Ελλάδα

Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο χάκερς – Πώς προσπαθούν να τους παγιδέψουν

Τελευταία θύματα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη και Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα, η δημοσιογράφος του Alpha Μίνα Βάρσου, καθώς και ο μετεωρολόγος του ίδιοι καναλιού, Δημήτρης Περγελής
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ επιθέσεων σε γυναίκες δημοσιογράφους από χάκερ τα τελευταία 24ωρα. Οι επιτήδειοι, είτε επιχειρούν μέσω των προφίλ των δημοσιογράφων να αποκτήσουν πρόσβαση σε αλλα προφίλ, είτε ζητούν από τους ακόλουθούς τους να βάλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά σε αγνώστους τραπεζικούς λογαριασμούς.  

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να το επιτύχουν, αφού πρώτα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα προφίλ των επιλεγμένων στόχων τους (πρόκειται για δημόσια πρόσωπα), στο Instagram, είναι να στείλουν ένα μήνυμα με ενεργό λινκ, ζητώντας από τους ανυποψίαστους ακόλουθους να το πατήσουν, για να το διαβάσουν.

Στη συνέχεια  οι χάκερ ανοίγουν κανονικά διάλογο με τα υποψήφια θύματα τους και δεν στέλνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα. Προτού κάνουν αυτό αντιγράφουν τον χαρακτήρα που μιλάει ο χρήστης που του έχουν παραβιάσει τον λογαριασμό και αρχίζουν να μιλούν με αυτόν τον τρόπο.

Έτσι αποκτούν άμεσα πρόσβαση και σε αλλα προφίλ, ενώ η πρόσβαση στον πραγματικό κάτοχο καθίσταται αδύνατη. Έπειτα επιχειρούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, στέλνοντας συνήθως το ακόλουθο μήνυμα: «Μπορείς να μου μεταφέρεις στον λογαριασμό 740€; Θα σου βάλω αύριο το πρωί που θα βγάλω νέα κάρτα 760€. Σίγουρα αύριο…».

Ένα άλλο μήνυμα που στέλνουν, είναι το παρακάτω: «Μπορείς να κάνεις μία μεταφορά 1.300 ευρώ σε έναν λογαριασμό; Θα σου βάλω αύριο το πρωί που θα πάω τράπεζα 1.320 ευρώ. Σίγουρα αύριο πρωί που θα πάω να βγάλω νέα κάρτα».

Η αστυνομική συντάκτρια της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη κατέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικου Εγκληματος και το ίδιο αναμένεται να πράξει και η συνάδελφός της, Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα. Σημειώνεται πως άλλο ένα θύμα των χάκερ είναι ο μετεωρολόγος του Alpha Δημήτρης Περγελής, όπως επίσης και η δημοσιογράφος του Alpha Μίνα Βάρσου.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα