Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Οι ΑΜΕΑ «τάραξαν» τα νερά

Στιγμές έντασης χαρακτήρισαν το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου. «Πρωταγωνιστές» ήταν ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και αντιπροσωπεία μελών του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων και ΑμεΑ «Ήλις» και του Συλλόγου Παραπληγικών/Κινητικά Αναπήρων ΠΕ Ηλείας που επιδόθηκαν σε φραστικές αντεγκλήσεις, όμως, κατόπιν σχετικών εξηγήσεων και από τις δυο πλευρές, είχαν σαν αποτέλεσμα την λύση της παρεξήγησης…

Όλα τα παραπάνω ήρθαν στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση μιας και το υπόλοιπο της διαδικασίας χαρακτηρίστηκε από ομαλή ροή και θετική έγκριση και στα έντεκα θέματα που συζητήθηκαν…

Αρχικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Δημήτρης Μεσσαλάς εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Σώματος προς τον αντιδήμαρχο Πύργου Βασίλη Σειντή για την απώλεια του πατέρα του και παράλληλα ευχήθηκε το «να ζήσουν» στον αντιδήμαρχο Διονύσιο Μπέλτσο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πύργου Γιώργο Ανδριόλα που παντρευτήκαν πρόσφατα.

Εκτός ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα» Τάκης Αντωνακόπουλος ρώτησε τον δήμαρχο Πύργου αν προτίθεται να πάρει πίσω τον χαρακτηρισμό αχάριστοι που φέρεται –σύμφωνα με δημοσίευμα- να είχε κάνει για τα άτομα με ιδικές ανάγκες. Ο ίδιος ζήτησε επίσης να υπάρξει ψήφισμα για τις εξελίξεις σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ενημέρωση για την Υπηρεσία Καθαριότητας, την προσέλκυση τουριστών στον Πύργο, το ιατρείο του Κατακόλου και το γήπεδο Κατσαρού.

Ακολούθησαν ερωτήσεις του επικεφαλής της παράταξης «Πύργος -Έργο πολιτών», Αντώνη Καράμπελα, σχετικά με το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και το αν υπάρχει διάσταση απόψεων στην εκτελεστική επιτροπή, αν η διαχείριση θα δοθεί σε ιδιώτη, με την επισήμανση ότι η παράταξη του ζητά τροποποίηση του κανονισμού για νέες μόνιμες θέσεις.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος του Πύργου έκανε λόγο για την ευαισθησία που τον διακρίνει σχετικά με τους συμπολίτες ΑμεΑ υπενθυμίζοντας την λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης που εγκαινίασε στο νοσοκομείο του Ρίο μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Ατύχησα ή ευτύχησα να γίνω κι εγώ άτομο με ειδικές ανάγκες… νομίζω ότι ευτύχησα. Για το λόγο αυτό δεν θα επιτρέψω σε κανέναν  απολύτως να θίγει τις απόψεις μου και τα πιστεύω μου και να υποκαταστήσει τη λογική μου σχετικά με αυτά τα θέματα. Μόνο στον Γιώργο Παπανικολοπουλο (σ.σ. μέχρι πρότινος άμισθο σύμβουλο του δημάρχου σε θέματα ΑμεΑ), με τον οποίο έχουμε κάνει ειδικές συζητήσεις και του έχω δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις και δεν θέλω να επανέλθω σε αυτό το θέμα. Αν θέλει ο ίδιος να με κατηγορήσει δεν θα έχω αντίλογο και θα δεχθώ τις κατηγορίες του»…

Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του προέδρου του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων και ΑμεΑ «Ήλις» Γιάννη Παπαδάτου που κινήθηκε προς το προεδρείο και φώναξε «μας θίγεται…»  με τον δήμαρχο να τον ρωτά αν άκουσε ποτέ ο ίδιος τον χαρακτηρισμό που γράφτηκε ότι απέδωσε στους ΑμεΑ και τον κο Παπαδάτο να απαντά ότι «το διάβασα». Οι τόνοι ανέβηκαν με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να προσπαθεί να επαναφέρει την ηρεμία…

