Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Κυριάρχησαν δαπάνες και οικονομικά

Ακούστε το άρθρο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες το απόγευμα ο ισολογισμός του δήμου Πύργου για το οικονομικό έτος 2015, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τον ισολογισμό, ο οποίος εμφάνισε πλεόνασμα 2,8 εκατ. ευρώ, υπερψήφισε η πλειοψηφία, ενώ τον καταψήφισε η μειοψηφία, πλην του δημοτικού συμβούλου Χάρη Μιχαλακόπουλου, ο οποίος ψήφισε «παρών».

Τον ισολογισμό ανέλυσε συνοπτικά ο ορκωτός λογιστής Δημήτρης Δρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το μεγάλο κέρδος της χρήσης για το 2015 οφείλεται στη μεγάλη μείωση δαπανών, προσθέτοντας ότι ο δήμος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αντιμετώπισε το 2015 έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Τα έσοδα του δήμου ήταν 24.180  εκατ. ευρώ περίπου και τα έξοδα ήταν 20.980 εκατ. ευρώ συν έκτακτα έξοδα 394.733 ευρώ.

Ο κ.Δρακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια είσπραξης των απαιτήσεων, μετά και την πρόσφατη καθιέρωση του διακανονισμού, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν υποδομές δημιουργίας ιδίων πόρων σε όποιες δραστηριότητες επιτρέπεται. Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του δήμου, καθώς δεν υποβάλλεται δήλωση ΕΝΦΙΑ, και στην ίδρυση νομικής υπηρεσίας.

Κοινωνικές υπηρεσίες και τουριστική ανάπτυξη

Ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, δήλωσε ότι ο δήμος πέτυχε ένα οικονομικό θαύμα για το 2015, εμφανίζοντας για πρώτη φορά θετικό πρόσημο στο ταμείο. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την αύξηση των εσόδων με τον ίδιο ζήλο που μείωσε τις δαπάνες, ώστε να αναπτύξει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να θέσει τις βάσεις ανάπτυξης του δήμου.

«Δεν θα μείνουμε στην Ιστορία ως αυτοί που μαζεύουμε και περιορίζουμε. Θα προσπαθήσουμε ώστε ο δήμος να καλύπτει τις ελάχιστες κοινωνικές ανάγκες, για να χαμογελούν οι άνθρωποι και να ζούμε σε πόλη δίχως φτώχεια και δυσκολίες. Οι τουρίστες θα γίνουν η ιστορική αφετηρία ανάπτυξης του Πύργου. Ο πνεύμονας της πόλης, το ιστορικό κέντρο, θα λειτουργήσει χωρίς τοξικές διαδικασίες του παρελθόντος και θα φέρει την οικονομική ανάταξη», τόνισε ο κ.Λιατσής, συμπληρώνοντας ότι η πλειονότητα της αντιπολίτευσης συνέβαλε με τη συναινετική στάση της σε βασικά θέματα.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκαν ερωτήσεις προς τον ορκωτό λογιστή Δημ.Δρακόπουλο ως προς το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, για την εκτιμώμενη αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ ασκήθηκε κριτική προς τη δημοτική αρχή για υστέρηση σε έργα καθημερινότητας, όπως η αγροτική οδοποιία και ο ηλεκτροφωτισμός. Ταυτόχρονα, άπαντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ίδρυσης νομικής υπηρεσίας.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Β.Παναγόπουλος, τόνισε ότι καταψηφίζει τον ισολογισμό λέγοντας ότι το πλεόνασμα προέκυψε επειδή δεν γίνονται έργα και ζήτησε να προχωρήσει η καταγραφή των ακινήτων ώστε να αξιοποιηθεί μελλοντικά η περιουσία του δήμου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος-Έργο Πολιτών» της ελάσσονος μειοψηφίας, Αντ.Καράμπελας, στάθηκε στο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων, ασκώντας παράλληλα κριτική για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την ακίνητη περιουσία.

Ο επικεφαλής του «Οράματος Δημιουργίας» της ελάσσονος μειοψηφίας, Γ.Αργυρόπουλος, επισήμανε ότι η δημοτική αρχή θυμίζει τη φράση «όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν» και υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης έργων αγροτικής οδοποιίας και συναφών παρεμβάσεων, ώστε ο δήμος να αναβαθμίσει το κοινωνικό του πρόσωπο.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρ.Αθανάσουλας, στηλίτευσε τη διαχρονική αδράνεια ως προς την ακίνητη περιουσία του δήμου και έθεσε θέμα βούλησης για την ίδρυση νομικής υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις» της ελάσσονος μειοψηφίας, Χάρης Μιχαλακόπουλος ζήτησε την αναβάθμιση της οικονομικής υπηρεσίας, προκειμένου να απεξαρτηθεί σταδιακά ο δήμος από εξωτερικές συνεργασίες.

Παράταση για Ξυστρή

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ.Παναγόπουλου για το έργο Ξυστρή, ο αντιδήμαρχος Δ.Μπέλτσος επισήμανε ως έχει δοθεί παράταση ως τις 30 Ιουνίου και ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται τα οικοδομικά και αναζητείται λύση άμεσα για τα μηχανολογικά. Την Πέμπτη, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή.

Όλη η επικαιρότητα