Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Έντονοι διάλογοι σε σοβαρά θέματα

Ακούστε το άρθρο

ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 Η έλλειψη προσωπικού στο Γενικό νοσοκομείο Ηλείας (Πύργου) και η αντίδραση που πρέπει να υπάρξει για να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τη διεκδίκηση σχολής ΤΕΦΑΑ αλλά και η έγκριση της τελικής πρότασης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), ήταν τα θέματα γύρω από τα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου. Μια συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι έντονοι διάλογοι και οι εντάσεις…

Τόσο το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης του νοσοκομείου όσο και αυτό του ΤΕΦΑΑ συζητήθηκαν προ ημερησίας διάταξης και χωρίς να παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση περάν του ότι το Σώμα συμφώνησε να διεξαχθούν δύο ειδικές συνεδριάσεις στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα σήμερα στις 11:30 π.μ. ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του στο Λάτσειο όπου έχουν προσκληθεί οι βουλευτές του νομού με θέμα συζήτησης τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν εφεξής ώστε ο Πύργος να αποκτήσει σχολή ΤΕΦΑΑ.

Στα χθεσινά πεπραγμένα η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, Νίκο Κατσαρό, να παίρνει το λόγο αναφερόμενος στο νοσοκομειο Πύργου, λέγοντας πως «Αν δεν υπήρχε ο Covid-19 η κατάσταση θα ήταν χειρότερη απ` ότι σήμερα. Θέλουμε νοσηλευτικό προσωπικό! Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες αφού η ανθρώπινη ζωή δεν ξεχωρίζεται αν κάποιος είναι από τον Πύργο ή την Αμαλιάδα».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών (και παθολόγος στο νοσοκομείο Πύργου), Θεοδώρα Νικολοπούλου, τόνισε πως «Δεν μπορούμε μα εξασφαλίσουμε την λειυτουργία δυο αθολογικών κλινικών σε Πύργο και Αμαλιάδα. Και οι δυο υπολειτουργούν! Διαγωνισμοί έγιναν αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού το “προιόν” δεν είναι δελεαστικό. Μόνο μια Παθολογική μπορεί να λειτουργήσει –όπως συνέβη στην καραντίνα- και μέχρι να βρούμε γιατρούς πρέπει να εξασφαλίσουμε την λειτουργία της. Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο η ΜΕΘ,η Καρδιολογική και η Χειρουργική, και οι υπόλοιπες κλινικές παρουσιάζουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Πύργου Γιάννης Κοντόπουλος που είπε ότι «Οι ελλέιψεις σε γιατρούς σε Πύργο και Αμαλιάδα είναι μεγάλες. Στην Ηλεία έχουμε, μαζί με την Κρέστενα, τρία νοσοκομεία και δεν έχουμε παθολόγους. Χωρίς παθολόγους ένα νοσοκομείο καταρρέει… Πρέπει σαν πολίτες να αναρωτηθούμε αν θέλουμε τρία νοσοκομεία και ουσιαστικά να μην έχουμε κανένα ή τα δυο από αυτά να είναι υποστηρικτικά;».

«Κινδυνεύουν οι ζωές των πολιτών»…

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε πως «Για να λύσουμε το πρόβλημα με το προσωπικό πρέπει να υπογραφούν πράξεις για να έρθουν γιατροί. Να το απαιτήσουμε από την Πολιτεία αλλιώς να παρέμβει η Δικαιοσύνη διότι κινδυνεύουν οι ζωές των πολιτών. Δεν θέλουμε δικαιολογίες γραφειοκρατικού τύπου. Υπάρχει Παθολογική κλινική χωρίς παθολόγους. Μπορεί να πεθάνεις γιατί δεν υπάρχει γιατρός διότι χρειάζεται μισή ώρα για νάρθει από το σπίτι του.

