Categories: Ηλεία

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών: Εκεί που γίνονται «μικρά θαύματα»

Share

Την ευκαιρία για ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων μέσω μιας σημαντικής δράσης που αφορά την αλλαγή σελίδας του πλανήτη μας, δίνει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα», το οποίο διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ΔΣ του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών «η εμπειρία αυτού του εγχειρήματος είναι ιδιαίτερα θετική. Την έχουμε δε αποκομίσει καθώς, στηρίζοντας την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών,υλοποιούμε , ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και σήμερα, το διαδραστικό πρόγραμμα ” Κυριακές των παιδιών”, που επεξεργαστήκαμε και συνεχώς εμπλουτίζουμε». Και είναι αλήθεια ότι στη Βιβλιοθήκη Λεχαινών γίνονται «μικρά θαύματα και πίσω από αυτά βρίσκονται άνθρωποι που λατρεύουν αυτό που κάνουν.

Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, με την εθελοντική εργασία των μελών του και την στήριξη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης επανέφεραν στα Λεχαινά ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της πόλης.

Μια ιστορία που ξεκινά το 1959, όταν με δωρεά του λαμπρού Λεχαινίτη, αγωνιστή και επιστήμονα οφθαλμίατρου Βασίλη Δημησιάνου προς τον Δήμο,  ιδρύεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών. Τα βιβλία που δώρισε αρχικά ο Δημησιάνος ήταν πάνω από 4.000, μερικά εκ των οποίων πάρα πολύ σπάνια, του 18ου αιώνα. Δυστυχώς, ο Δημησιάνος πέθανε ξαφνικά το 1966 και δεν μπόρεσε βοηθήσει περεταίρω την Βιβλιοθήκη. Το πρώτο κτίριο που στέγασε την Βιβλιοθήκη βρισκόταν στην πλατεία Χατζηγιάννη, το οποίο τώρα δεν υπάρχει γιατί έχει γκρεμιστεί. Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές μεταστεγάσεις της.  Το  2015, μία παρέα γυναικών από τα Λεχαινά, με την βοήθεια της τότε νέας Δημοτικής Αρχής ξεκίνησε ένα τιτάνιο έργο. Την μεταφορά και ταξινόμηση των τόμων στο κτίριο Μαστροβασίλη με σκοπό να επαναλειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών. Και τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα σήμερα η Βιβλιοθήκη να είναι σημείο αναφοράς του δήμου.