμένη δημοκρατική συνείδηση και, μαζί με τους Τάκη Λαμπρία, Γιώργο Αναστασόπουλο, Ελένη Βαροπούλου, Αθανάσιο Παπανδρόπουλο και Αλέξανδρο Βέλιο, είχε ιδρύσει το ελληνικό τμήμα της ΕΕΔ», τόνισε ο Φάνης Ζουρόπουλος, διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματος.

Για το 2017 βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δημοσιογράφοι Φίλιππος Ζαχαρης (Iatronet.gr), Τάσος Τέλλογλου (Καθημερινή, Σκάϊ), Σοφία Παπαϊωάννου (Alpha TV), Σώτη Τριανταφύλλου (Τα Νέα, Athens Voice), Νατάσα Μπαστιά (Τα Νέα) και Maria Fernanda Gabriel (πορτογαλική Ραδιοτηλεόραση).

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν επίσης στους συγγραφείς Αντώνη Ζαΐρη και Γιώργο Σταμάτη, στον δημοσιογράφο και πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη, στον εκδοτικό οίκο «Κριτική» και στην ιδρύτριά του Μ.Μίνογλου, στον επιχειρηματία Νίκο Παπαποστόλου και την επιχείρηση «Παπαποστόλου ΑΕ» που συμπλήρωσε 103 χρόνια ζωής, στον καθηγητή Φιλοσοφίας Περικλή Βαλλιάνο και στον εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Παναγιώτη Δρακόπουλου «Η Βιογραφία της Ευρώπης», που εκδόθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία Prime.

Η βραδιά ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον τραγικό θάνατο της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία δολοφονήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της καθώς προσπαθούσε να ξεσκεπάσει σκάνδαλα της τοπικής κυβέρνησης. Ο επίτιμος διεθνής πρόεδρος της ΕΕΔ, Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, στην εισαγωγική του ομιλία μίλησε για την προσωπικότητα του ευπατρίδη Κωνσταντίνου Καλλιγά, ο οποίος, όπως ανέφερε, «συνέδεε τον κόσμο με τον άνθρωπο μέσω της Δημοκρατίας»,

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον αγώνα των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων να υπερασπιστούν την Ευρώπη, καθώς ο ρόλος της είναι πλανητικός και ξεπερνά τους λαούς της. «Η Ευρώπη δεν θα ξεχωρίσει ως στρατιωτική ή οικονομική δύναμη μέσα στον καπιταλισμό. Η δύναμή της μέσω της ενοποίησής της είναι να υπερασπιστεί πανανθρώπινες αρχές και αξίες –της ειρήνης, της Δημοκρατίας και, πάνω απ’ όλα, της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Ο Πάνος Καρβούνης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαφυλάξει καλύτερα την συνοχή των κρατών-μελών από ό,τι αυτά μόνα τους. Επίσης, μιλώντας για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, σημείωσε ότι οφείλουμε ως Έλληνες να γίνουμε πραγματιστές και να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, σημείωσε ότι τώρα που υπάρχει η συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να ποντάρουμε στα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας και να υπάρξει η κατάλληλη σταθερότητα για την προσέλκυση επενδύσεων. «Ο Έλληνας είναι και θα παραμείνει Ευρωπαίος», τόνισε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, λέγοντας ότι πνέει και πάλι ούριος άνεμος στα πανιά της ΕΕ.

Συγκινητική, τέλος, υπήρξε η δήλωση της δημοσιογράφου Maria Fernanda Gabriel, προέδρου της Ένωσης Συντακτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι αφιερώνει το βραβείο της στην μνήμη της δολοφονηθείσας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Φωτογρ.: businessnews.gr

Όλη η επικαιρότητα