Το λόγο πήρε ο γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών/Κινητικά Αναπήρων ΠΕ Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος που απευθυνόμενος στον δήμαρχο τόνισε ότι «βρισκόμαστε εδώ αντιπροσωπεία δυο συλλόγων ΑμεΑ διότι γράφτηκε ότι είπατε για αχαριστία των ανθρώπων με αναπηρία» για να πάρει την απάντηση του δημάρχου ότι «αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ από μένα και ήδη υποβάλλω δέκα αγωγές για όσα έχουν γραφτεί κατά το παρελθόν για μένα, για πράγματα που έκανα και δεν ήταν αλήθεια. Είναι θέμα αξιοπρέπειας γιατί σιωπούσα και εκλήφθηκε ως αδυναμία». «Ειπώθηκε κάτι τέτοιο στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου ή είναι λάθος της εφημερίδας;» ρώτησε ο κ. Παπανικολόπουλος (και) απευθυνόμενος στα μέλη του Σώματος… ωστόσο κανείς δεν απάντησε.

Η ηρεμία επανήλθε όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών/Κινητικά Αναπήρων ΠΕ Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου πήρε το λόγο λέγοντας «ότι από τη στιγμή που υπάρχει η διαβεβαίωση από τον δήμαρχο ότι δεν προέβη στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό εμείς θα το αποδεχθούμε. Θα παρακαλέσω όμως να μην λέει ότι η εκτίμηση είναι μονό για ένα άτομο… έχουμε κάνει αγώνες και απευθύναμε ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Βοηθάμε στην ανακύκλωση, στηρίξαμε την  δημιουργού θέσεων παρκινγκ για ΑμεΑ στον Πύργο… είμαστε παραπονιάρηδες, όχι γκρινιάρηδες. Θέλουμε, με καλό τρόπο, να γίνουν ακόμα περισσότερα για το κοινό καλό του Δήμου και των ΑμεΑ συμπολιτών μας».

Μετά από αυτό ο δήμαρχος δήλωσε ότι «με κάλυψε η τοποθέτηση του πρόεδρου. Αν μίλησα άσχημα… ζητάω συγνώμη»… μια συγνώμη που οι εκπρόσωποι των συλλόγων δέχθηκαν και στη συνέχεια αποχώρησαν με την … παρεξήγηση να λύνεται…

Τουρισμός, Κατάκολο, ΤΕΙ και ρομά…

Συνεχίζοντας ο κ. Λιατσής αναφέρθηκε στο θέμα της προσέλκυσης τουριστών λέγοντας ότι όποιος μπορεί να φέρει τουρίστες στην πόλη αξίζει τιμής. Για το ιατρείο στο Κατάκολο δήλωσε ότι έχουν γένει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ελπίζω ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας να παραμείνει στη θέση του και να μην αλλάξει τίποτα. Για το θύμα των ρομά στον κόμβο της Φιλοθέης και γενικότερα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει δραστική επέμβαση της Πολιτείας παράλληλα με έλεγχο των επιδομάτων που δίνονται.

Σε εκείνο το σημείο ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» σχολίασε, απευθυνόμενος στον κ. Λιατσή ότι δεν έχει αντιληφθεί το θέμα με την Υπηρεσία Καθαριότητας σε όλη του τη διάσταση με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι. Μάλιστα ο κ. Αργυρόπουλος ζήτησε να ενδιαφερθεί ο Δήμος Πύρου για την μελέτη, σχετικά με το ΤΕΙ Πύργου, που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος για να πάρει την απάντηση από τον δήμαρχο «μεσολαβήστε σχετικά, εγώ άρχω επαφές και με τον υφυπουργό κ. Μπαξεβανάκη για το ΤΕΙ».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Συμπολιτεία» Θανάσης Παναγούλης που, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρούνται στο λιμάνι του Κατακόλου σχετικά με το κυκλοφοριακό, ζητώντας παράλληλα να δημιουργηθεί φυλάκιο ελέγχου της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των ταξί και των λεωφορείων.

Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις», Χάρης Μιχαλακόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο θέμα της παραβατικότητας  των ρομά τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι άλλοι. Πρέπει τους άλλους να τους εγκαλούμε και να μην τους χαϊδεύουμε συνεχώς». Αναφερόμενος επίσης, στην ένταση που είχε προηγηθεί στην αίθουσα, σχολίασε δεικτικά «ήρθαν κι έδωσαν την παράσταση τους και δεν κάθισαν να ακούσουν τις ομιλίες της αντιπολίτευσης. Μίλησαν με όποιους είχαν να μιλήσουν και φύγανε».

Όλη η επικαιρότητα