Ηλεία Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας: Αναταράξεις παραιτήσεις και αποχές…

Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των Δημοτικών Τελών στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ανέβασε το «θερμόμετρο» της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στα ύψη, με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, να γίνεται θέμα «συζήτησης» στα πηγαδάκια, αφού υπήρχαν παραιτήσεις και αποχές από την συμπολίτευση, αλλά και στήριξη της πρότασης από εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Το θέμα αυτό όμως, δεν ήταν το μοναδικό που όξυνε τα πνεύματα, αφού ουκ ολίγες φορές συμπολίτευσης και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργο Αηδόνη, σ’ ένα από τα θέματα να αποχωρεί διαμαρτυρόμενος από την αίθουσα.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής – μεταξύ των οποίων και δυο ετεροδημότες από τον γειτονικό δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων – στη μνήμη του οραματιστή προέδρου του Πάρκου Ολυμπιονικών Νίκου Καρυώτη, αλλά και του υπαλλήλου της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας Γεωργίου Τασσόπουλου, που «έφυγε» το απόγευμα της Τετάρτης από τη ζωή, μετά από δύσκολη μάχη με την επάρατο νόσο.

Οι τοποθετήσεις

Η έναρξη της συνεδρίασης, με τις σύντομες τοποθετήσεις του Δημάρχου Θύμιου Κοτζιά και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Γιώργου Αηδόνη (μείζονος) και Θεόδωρου Παπαηλίου (ελάσσονος), με αναφορές σε επαφές και κατακτήσεις του Δήμου, με ερωτήσεις και προβληματισμούς για την καθημερινότητα των δημοτών (σ.σ κακή κατάσταση αγροτικής οδοποιίας, έλλειψη δημοτικού φωτισμού, μη λειτουργία της ιστοσελίδας του δήμου, καθαρισμός ρεμάτων στον δήμο για να μην γίνουμε – όπως είπαν δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι – «Μάνδρα», Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και εκδηλώσεις στον δήμο και Ολυμπιακά θέματα) αλλά και με συγκινητικές αναφορές για την σημαντική προσφορά του αείμνηστου Νίκου Καρυώτη από όλους, δεν «προμήνυε» σε τίποτα αυτό που θα ακολουθούσε, στη συζήτηση για την αύξηση των Τελών.

Για όλα τα παραπάνω, αναπτύχθηκε διάλογος και υπήρξαν απαντήσεις από τους αρμόδιους αντιδημάρχους και εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους, εκτός από τα Ολυμπιακά θέματα, για τα οποία – όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Παναγιώτης Φλέσσας – θα συζητηθούν αναλυτικά σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί (πιθανότατα) εντός του Ιανουαρίου.

Αύξηση των Δημοτικών Τελών

Οι εντάσεις για την αύξηση των Δημοτικών Τελών, ξεκίνησαν πριν καλά-καλά γίνει η εισήγηση, αφενός γιατί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος ζήτησε αλλαγή στην ονομασία του θέματος (αντί για καθορισμός, να γίνει αναπροσαρμογή και καθορισμός) και αφετέρου γιατί ενημέρωσε το σώμα πως, η πρόταση που είχε συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή (σ.σ και την οποία θα παρουσίαζε ο ίδιος στο σώμα) τελικά είναι διαφοροποιημένη. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας, με τον επικεφαλής Γιώργο Αηδόνη να λέει «άλλο θέμα λέει η πρόσκληση, άλλη συζήτηση έγινε στην οικονομική επιτροπή και άλλο θέμα φέρνετε στο συμβούλιο». Για τον ίδιο λόγο ο δημ. σύμβουλος Δημήτρης Δημητρόπουλος ανακοίνωσε την αποχή του από την συζήτηση του θέματος, ενώ ο Ανδρέας Μπενέτσης πρότεινε την αναβολή του θέματος, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό από το σώμα.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο αντιδήμαρχος κ.Γιαννακόπουλος, εξήγησε πως η πρόταση είναι βελτιωμένη, και τελικά προβλέπει μικρότερες αυξήσεις σε σύγκριση με αυτές που είχαν αρχικά μελετηθεί. Αναφέρθηκε στο ύψους 500.000 ευρώ έλλειμμα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και την ανάγκη αναπροσαρμογής των Δημοτικών Τελών, που έγινε, με βασική αρχή – όπως είπε – την ανταποδοτικότητα (ηλεκτροφωτισμός, απορρίμματα κ.α). Εξήγησε ωστόσο που η αύξηση των Τελών θα καλύψει ένα ποσό της τάξης των 200-250.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν από την περιστολή δαπανών, όπου υπάρχει δυνατότητα, με τους αρμόδιους υπαλλήλους να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αυξήσεις που προτάθηκαν, για οικείες και επαγγελματική στέγη, ανά Δημοτική Ενότητα, είναι της τάξεως του 5%, 10% και 20% ανά περίπτωση, χωρίς καμία μεταβολή του Δημοτικού Φόρου (σ.σ βλέπε σχετικό πίνακα).

«Ξέρουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και όπως δεν περισσεύουν σε κανέναν τα χρήματα, το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο. Η επιβάρυνση ανά οικογένεια θα είναι εξαιρετικά μικρή, σε αντιδιαστολή με την μεγάλη βοήθεια που θα δοθεί στον δήμο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτονται από τις τακτικές δαπάνες του δήμου», σημείωσε ο κ.Γιαννακόπουλος, επισημαίνοντας τέλος πως, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει τα χαμηλότερα Τέλη, σε σύγκριση με άλλους.

