Ηλεία Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου για οφειλές «Ερύμανθου»: Πίεση στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Αν και δεν βρισκόταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης το θέμα του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης (Ερύμανθος) ήταν αυτό που κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου. Η ασυνέπεια στις πληρωμές που καταγράφεται από την πλευρά του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η αλλαγή στην –ποσοστιαία χρέωση- των δύο δήμων καυτηριάστηκε ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Παράλληλα έγινε ενημέρωση του Σώματος για τα γενικότερα οικονομικά –και όχι μόνο- δεδομένα της λειτουργίας του Συνδέσμου αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να παρθούν προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην μελλοντική λειτουργία του…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη του αδικοχαμένου Αντώνη Βαγγόπουλου. Προεξέχοντος του δήμαρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή οι ομιλήσαντες εξέφρασαν την θλίψη και την οδύνη τους για την απώλεια του πρ. αντιδήμαρχου.

Παίρνοντας το λόγο ο Τάκης Αντωνακόπουλος ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα συμπαράστασης της μονάδας Εμφραγμάτων στο νοσ. Πύργου για τα 20 χρόνια λειτουργίας της καθώς και ανάλογο ψήφισμα για τον Πυργιώτη κτηνοτρόφο Ανδρέα Νικολούτσο που αντιμετωπίζει δικαστική περιπέτεια (σ.σ. έγιναν δεκτά στη συνέχεια από τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου Δημήτρη Μεσσαλά). Ο ίδιος «άνοιξε» τη συζήτηση για την υδροδότηση από τον Ερύμανθο υπερτονίζοντας ότι «οι βεβαιωμένες χρεώσεις θα πρέπει να καταβληθούν».

Ο Αντώνης Καράμπελας έθιξε –σε προσωπικό επίπεδο- το γεγονός ότι μηνύθηκε, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Πύργου, γιατί δεν πάρθηκε απόφαση παράστασης πολιτικής αγωγής στην δίκη Λιατσή (σ.σ. κάτι που συνέβη και με τον κ. Αντωνάκοπουλο, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος).

Ο δημ. σύμβουλος Θεόδωρος Κόρδας (σ.σ. αναπλήρωσε τον επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννη Αργυρόπουλο), διάβασε την ανακοίνωση της παράταξης του για το θέμα του Ερύμανθου όπου, μεταξύ άλλων αναφερόταν πως «η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφ’ ενός και η τιμολογιακή επιβάρυνση των δύο ΔΕΥΑ Πύργου  και Αρχαίας Ολυμπίας  αφ’ ετέρου, με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία που προκύπτουν πλέον μετά την εγκατάσταση του μετρητή κατανάλωσης του νερού, αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους για να μην κινδυνεύσει τώρα και στο μέλλον η λειτουργία του μεγαλύτερου έργου που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία».

Η Άβα Βαγγελάτου ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της Προνηπιακής Αγωγής στο δήμο Πύργου. Ο Χάρης Μιχαλακόπουλος ζήτησε ψήφισμα ότι το Σώμα δεν συμφωνεί με την υπογραφή της συμφωνίας  μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων (σ.σ. δεν περασε αφού δεν υπήρξαν οι απαραίτητες, 17 τον αριθμό, θετικές ψήφοι).

Ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος Βασίλης Παναγόπουλος ζήτησε ενημέρωση από την δημοτική αρχή για προγράμματα που «τρέχουν»…  μάλιστα είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Λιατσή που, όμως, δεν επεκτάθηκε.

Τέλος ο –επίσης ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος- Χρήστος Αθανάσουλας σχολίασε αρνητικά την διαδικασία αξιολόγησης των θεμάτων προς συζήτηση.

Ενημέρωση για Ερύμανθο από Βεργοπούλου – Ανδριόλα

Στην αίθουσα βρέθηκε και η πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ερυμάνθου, και περιφερειακή σύμβουλος, Εύη Βεργοπούλου που απευθυνόμενη στο Σώμα, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε χρέος 1 εκατ. ευρώ και καταφέραμε να καλυτερέψουμε τα οικονομικά του Συνδέσμου. Έως τώρα, από το 2015, ο δήμος Πύργου έχει καταβάλλει 4 εκατ. ευρώ και αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας 370.000 ευρώ. Να διευκρινίσω ότι επ` ουδενί λόγο οι πολίτες του Πύργου δεν πληρώνουν το νερό της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτή τη στιγμή η Ολυμπία υπολείπεται κατά 270.000 ευρώ περίπου, ποσό τιμολογημένο. Έχουμε ακολουθήσει την νόμιμη οδό και κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου ένεκα καλοκαιριού που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση. Πρέπει να αναδειχθεί το πρόβλημα, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να γίνει κοινωνός και να μην φτάσουμε να κλείσουμε το νερό στην Ολυμπία».

«Έχει αλλάξει η τεχνολογία μέτρησης; Αναγνωρίζονται οι οφειλές; Να συγκρουστούμε με κακές νοοτροπίες, έχουμε ακούσει για νταηλίκια, συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο;»… ήταν τα σχόλια του Τάκη Αντωνακόπουλου στο συγκεκριμένο σημείο…

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου (σ.σ. και μέλος του Διαβαθμιδικού), Γιώργος Ανδριόλας που, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως: «Από το 2015 που ξεκίνησε η λειτουργία του Συνδέσμου η Αρχαία Ολυμπία δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Σε όποιες συμφωνίες κάναμε έως τώρα με τη λογική του 1 προς 7, όσον αφορά τις πληρωμές, ο Πύργος ανταποκρίθηκε, η Ολυμπία καθυστερούσε. Ο τελευταίος διακανονισμός που κάναμε θέλει τον Πύργο να δίνει 94.000 ευρώ το μήνα και η Ολυμπία 16, κάτι που δεν τηρείται από την πλευρά της Ολυμπίας και, μεταξύ άλλων, πληρώνουμε μεγαλύτερους τόκους. Συμφωνήσαμε και τοποθετήθηκε ρολόι μέτρησης στο Στρέφι οι μετρήσεις του οποίου δείχνουν ότι η αναλογία είναι 3/5 Πύργος και 2/5 Ολυμπία! 60% με 40% δηλαδή. Αν δεν πληρώνουν τα 16.000 ευρώ τι θα γίνει όταν, σύντομα, θα κληθούν να πληρώσουν 30.000; Να πληρωθούν τα χρέη και από Νοέμβριο η χρέωση να γίνεται βάση κατανάλωσης του ρολογιού στο Στρέφι. Επίσης να γίνει αύξηση μετοχιού κεφαλαίου κατά 200-250.000 ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το έργο!».

Στοιχεία για την οικονομική σχέση του Συνδέσμου με τον δήμο Πύργου παρέθεσε και ο γεν. γραμματέας Χάρης Αντύπας που τόνισε καυτηριάζοντας την ποσοστιαία κατανομή μεταξύ των δυο δήμων (Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας) συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «ο δήμος Πύργου δεν θα μπορεί να πιάνεται κορόιδο από δω και πέρα».

«Το timing ήταν ιδανικό για το θέμα… χρειάζεται σύγχρονη πολιτική αντίληψη στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Να ληφθεί απόφαση για το θέμα» ζήτησε ο Τάκης Αντωνακόπουλος.

«Ας σταματήσει η δημοτική αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις και ας πληρώσει ότι οφείλει», σχολίασε ο Χάρης Μιχαλακόπουλος, ενώ η Άβα Βαγγελάτου τόνισε ότι η δωρεάν παροχή νερού στους πολίτες είναι αυτονόητη και δικαίωμα βάση Συντάγματος.

Όλη η επικαιρότητα