Επισκεφθήκαμε την ηγεσία του Υπουργείου, εκδώσαμε ψηφίσματα, επισκέφθηκαμε πολλές φορές την 6η ΥΠΕ. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις που θα είναι η απάντηση στην γραφειοκρατία. Να μάθουμε να διεκδικούμε. Σήμερα γίνεται ενημέρωση και το επόμενο βήμα πρέπει να είναι το κορυφαίο. Αν ο υπουργός δεν μπορεί να δώσει λύση ας μην είναι υπουργός. Πολλά προβλήματα λύνονται με τις κινητοποιήσεις, το είδαμε ξεκάθαρα και στην περίπτωση για το Χοτ Σπότ στο Επιτάλιο».

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Γιώργος Ανδριόλας τόνισε ότι «χειαζόμαστε γιατρούς και το θέμα δεν αφορά μόνο τον Διοικητή του νοσοκομείου», ο Στάθης Καννής ζήτησε να «μοιραστεί η λειτουργία κλινικών μεταξύ των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας και να γίνει ουσιαστική επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας», ο Λάμπης Αριστειδόπουλος ζήτησε να τοποθετηθούν με «εντέλεσθαι» παθολόγοι στο νοσοκομείο Πύργου και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, ο Χρήστος Γιάνναρος αναφέρθηκε στο πάγωμα των προσλήψεων ιατρών στα νοσοκομεία που είχε εξαγγελθεί το 2017 ενώ ο Χάρης Μιχαλακόπουλος ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να θέσει το πλαίσιο των δράσεων «για να πούμε ναι ή όχι».

«Οι ΑμεΑ ταλαιπωρούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό πηγαίνοντας μια στον Πύργο και μια στην Αμαλιάδα», σχολιάσε ο ακτιβιστής ΑμεΑ Γιώργος Παπανικολόπουλος.

Στο ενδιάμεσο είχαν υπάρξει στιγμές έντασης ανάμεσα στον δήμαρχο Πύργου και τους κκ Καννή (κυρίως) – Θεοδώρου – Καράμπελα και Γιάνναρο.

Συνάντηση με βουλευτές για ΤΕΦΑΑ

Για το θέμα του ΤΕΦΑΑ ο δήμαρχος Πύργου δεσμεύτηκε για περισσότερες δράσεις διεκδίκησης αρχής γενομένης από την σημερινή σύσκεψη με τους βουλευτές Ηλειας στο Λάτσειο.

«Πρέπει στο νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί η Κυβέρνηση για την λειτουργία τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να είμαστε παρόντες κι αυτό έχουμε σκοπό. Επικαιροποιούμε το πολιτικό σκηνικό με την συνάντηση μαζί με τους βουλευτές. Το θέμα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη τεκμηρίωση και θα κάνουμε και ειδική συνεδρίαση στη συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

Τέλος ομόφωνη ήταν η απόφαση του Σώματος που ενέκρινε την μελέτη-τελική πρόταση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας κος Καραπλιάς τα βασικά σημεία της μελέτης είναι ότι η μελέτη μπορεί ν` αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ένα εργαλείο που μπορεί να εξασφαλίσει πόρους και επενδύσεις και κυρίως προοπτική για τον δήμο Πύργου.

Οι βασικότερες προτάσεις της μελέτης αφορούν στην αξιοποιήση της Γης (σ.σ. με ειδικό βάρος στην αγροτική παραγωγή), την αξιοποιήση του παραλιακού μετώπου του δήμου Πύργου, τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς και τη Περιβαλλοντική ανάπτυξη,την ενίσχυση της αμιγούς κατοικίας, τη πολεοδόμηση-οριοθέτηση στους οικισμούς Ελαιώνα-Βυτινείκων, την ανάπλαση του Κατακόλου και την πολεοδόμηση «Β` Κατηγορίας» στα αυθαίρετα κτίσματα στην Σπιάτζα που θα λύσει και το προβλημα που υφίσταται.

Όλη η επικαιρότητα