Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: «Πύργος – Αμαλιάδα… ισχύς εν τη ενώσει»

Share

Παρουσία του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου.

Ο δήμαρχος Ήλίδας αποχώρησε από την αίθουσα έχοντας ακούσει πρώτα την θετική απόφαση του Σώματος ότι ο όμορος δήμος Πύργου δεν διεκδικεί κάτι επί του αλιευτικού καταφυγίου Παλουκίου -σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή-  και συναινεί στο να παραχωρηθεί στο δήμο Ήλιδας ως δημοτική υπηρεσία.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν προ ημερήσιας διατάξεως και πλέον, το «ορφανό» -από το 2002- αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου θα ενταχθεί στις υπηρεσίες του Δήμου Ήλιδας, μετά και την ανάλογη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Η παραπάνω εξέλιξη έδωσε το ερέθισμα στον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και τον ομότιτλο του της Ήλιδας να τονίσουν ότι με την συνεργασία μπορούν να πετύχουν πάρα πολλά για τις πόλεις τους και τον νομό Ηλείας. Μια συνεργασία που, ας μην ξεχνάμε, ξεκίνησε με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πριν, περίπου, τρία χρόνια. Η χθεσινή απόφαση επισφραγίζει το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων που υπάρχει μεταξύ των δυο δημοτικών αρχών, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί ακόμα περισσότερο στο κοντινό μέλλον…

«Ιστορική στιγμή και για τις δύο πόλεις»

Σε δήλωση του –μετά την απόφαση για το αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου- ο Γαβρίλης Λιατσής τόνισε πως: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Το γεγονός ότι σηκώθηκαν όλοι οι σύμβουλοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων και χαιρέτισαν τον δήμαρχο Ήλιδας, τον αντιδήμαρχο Νώντα Παναγιωτόπουλο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας Αντρέα Νικολάκοπουλο δείχνει πώς ότι δουλειά έγινε στο πρόσφατο παρελθόν έχει θεμελιώσει καλά μια πορεία προς την πρόοδο όχι μόνο των δύο πόλεων αλλά και της Ηλείας. Ευχαριστώ επίσης και τον γ.γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας, συντοπίτη μας, Διονύσιο Καλαματιανό για τις ενέργειες του σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου».

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος, συμπλήρωσε λέγοντας πως: «Η φιλία των δύο πόλεων και η συνεργασία απ’ ότι αποδείχθηκε απόψε έχει θεμελιωθεί σε γερές βάσεις και δεν υπάρχει περίπτωση να διαταραχθεί αυτή η σχέση. Αποδέχομαι την πρόταση του κύριου Λιατσή για κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Πύργου και Ήλιδας για να συζητήσουμε όλα τα καυτά θέματα, όχι μόνο των δύο δήμων, αλλά της ευρύτερης περιοχής γιατί αποδείξαμε με την μεταξύ μας συνεργασία ότι μπορούμε να λύσουμε και σοβαρά προβλήματα που δεν μπορεί να τα λύσει η Πολιτεία. Το θέμα των στερεών αποβλήτων που πονέσαμε και οι δύο για να το λύσουμε αλλά στο τέλος βγήκαμε νικητές έδωσε το έναυσμα για να φτάσουμε σε σημείο όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να στηρίξουν ένα δίκαιο αίτημά μας – για την παραχώρηση του αλιευτικού καταφυγίου Παλουκιού στο δήμο Ήλιδας- και να μιλήσουν με τα καλύτερα των αισθημάτων τους για το δήμο της Ήλιδας. Διαφαίνεται ότι από δω και στο εξής μόνο συνεργασίες θα έχουν οι δύο δήμοι μεταξύ τους».

Νωρίτερα, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, οι δυο άνδρες είχαν ακούσει τους επικεφαλής των παρατάξεων να ζητούν η συνεργασία μεταξύ των δήμων Πύργου και Ήλιδας να επεκταθεί και σε άλλα θέματα όπως αυτά της Υγείας, των ΤΕΙ των δύο πόλεων, το φυσικό αέριο, τα «κόκκινα δάνεια» κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερησίας διατάξεως συζητήθηκαν η κατάθεση των τελικών λογαριασμών-έγκρισεις, προκειμένου να παραδοθούν τα έργα ανάπλασης του Πάρκου Ξυστρή και του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και κατανομή ποσού 50 χιλιάδων ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των διευθύνσεων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Και τα τρία θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα.