Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: «Να αποζημιωθούν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί»

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς απαιτεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, το οποίο προχώρησε και στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος κατά την χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση.

Με δεδομένο ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής αλλά και του νομού γενικότερα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά φέτος στην παραγωγή τους εξαιτίας του δάκου και του γλοιοσπόριου, το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ομόφωνα αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος προκειμένου να αποσταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να προχωρήσουν τάχιστα στις δέουσες ενέργειες.

Ομόφωνη απόφαση

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατά την εισήγηση του θέματος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς των ελαιοδένδρων, τονίζοντας την αναγκαιότητα να βρεθεί τρόπος από την κυβέρνηση για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, ο οποίος είπε ότι εξαιτίας του προβλήματος που έχει ανακύψει στα ελαιόδενδρα η ζημιά είναι ολοκληρωτική και χάνονται περισσότερα από 50 εκ. ευρώ από το νομό. Υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς μετά την βιομηχανική τομάτα και την σταφίδα ήρθε και η σειρά του ελαιολάδου να υποστεί ζημιά και κάλεσε το Υπουργείο να βρει τρόπο και να αποζημιώσει τους παραγωγούς, καθώς επίσης να ξεκινήσουν άμεσα οι διαγωνισμοί για την δακοκτονία έτους 2019.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα, καθώς ανέφερε ότι ανακύπτουν και νομικά ζητήματα και μίλησε για ευθύνες του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Λυμπέρης συμφώνησε ότι υπάρχει καταστροφή και πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση και τάχθηκε υπέρ του να ζητηθεί καταβολή αποζημιώσεων από την πολιτεία.

Θετικά ψήφησε και ο επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ Άγγελος Κολόσακας, ο οποίος ζήτησε άμεση καταγραφή της ζημιάς και καταβολή αποζημιώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος που έχει εκδώσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Πέραν της άμεσης καταβολής αποζημιώσεων το ψήφισμα ζητά να προχωρήσει η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει ενημέρωση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ζημιά στην παραγωγή ελαιολάδου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναμορφώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες της δακοκτονίας.

‘Φωτιές’ για τις κλήσεις

Εκτενώς απασχόλησε την συνεδρίαση, στις ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης, το θέμα της αποστολής ειδοποιητηρίων από τον δήμο Ήλιδας σε δεκάδες δημότες για κλήσεις που αφορούν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Όπως ανέφεραν ο Δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η αρμόδια αντιδήμαρχος Ρούλα Γκουβίτσα, έπρεπε να αποσταλούν οι κλήσεις γιατί το πλαίσιο είναι ασφυκτικό πλέον και θα βρεθούν υπόλογοι οι υπάλληλοι και κατηγόρησαν την προηγούμενη δημοτική ότι ευθύνεται γιατί δεν είχε αποστείλει τις κλήσεις από το 2001 και έτσι αναγκάζεται να τις στείλει η νυν δημοτική αρχή. ‘

Βέβαια, ο κ. Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι το θέμα απασχολεί όλους τους δήμους της χώρας και ήδη έχει φτάσει στην ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει σχετική τροπολογία και πρότεινε, όπως έπραξαν και οι δήμοι της Αχαΐας, να μην προχωρήσουν βεβαιωτικοί κατάλογοι για όσες δεν παραγράφονται εν αναμονή της θέσης της ΚΕΔΕ.

Στην συζητήθηκε τέθηκε και το θέμα του ΤΕΙ Αμαλιάδας, με αφορμή την συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Παιδείας. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι ο Υπουργός τον συνάντησε με αφορμή το Γυμνάσιο στο Σιμόπουλο και τον ενημέρωσε για το ΤΕΙ ότι δεν θα δεχτεί την διαπαραταξιακή επιτροπή πριν την έκδοση του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής και μάλιστα ανέφερε ότι του έκανε και επίθεση γιατί ανακίνησε το θέμα. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο Υπουργός είπε ότι εάν το θέλει η κοινωνία θα παραμείνει το τμήμα στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Λυμπέρης κατηγόρησε τον κ. Χριστοδουλόπουλο ότι η ενημέρωση που έκανε δεν είχε καμία σχέση με το δελτίο τύπου που εξέδωσε προ ημερών και ότι εκτέθηκε. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ουσία είναι ότι οι κινήσεις του Υπουργείου συνιστούν ευθεία βολή για το ΤΕΙ, κάτι που φάνηκε και από την απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, το χαρακτήρισε μείζον θέμα ζωτικής σημασίας για την πόλη και κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι η αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι αντίστοιχη της κρισιμότητας και της σοβαρότητας.

Και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστάσιος Σμέρος ζήτησε επαγρύπνηση για το θέμα, καθώς δεν είναι καλά τα πράγματα και ζήτησε από την δημοτική αρχή να είναι κοντά στους φοιτητές και τους καθηγητές, με αφορμή και το ατύχημα που είχε φοιτητής προ ημερών στον δρόμο της Φραγκαβίλλας εξαιτίας της έλλειψης φωτισμού.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αδιαφορήσει η δημοτική αρχή για τον φωτισμό, αλλά επειδή δεν υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ αποφασίστηκε να προχωρήσει ο δήμος στην τοποθέτηση αυτόνομων φωτιστικών με φωτοβολταϊκά γι’ αυτό και καθυστερεί το θέμα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μετά τα μεσάνυχτα.