Categories: Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 9,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Share

Προβάδισμα αυτοδυναμίας καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια ελαφρώς ανοδική τάση η διαφορά με την ΝΔ διαμορφώνεται κοντά στις δέκα μονάδες. Την ίδια ώρα αυξημένα ποσοστά εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ με την μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων να επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην κορυφή της δημοτικότητας έναντι των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,3%, το ΚΚΕ με 5,7% και η Ελληνική Λύση με 5%. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,9%.

Με τη μέθοδο της αναγωγής η εταιρία δημοσκοπήσεων προβλέπει ότι στην κάλπη αυτά τα ποσοστά θα εκφραστούν με το κυβερνών κόμμα να ξεπερνά το 37%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 13,7% και το ΚΚΕ στο 6,3%.

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 44 και το ΚΚΕ 21.

Στις επαναληπτικές εκλογές, και με τον νέο εκλογικό νόμο, η ΝΔ θα εξασφάλιζε 147 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 73, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ38 και το ΚΚΕ 18.

Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης – «Ναι» στην εξάντληση της τετραετίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc, «όχι» στις πρόωρες εκλογές λέει το 57,7% των ερωτώμενων πολιτών, συμφωνώντας με την πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να εξαντλήσει την τετραετία.

Σημειώνεται πως ένα μήνα νωρίτερα μόλις το 26% εκτιμούσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη, (το 67% προέβλεπε κάλπες εντός του φθινοπώρου).

Την ίδια ώρα πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 51,9% να τον θεωρεί ικανότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων έναντι 29,1% που καταγράφει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Κυρίαρχο ζήτημα για τους πολίτες παραμένουν οι ανατιμήσεις (75,9%), ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά (29%), ο πόλεμος στην Ουκρανία (23,9%) και η αντιμετώπιση της πανδημίας (20%).

Το 53% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, έναντι μόλις του 17,5% εξ’ αυτών που προτιμά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.