Ηλεία

Δημοτικό Σχολείο Πρασίνου: «Καίει»η μεταφορά παιδιών των Ρομά

Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι γονείς στο Πράσινο, αφού αντιδρούν στην έλευση παιδιών Ρομά στο 3θεσιο δημοτικό σχολείο της κοινότητάς του.

Και όπως μας δήλωσαν, δεν αντιδρούν υποκινούμενοι από ρατσιστικά κίνητρα, αλλά διότι θεωρούν ότι το σχολείο τους δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τα παιδιά Ρομά, ενώ θεωρούν και μεγάλο τον αριθμό των παιδιών Ρομά που είναι να φοιτήσουν στο δημοτικό Πρασίνου (κάνουν λόγο για 18 παιδιά Ρομά όταν τα παιδιά του χωριού είναι 12).

Φοβούνται επίσης ότι το δημοτικό Πρασίνου θα γίνει ένα γκέτο, θα υπάρξουν προβλήματα υγιεινής και ομαλής ένταξης αυτών των παιδιών στο σχολείο, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι αν δεν αλλάξει αυτή η απόφαση, να μην αφήσουν να γίνει ο αγιασμός την Τετάρτη, την ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, και να κατεβούν δυναμικά στην πρωτοβάθμια Ηλείας στον Πύργο, ζητώντας από την προϊσταμένη να δώσει άμεσα λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Αν μάλιστα παρ’ όλες τις κινητοποιήσεις τους δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους είναι αποφασισμένοι να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο Βούναργο και στο Πράσινο να μείνουν μόνο τα παιδιά των Ρομά.

Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό, αφού αφορά παιδιά δημοτικού, και είναι απαραίτητο να βρεθεί μια δίκαιη λύση που θα ικανοποιεί και τους γονείς στο Πράσινο, αλλά και θα συμβάλει στην κατάλληλη μάθηση των παιδιών Ρομά, που δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν, αλλά να ενταχτούν ομαλά στην κοινωνία, πάντα με την σύμφωνη γνώμη όλων.

Οι αντιρρήσεις των γονιών

Ας δούμε όμως τι μας δήλωσαν οι γονείς των παιδιών που θα φοιτήσουν στο δημοτικό Πρασίνου και αντιδρούν στην απόφαση της πρωτοβάθμιας.

Σπύρος Κακαράκης , γονέας

«Έχει ακουστεί ότι θα έρθουν αρκετά παιδιά Ρομά στο σχολείο μας, και μάλιστα ότι θα είναι περισσότερα από τα παιδιά μας. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για μας. Δεν ζητάμε να μην έρθουν παιδιά εδώ. Ζητάμε μια δίκαιη κατανομή, δηλαδή 2-3 παιδιά σε κάθε σχολείο. Δεν έχουμε πρόβλημα να έρθουν στο σχολείο μας παιδιά Ρομά. Το θέμα είναι αυτά που θα έρθουν να μπορούμε να τα υποστηρίξουμε. Αυτή την στιγμή αυτό δεν γίνεται στο σχολείο του Πρασίνου».

Διονύσιος Ρωμαίος, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πρασίνου

«Ακριβώς πόσα παιδιά Ρομά θα έρθουν στο σχολείο μας δεν το ξέρει κανείς. Πάντως ακούγεται ότι θα έρθουν πολλά παιδιά από την Φιλοθέη, που θα είναι περισσότερα από τα δικά μας. Αν έρθουν αυτά τα παιδιά εδώ, θα φύγουν τα δικά μας. Και αν γίνει αυτό το σχολείο μας θα γίνει γκέτο. Δεν μπορούν να έρθουν τα παιδιά αυτά εδώ, χωρίς υποδομές. Άρα πρέπει να παραμείνουν τα πράγματα ως έχει, να δοθεί παράταση, να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, Να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, να έχουν ρεύμα, νερό, να έχουν μια καλή υγιεινή. Πως θα έρθει το παιδάκι από την σκηνή να κάτσει δίπλα στο άλλο παιδάκι. Θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υγιεινής. Θα πρέπει πρώτα η πολιτεία να φέρει κοινωνικό λειτουργό στο σχολείο και μετά ας προχωρήσει σε αυτή την κίνηση».

Αναστασία Φάκαλου, γονέας

«Αριθμητικά τα παιδιά Ρομά που θα έρθουν στο σχολείο μας θα είναι περισσότερα από τα δικά μας. Αυτή την στιγμή τα παιδιά τα δικά μας είναι 12 και τα παιδιά Ρομά θα είναι τουλάχιστον 18. Όπως έχουμε διαβάσει από δημοσιεύματα, πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν παραβατική συμπεριφορά με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι ότι το καλύτερο ούτε για τα δικά μας τα παιδιά, ούτε για το σχολείο μας. Θα υποβαθμιστεί η περιοχή μας και δυστυχώς παρότι υποβάλαμε τις ενστάσεις μας γι’ αυτή την απόφαση στην πρωτοβάθμια της Ηλείας δεν είχαμε την αντιμετώπιση που θα θέλαμε».

Σπύρος Χροναράκης, γονέας

«Την Τετάρτη έχουμε σκοπό, όπως και το 10ο, που έχει γίνει συγχώνευση, να μην αφήσουμε να γίνει αγιασμός στο σχολείο, να μην ηχήσει το κουδούνι, και θα κατέβουμε σε κινητοποιήσεις κάτω στην πρωτοβάθμια. Υπάρχει θέμα υγιεινής στο σχολείο μας με την έλευση αυτών των παιδιών και θα υποβαθμιστεί το σχολείο μας. Αν δεν αλλάξει η απόφαση της προϊσταμένης της πρωτοβάθμιας θα έχουμε ένα γκέτο στο Πράσινο. Τα παιδιά των Ρομά που θα έρθουν στο Πράσινο θα είναι 18, ενώ τα δικά μας παιδιά είναι 12 και από την στιγμή που θα έρθουν εδώ τα παιδιά Ρομά, πολλοί γονείς θα ξεσηκωθούν και θα θελήσουν να πάρουν το παιδί τους, αφού δεν θα υπάρχει υγιεινή, δεν θα υπάρχει καμία οργάνωση. Οπότε θα έχουμε ένα γκέτο στο σχολείο μας».

Μαρία Μυλωνά, γονέας

«Ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Πύργου έχει ζητήσει από την πρωτοβάθμια και το Υπουργείο να υπάρξει αναστολή της απόφασης για ένα χρόνο και να εξετάσουν σε αυτό το διάστημα πως θα μοιράσουν τα παιδιά καλύτερα και σε περισσότερα σχολεία. Το θέμα είναι ότι αν δεν γίνει αυτό, το σχολείο θα κλείσει την Τετάρτη και θα κατέβουμε κάτω στον Πύργο. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική όλοι οι γονείς από το Πράσινο θα πάρουμε τα παιδιά μας και θα τα πάμε στο Βούναργο. Όπως το ίδιο θα κοιτάξουν να κάνουν και οι γονείς του 10ου, που θα τα πάνε τα παιδιά τους στο 1ο».

Όλη η επικαιρότητα