Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: «Μονομαχίες» για την απορρόφηση πόρων και την ανάπτυξη

Ακούστε το άρθρο

Η απορρόφηση των πάσης φύσεως κονδυλίων και η αναπτυξιακή προοπτική του Πύργου μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών ήταν το κεντρικό πλαίσιο συζήτησης στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Πύργου.

Ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, προανήγγειλε πληθώρα έργων και παρεμβάσεων για τα επόμενα δυόμισι χρόνια στον Πύργο και εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστεί με οποιονδήποτε έχει κοινή στόχευση την πρόοδο και  την ανάπτυξη του Πύργου.

Ο αντιδήμαρχος Πύργου, Ανδρ. Σκαρτσιάρης, τόνισε ότι ο δήμος έπιασε το 85% των στόχων του προϋπολογισμού στη βεβαίωση εσόδων και το 75% στην εισπραξιμότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο 7,5 εκατ. ευρω, προϊόν της «σφιχτής» διαχείρισης της δημοτικής αρχής. Μάλιστα, επισήμανε ότι για τη ΣΑΤΑ υπάρχει διαθέσιμο ένα εκατ. ευρώ

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο Τάκης Αντωνακόπουλος άσκησε κριτική λέγοντας ότι η απορρόφηση κονδυλίων είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν έργα που έχουν μπει στο «ψυγείο», επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις. Ταυτόχρονα ζήτησε θεσμική ενημέρωση από τη δημοτική Αρχή και το Λιμενικό Ταμείο για τη χερσαία ζώνη, ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι χάνεται χρόνος για την ίδρυση ιατρείου στο Κατάκολο.

Κριτική για την απορρόφηση πόρων

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πύργος-Έργο Πολιτών», Αντ.Καράμπελας, έκανε λόγο για προϋπολογισμό αποσπασματικό και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, καυτηριάζοντας τη διάθεση της ΣΑΤΑ σε σχέση με την αγροτική οδοποιία και την κωλυσιεργία για τις προτάσεις στην ΟΧΕ.

«Έχουν πάει χρήματα σε άλλα έργα από τη ΣΑΤΑ, αντί για την αγροτική οδοποιία στις τοπικές κοινότητες, που είναι και ο σκοπός της», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καράμπελας συμπληρώνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν έχει επιδείξει κανένα έργο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αντιπυρική προστασία, ζητώντας σύγκληση ΣΤΟ, και στην προώθηση μελετών που αφορούν την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου.

Ο επικεφαλής του «Οράματος Δημιουργίας», Γ.Αργυρόπουλος, στάθηκε στην ανάγκη αύξησης των εσόδων του δήμου μέσα από επενδύσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να διορθωθούν ορισμένες αδικίες στα τέλη καθαριότητας. Παράλληλα, ο κ.Αργυρόπουλος προειδοποίησε για την ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία να μην έχει η διαδικασία υποβολής προτάσεων «την ίδια τύχη με  τη χαμηλή πρόταση του Ταμείου Μολυβιάτη».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Άβα Βαγγελάτου, πλην του θέματος των συμβασιούχων, έθεσε και το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Μεγαλόπολης, ζητώντας να συμπαρασταθεί το δημοτικό συμβούλιο Πύργου στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτιοποίηση του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης και στην αποτροπή δημιουργίας ΧΥΤΕΑ.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Συμπολιτείας, Θανάσης Παναγούλης, αναφέρθηκε σε κτίρια στο Κατάκολο που είναι κατεδαφιστέα και δεν προχωρούν οι διαδικασίες, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, και ζήτησε ειλικρινή συζήτηση και αποφασιστικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία της εμπορικής αγοράς στον Πύργο και στο Κατάκολο.

Όλη η επικαιρότητα