Παραιτήσεις, φόροι, όχι ανταποδοτικότητα

Για «οριζόντιους φόρους» και για απόφαση που τελικά θα «εκπέσει» έκανε λόγο ο κ.Μπενέτσης, για «καλές πολιτικές» και Τέλη που δεν έχουν και δε θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, μίλησε ο κ.Αηδόνης, ενώ η κα Παπαϊωάννου σημείωσε πως, «δεν έχουμε πείσει τους δημότες για την ανταποδοτικότητα των Τελών, ώστε να τους ζητήσουμε και αύξηση», ενώ στο θέμα της περιστολής δαπανών, μίλησε για αλόγιστη χρήση χρημάτων και για άσκοπες ιδιωτικές μετακινήσεις με τα οχήματα του δήμου.

Όσον αφορά τις προτάσεις, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Λασιώνος Γιάννης Πανούτσος, πρότεινε την εξέταση του ενδεχομένων μείωσης των τελών για τα ποιμνιοστάσια – δεδομένης της επιβάρυνσης των κτηνοτρόφων με το Τέλος Βοσκής που καταβάλουν στην Περιφέρειας, ενώ τόσο ο πρόεδρος της έδρας του Δήμου Χάρης Σπηλιόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Ζαρόκωστας (αλλά και ο επιχειρηματίας Σπύρος Καραχάλιος) έκαναν λόγο – μεταξύ άλλων – για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ξενοδόχοι και επαγγελματίες της πόλης – ειδικά τους μήνες της «χειμερίας νάρκης», όπως ειπώθηκε – για την επιβάρυνση από την «υπερφορολόγηση» που ήδη υφίστανται και κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να μην αυξήσει τα Τέλη για τους επαγγελματικούς χώρους.

Η τελευταία τοποθέτηση, αυτή του Αντιδημάρχου Δ.Ε Λαμπείας Βασίλη Αρβανίτη, προκάλεσε αναβρασμό, αφού δήλωσε πως, η Δημοτική Αρχή επέλεξε τον «εύκολο δρόμο» σε μια εποχή που ο κόσμος έχει απλήρωτους λογαριασμούς και περιμένει στην ουρά να πάρει τα τρόφιμα του προγράμματος ΤΕΒΑ και το κοινωνικό μέρισμα. Την ίδια στιγμή – σημείωσε – δεν έχει γίνει «νοικοκύρεμα» στην καταγραφή των πραγματικών τ.μ, η ανάθεση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε ιδιώτη για την εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ, μπορεί τα Τέλη να είναι χαμηλά, ωστόσο οι παροχές είναι ελάχιστες. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας «…επειδή δεν θέλω να με φασκελώνουν στον δρόμο, θα πω ¨όχι¨. Κι επειδή μάλλον, θα είμαι ο μοναδικός από τη Δημοτική Αρχή που δε θα ψηφίσω, κε Δήμαρχε, η παραίτησή μου από τις αρμοδιότητες που μου έχετε αναθέσει είναι στη διάθεσή σας, όχι όμως και αυτές για τις οποίες έχω εκλεγεί».

«Υπάρχει μια κακοπιστία»

Ο κύκλος των τοποθετήσεων έκλεισε με τον κ.Γιαννακόπουλο να σημειώνει πως «δεν κάνουμε ότι θέλουμε, το επιβάλλουν οι συνθήκες και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι» ενώ ο αντιδήμαρχος κ.Γεωργακοπουλος, επεσήμανε στο σώμα πως, αν και είναι δυσάρεστη η όποια αναπροσαρμογή, θα πρέπει να εξετάσουμε την αναγκαιότητα, εξηγώντας επίσης πως, οι λειτουργικές δαπάνες παλιά καλύπτονταν από τα τακτικά έσοδα των δήμων και τώρα πρέπει να καλύπτονται από τα ανταποδοτικά.

Τέλος, ο Δήμαρχος κ.Κοτζιάς είπε «…δεν το κάνουμε με ευχαρίστηση. Το επιβάλλει ο Νόμος και οι συνθήκες, αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους δημότες», ενώ «χρέωσε» κακοπιστία σε κάποιους, που βλέπουν μόνο τα καλά και δεν αναγνωρίζουν τα καλά και σημαντικά που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ψηφοφορία

Ακολούθησε ονομαστική πλειοψηφία κατά την οποία, από την Δημοτική Αρχή, ο κ.Αρβανίτης καταψήφισε την αύξηση, ο κ.Κανελλάκης είχε αποχωρήσει από την αίθουσα, ενώ η κα Αντωνοπούλου, υπερψήφισε αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν δίνει «λευκή επιταγή» στη Δημοτική Αρχή και εξέφρασε την ευχή, να γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε πολύ σύντομα να γίνει νέα αναπροσαρμογή των Τελών, προς τα κάτω. Από την αντιπολίτευση, δήλωσαν «απών» ο κ.Αηδόνης και η κα Παπαϊωάννου, καταψήφισαν ο κ.Μπενέτσης και ο κ.Μουζής, ενώ ο κ.Αλεξανδρόπουλος υπερψήφισε την πρόταση, όπως και ο κ.Παπαηλιού. Έτσι, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Όλη η επικαιρότητα