Ηλεία Πολιτική

Δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας: Στα άκρα η αντιπαράθεση Λυμπέρη – Χριστοδουλόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θερμή προοιωνίζεται η προεκλογική περίοδος στον δήμο Ήλιδας και μία πρώτη εικόνα δόθηκε στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον νυν και τον πρώην Δήμαρχο να ανεβάζουν τους τόνους σε υψηλά επίπεδα προδιαθέτοντας για το τι θα ακολουθήσει το 2018!

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης ανήγγειλε μάλιστα ότι από το 2018 ξεκινά κανονικά η προεκλογική περίοδος, επιβεβαιώνοντας δημοσίως ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δημαρχιακό θώκο.

Τόσο ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος όσο και ο κ. Γιάννης Λυμπέρης, έδειξαν χθες ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα και δεν έλειψαν και αιχμές σε προσωπικό επίπεδο.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν διπλή, καθώς προηγήθηκε η ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 και ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση, τελευταία για το έτος 2017.

Παρά το εορταστικό κλίμα, προηγήθηκαν από όλους οι ευχές και μετά… άρχισαν τα όργανα!

Κατά πλειοψηφία

Ο προϋπολογισμός του δήμου για το έτος 2018, ύψους 79.247.596,99 ευρώ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού προηγουμένως είχε διεξαχθεί μία άκρως έντονη συζήτηση και δεν έλειψαν οι φωνές και οι εντάσεις.

Καταψηφίστηκε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Λυμπέρη, καθώς και τον επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ κ. Άγγελο Κολόσακα, ενώ ‘παρών’ ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Να σημειωθεί ότι απουσίαζαν οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος και κ. Τάσος Σμέρος.

Την αρχική εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε αρχικά ο Δήμαρχος Ήλιδας, ο οποίος είπε ότι η συντάχθηκε βασιζόμενος σε τρεις άξονες: την καθημερινότητα, την κοινωνική πολιτική και το νοικοκύρεμα του δήμου. Ανέφερε ότι ο δήμος Ήλιδας έχει καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, ενώ έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα 3.5000 δημότες δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη γιατί είχαν δηλώσει μηδέν τετραγωνικά μέτρα και ήδη έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια για να αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά. Τόνισε ότι το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου αποδεικνύεται με έργα και πράξεις και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ‘προϋπολογισμό- αλήθειας’.

Στην συνέχεια η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Ρούλα Γκουβίτσα ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η ανάγκη στήριξης όλων των δημοτικών κοινοτήτων και η ισομερής ανάπτυξη της Αμαλιάδας και επεσήμανε ότι ακολουθείται σφιχτή οικονομική πολιτική για να κρατηθεί ζωντανός ο δήμος.

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας τοποθετήθηκε αρχικά ο κ. Βασίλης  Ζαχαρόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε προεδρείο και δημοτική αρχή ότι έφεραν την ψήφιση του προϋπολογισμού με την εκπνοή του 2017, κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι έχει οδηγήσει στο τέλμα και έκανε λόγο για μη αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή γιατί δεν έχουν συμπεριληφθεί οι οφειλές για τις οποίες κατηγορεί την προηγούμενη δημοτική αρχή και αμφισβήτησε όσα είναι αποτυπωμένα στο σχέδιο.

Από την πλευρά του ο κ. Κολόσακας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου αποτυπώνει το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά και καταψήφισε την οικονομική πολιτική του δήμου και τον προϋπολογισμό.

Αιχμές άφησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αμφισβήτησε κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός και δήλωσε παρών.

Κόντρα χωρίς τέλος

Οι εντάσεις ξεκίνησαν στο δεύτερο μέρος συζήτησης του θέματος, όταν ο κ. Λυμπέρης πήρε το λόγο και έκανε λόγο τέλμα στο δήμο, χαρακτηρίζοντας τους προϋπολογισμούς της νυν δημοτικής αρχής, μίζερους, κενούς και οπισθοδρομικούς, έκανε λόγο για προϋπολογισμούς ρουσφετιού και ‘Μαυρογιαλούρων’ και κατηγόρησε ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο και υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή θα καταγραφεί ως ‘δημοτική αρχή- φούσκα’. «Μην ανησυχείτε όμως γιατί εμείς θα παραλάβουμε τα έργα μας και εμείς θα τα παραδώσουμε στην κοινωνία, γιατί τα αποκτήσαμε με πολύ κόπο» είπε μεταξύ άλλων. Κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι δεν αξιοποίησε την δυνατότητα που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών τα τελευταία χρόνια με την χρηματοδότηση των δήμων για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων χρεών και είπε ότι αναμένει τους ισολογισμούς και απολογισμούς των ετών 2014-2015 και 2016 και προανήγγειλε ότι προχωρά σε προεκλογικό έτος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Λυμπέρη ότι επί θητείας του είχε οδηγήσει τον δήμο στο ‘κατακόκκινο’ με 10 εκ. ευρώ χρέη από μελέτες οι οποίες δεν είχαν πληρωθεί ή είχαν ελλιπείς προϋπολογισμούς έργων και για μελέτες που δεν είχαν  ανατεθεί νόμιμα και ότι αναγκάστηκε η νυν δημοτική αρχή να καλύψει τα κενά από χρήματα του δήμου. «Αν είμαστε σαν εσάς δεν θα τελείωνε κανένα έργο. Εσείς είστε οι φούσκες» είπε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε ότι δεν μπορούσαν να ληφθούν οι χρηματοδοτήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, γιατί δεν είναι καταγεγραμμένα στον δήμο.

Χριστοδουλόπουλος και Λυμπέρης ‘κονταροχτυπήθηκαν’ έντονα στην συνέχεια και η φραστική τους αντιπαράθεση είχε πολλές προσωπικές αιχμές και υπονοούμενα, ενώ και οι δύο εξαπέλυσαν απειλές για ελέγχους από ελεγκτές του δημοσίου και Οικονομικούς Εισαγγελείς με τις δύο πλευρές να δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε έλεγχο και όλα συγκλίνουν πλέον ότι ο δήμος Ήλιδας θα ζήσει μία εκ των εντονότερων προεκλογικών περιόδων!

Όλη η επικαιρότητα