Ηλεία Πολιτική

Δημοτικές Εκλογές 2019: Η τριπλέτα της Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις Δημοτικές Εκλογές του 2019 και οι συζητήσεις για τους υποψήφιους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας έχουν ξεκινήσει από καιρό. Η τελική απόφαση του Δημάρχου Θύμιου Κοτζιά θα «ξεκαθαρίσει» αρκετά το τοπίο, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Αηδόνης δηλώνει «έτοιμος». ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, θα έχουν σίγουρα υποψήφιους, αλλά είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουν για πρόσωπα.

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι αυτές που θα καθορίζουν τον τελικό αριθμό των υποψηφίων, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η «απλή αναλογική» θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετές «μετακινήσεις» και συνεργασίες…

Τα πρόσωπα

Θύμιος Κοτζιάς

Ο Δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς θεωρείται «ρυθμιστής» σχετικά με τον τελικό αριθμό και τα πρόσωπα των υποψηφίων για τις εκλογές του 2019. Κι αυτό γιατί δεν έχει γνωστοποιήσει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος για 4η συνεχή τετραετία.

Η ενασχόλησή του με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ξεκίνησε στις Δημοτικές Εκλογές του 2006, έχοντας «διαδεχτεί» ουσιαστικά τον αείμνηστο Γιάννη Σκουλαρίκη, που διετέλεσε Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας από το 2002 έως το 2006. Ο  κ.Κοτζιάς το 2006 με 46,5% έμεινε στην αντιπολίτευση, αφού ο Γιώργος Αηδόνης κέρδισε τότε τις εκλογές με 50,64%. Το 2010 εξελέγη Δήμαρχος με 50,47% και το 2014 οι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό που, δίνοντάς του το 53,07%.

Σήμερα, ενάμιση σχεδόν χρόνο πριν τις εκλογές του 2019, δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, αν και, τα βασικά στελέχη της παράταξή του, τον ενθαρρύνουν, έχοντας δηλώσει τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Γιώργος Αηδόνης

Έχει δηλώσει επίσημα – εδώ και καιρό – ότι θα είναι υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, έχοντας κάνει πολλές συζητήσεις με παλιά αλλά και νέα στελέχη. «Προχωράμε σ’ ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο συνδυασμό νίκης, που θα αποτελείται από νέα γενιά και παλιά στελέχη», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης πως έχει γίνει και ένας σχεδιασμός σχετικά με τη λειτουργία του δήμου, που περιλαμβάνει αλλαγές στο Διοικητικό, Οικονομικό και Κοινωνικό σύστημα.

Ο Γιώργος Αηδόνης, είναι ο πρώτος Καποδιστριακός Δήμαρχος από το 1998, κερδίζοντας τις εκλογές από τον Γιώργο Δεββέ (σ.σ στον β΄ γύρο) με 40,3%. Τότε, ο κ.Δεββές είχε λάβει το 27,6%. Το 2002 έμεινε στην αντιπολίτευση με 45,78%, όταν δήμαρχος τότε εξελέγη ο Γιάννης Σκουλαρίκης με 52,25% και επανήλθε στο «τιμόνι» του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το 2002 με 50,64%. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2010 αποσύρθηκε – για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, όπως είχε δηλώσει τότε – δίνοντας τη «σκυτάλη» της παράταξης στον Χρήστο Δρακόπουλο. Το 2014 επανήλθε, αλλά τελικά έμεινε στην αντιπολίτευση με 37,01%.

Θεόδωρος Παπαηλιού – Γιώργος Τζαβάρας

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, με την παράταξη του Θύμιου Κοτζιά την τετραετία 2010-2014 Θεόδωρος Παπαηλίου, ηγήθηκε του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών» στις εκλογές του 2014, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας 5,78% και μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι πληροφορίες τον θέλουν να μην συνεχίζει στις επόμενες εκλογές ως επικεφαλής παράταξης. Άλλωστε, η κεντρική επιτροπή του κόμματος – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές – έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τις εκλογές αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμα στα πρόσωπα. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει συνδυασμός και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Από την πλευρά του, ο έτερος επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Τζαβάρας, που εξασφάλισε την είσοδο του στο Δημοτικό Συμβούλιο στις εκλογές του 2014 με ποσοστό 4,13%, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι και πάλι επικεφαλής του συνδυασμού στις εκλογές του 2019. Ανεξάρτητα από τη δική του επιθυμία, το ΚΚΕ θα έχει σίγουρα συνδυασμό και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπία, ενώ η απόφαση για τον επικεφαλής θα ληφθεί συλλογικά από την Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος.

Γιώργος Γεωργιόπουλος

Ο καταγόμενος από τη Μουριά Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, διαψεύδει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ωστόσο, το όνομά του «παίζει» πολύ στις εκλογικές συζητήσεις της περιοχής. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές, τον θέλουν να έχει κάνει και κάποιες συναντήσεις με αιρετούς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και ενεργούς πολίτες που θέλουν να εμπλακούν στα κοινά. Κάποιοι δε, θέλουν να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία μαζί του και βασικά στελέχη τόσο του κ.Κοτζιά όσο και του κ.Αηδόνη που, είτε έχουν δυσαρεστηθεί από τις παρατάξεις είτε περιμένουν να δουν τις τελικές αποφάσεις των επικεφαλής.

Η απόφαση του όμως, θα καθοριστεί και από τα Περιφερειακά «πράγματα» και τις προθέσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, με τον συνδυασμό του οποίου έχει εκλεγεί ο κ.Γεωργιόπουλος.

Δημήτρης Δημητρόπουλος – Χάρης Σπηλιόπουλος

Είναι και οι δυο εκλεγμένοι με τους Γιώργο Αηδόνη και Θύμιο Κοτζιά αντίστοιχα. Ωστόσο, τα ονόματά τους «παίζουν» πολύ τον τελευταίο καιρό, αφού πρόκειται για δυο ικανούς αιρετούς, με μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα του δήμου και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί.

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών, με την δραστηριοποίηση και το έντονο ενδιαφέρον του για τα θέματα του δήμου από την ημέρα της εκλογής του ως Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Αηδόνη. Αν και ο ίδιος δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση και μάλιστα έχει πολύ καλή σχέση με τον επικεφαλής της παράταξής του, ωστόσο μεγάλη μερίδα δημοτών και δη των νέων που επιζητούν την αλλαγή στα πρόσωπα και την είσοδο νέων σε ηλικία ανθρώπων στο δήμο, φαίνεται πως τον παροτρύνουν να εμπλακεί με πιο ενεργό ρόλο στις εκλογές.

Με την ίδια λογική, της πιο ενεργής εμπλοκής νέων ανθρώπων στα κοινά, μεγάλη μερίδα νέων του Δήμου παροτρύνει και τον πρόεδρο της Τ.Κ Αρχαίας Ολυμπίας, Χάρη Σπηλιόπουλο, να ηγηθεί νέου συνδυασμού. Ο ίδιος κρατά τα «χαρτιά» του κλειστά, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν, μια μεγάλη ομάδα νέων της περιοχής να έχει γίνει ο «πυρήνας» για τη δημιουργία της παράταξης που θα…αλλάξει τα δημοτικά πράγματα. Επίσης, η «απλή αναλογική» μπορεί να ενισχύσει αυτή την ομάδα και με συνεργάτες από τα ορεινά του δήμου – κυρίως των Δ.Ε Λασιώνος και Λαμπείας – ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και νέα παράταξη από την Δ.Ε Φολόης.

Όλη η επικαιρότητα