Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Ένταση από το… πουθενά

Ενδοπαραταξιακή κόντρα πυροδοτήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, με αφορμή το έργο αποκατάστασης του οικισμού της Ανάληψης.

Η ένταση, αν και μικρής διάρκειας, οδήγησε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο να προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, η οποία είχε ξεκινήσει σε ιδιαίτερα ήπιους τόνους.

Για την Ανάληψη…

Η συνεδρίαση βρισκόταν στη διαδικασία των ερωτήσεων και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις αναφορικά με το έργο αποκατάστασης της Ανάληψης, θέτοντας θέμα για καθυστέρηση και ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί έχουν διακοπεί οι εργασίες και ποια είναι η νέα μελέτη που απαιτείται να εκπονηθεί. Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μίας δεύτερης μελέτης, η οποία εκπονείται από μηχανικό των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και θα δημοπρατηθεί εντός του Μαΐου.

Η απάντηση δεν θεωρήθηκε επαρκής από τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος σε ιδιαίτερα υψηλό τόνο απαιτούσε συγκεκριμένες απαντήσεις εκείνη την ώρα. Η παρέμβαση του πρώην αντιδημάρχου έργων κ. Σπύρου Τζουλέκη πυροδότησε ακόμη περισσότερο την ένταση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας για το έντονο ύφος του κ. Κωνσταντόπουλου.

Ο πρόεδρος διέκοψε την συνεδρίαση, ωστόσο η λογομαχία συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, χωρίς να λείψουν και τα ‘γαλλικά’ και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το Μουσείο

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε ένα σύντομο απολογισμό στο Σώμα για τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης ‘Νίκος Μπελογιάννης’, αναφέροντας ότι θα προχωρήσει και η διαμόρφωση του ισογείου από τη Βουλή, ενώ έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να λειτουργήσει τρία χρόνια ως έκθεση για να γίνει μετά Μουσείο. Επίσης είπε ότι εξετάζεται εάν θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΝΠΔΔ ‘Ο Ηλείος’ ή εάν θα συγκροτηθεί ένα κοινωφελές ίδρυμα.

Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης, επανέλαβε ότι καλώς συνέβαλε και συμβάλει η Βουλή στο έργο, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτόκολλα για να είναι ξεκάθαρα όλα τα σημεία και επέμεινε ότι πρέπει να προχωρήσει η Μουσειολογική μελέτη, γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει Μουσείο. Ανέφερε επίσης ότι έχει κάποιες ενστάσεις και μετέφερε την θέληση της αείμνηστης Έλλης Παππά και του γιου του Μπελογιάννη,  για να λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής αντίστασης και Αγώνων του Μοριά.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι το περιεχόμενο θα είναι Εθνικής Αντίστασης και Αγώνων του Μοριά με ονομασία ‘Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης’.

Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας, ο οποίος επεσήμανε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ζωή και η δράση του Νίκου Μπελογιάννη είναι ταυτισμένη με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα με το τι προσπαθούν να κάνουν κάποιοι.

Τα απορρίμματα

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε γνωστό στο Σώμα ότι υπήρξε νέα κρούση, αυτή τη φορά από τον εκ Ζακύνθου Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να μεταφερθούν στην ‘Τριανταφυλλιά’ σκουπίδια από τη Ζάκυνθο, για να εξυπηρετηθεί για ένα μικρό διάστημα το νησί. Μάλιστα την Κυριακή επισκέφθηκαν την Αμαλιάδα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, ωστόσο όπως είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος τους ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ομόφωνη και αμετάκλητη απόφαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας από τον περασμένο Νοέμβριο, ότι στην ‘Τριανταφυλλιά’ δεν πρόκειται να μεταφερθούν σκουπίδια από άλλη περιοχή εκτός Ηλείας.

Για το κάμπινγκ

Εμπλοκή ωστόσο φαίνεται να ανακύπτει με το θέμα της παραχώρησης της έκτασης του δημοτικού κάμπινγκ της Κουρούτας, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι ενώ φαινόταν ότι είχε ξεκαθαρίσει η διαδικασία για παραχώρηση για τριάντα χρόνια στο δήμο με αντίτιμο 30.000 ευρώ το χρόνο, το θέμα δεν τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΤΑΔ και φαίνεται ότι έχει αλλάξει το κλίμα, γι’ αυτό και έχει ζητήσει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Λυμπέρης δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, αφού όπως είπε τελειώνει η δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ και περνάει στο υπερταμείο.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Όλη η επικαιρότητα