Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Στη μάχη όλοι κατά του κοροναϊού

Ακούστε το άρθρο

Με ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος που ζητά άμεση μετακίνηση γιατρών στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου, μέτρα προστασίας για την οικονομική ζημία στην τοπική Αγορά και τις επιχειρήσεις καθώς και έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, με μοναδικό θέμα συζήτησης για τα μέλη του Σώματος τις εξελίξεις για τα περιστατικά λοίμωξης του κορωνοιού που καταγράφηκαν στην Ηλεία

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο να παίρνει το λόγο αναφερόμενος αρχικά στις ενέργειες που έκανε προληπτικά ο δήμος (σ.σ. κλείσιμο σχολικών μονάδων για απολύμανση, προμήθεια αντισηπτικού σε όλα τα σχολεία), προκειμένου να υψωθεί ένα τείχος στη μετάδοση του ιού.

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε πως «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς. Δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν γίνει. Ίσως εμφανίσουν συμπτώματα και μέλη του υγειονομικού συστήματος. Θα πρέπει να έχουμε συνεργασία με την Κρατική μηχανή και να συμφωνήσουμε ότι δεν γίνεται να κατεβάσουμε διακόπτη. Αφήσαμε στην Κίνα την παραγωγική διαδικασία και βλέπουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις από την Αγορά. Λείπουν εργαλεία αντιμετώπισης του ιού κι αυτό είναι ένα πολιτικό – ιδεολογικό μήνυμα. Μπλόκαρε η Κίνα, μπλοκάραμε κι εμείς»

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύργου πρότεινε «Να ζητήσουμε άμεσα από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας την μετακίνηση ιατρών στο νοσοκομείο του Πύργου και ιδιαίτερα παθολόγους. Να συζητήσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία για τις οικονομικές συνέπειες στην περιοχή μας. Επίσης συμφωνώ στην έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου που θα μοιραστεί στους πολίτες».

Ο κ. Αντωνακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «Πρέπει ως πολίτες να γίνουμε όλοι πιο υπεύθυνοι, διαθέτοντας ψυχραιμία και χωρίς πανικό».

Τι είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων…

Ο Κώστας Νικολούτσος είπε πως «Καλώς έγινε η συνεδρίαση. Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης διότι το θέμα του ιού είναι περίπλοκο. Οι πολίτες του νομού έχουν βιώσει πολλά στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα αντιδράσουν με ψυχραιμία στην συγκεκριμένη βιολογική προσβολή. Χρειάζεται ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων». Ο κ. Νικολούτσος επισήμανε επίσης πως το Επιμελητήριο Ηλείας έχει στείλει ήδη επιστολή στον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκη ζητώντας οικονομικά μέτρα.

Ο Στάθης Καννής στην τοποθέτηση του σημείωσε πως «Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα κρούσματα, οι πολίτες είναι ανήσυχοι. Χρειάζεται ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η κυκλοφορία ενός φυλλαδίου θα μπορούσε να βοηθήσει. Προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Αγορά».

Ο Αντώνης Καράμπελας συνέστησε ψυχραιμία, ως τον πιο σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης του προβλήματος. «Ευθύνες υπάρχουν όπως και αστοχίες στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται. Εκτός του νοσοκομείου Πύργου θα ήταν ορθό κι αυτό του Ρίου που είναι νοσοκομείο αναφοράς να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος ανέφερε ότι «Ο δήμος Πύργου λειτούργησε γρήγορα, ουσιαστικά, αποτελεσματικά στον τομέα της πρόληψης. Μπορούμε να τυπώσουμε το φυλλάδιο της Πολιτικής Προστασίας που δίνει σαφείς οδηγίες».

Ο Λάμπης Αριστειδόπουλος τόνισε πως «Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης και να απαιτήσουμε άμεση στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό. Τα τοπικά ΜΜΕ θα πρέπει να προσέξουν την διαχείριση του θέματος».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης (σ.σ. την οποία παρακολούθησαν και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του δήμου Πύργου) έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η λαϊκή Αγορά του Σαββάτου καθώς και ότι σήμερα, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει στο Λάτσειο το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο.

Όλη η επικαιρότητα