Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως: Κόντρα για τα πρόστιμα στο νερό – Καταψήφισε η αντιπολίτευση την πρόταση της ΔΕΥΑΖ

Ακούστε το άρθρο

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως την περασμένη εβδομάδα, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ύδρευση και την επιβολή προστίμων προς όσους δημότες χρησιμοποιούν πόσιμο νερό για άρδευση.

Ο δήμαρχος Νίκος Φάμελος κατέθεσε την απόφαση της ΔΕΥΑ Ζαχάρως, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ σε όποιον δημότη χρησιμοποιεί για άρδευση το νερό της ύδρευσης. Ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Γρηγόρης Κλημαντίρης, δήλωσαε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κατανάλωση νερού στους κήπους, κάτι που έχει εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’ επέκταση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Φέτος η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και είναι αναγκαίο να επιβληθούν τα πρόστιμα προς όσους ποτίζουν με πόσιμο νερό. Δεν χαιρόμαστε που παίρνουμε τέτοια απόφαση, αλλά έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να διευκολύνουμε τους συνδημότες με τη θέσπιση διακανονισμών με πληρωμή σε 36 δόσεις και χιλιοπαρακαλάμε για να πληρώσουν», είπε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς».

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Τάσος Αλτάνης και ο Γιάννης Μπαλαδήμας εξέφρασαν τη διαφωνία τους και καταψήφισαν την πρόταση, επισημαίνοντας ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, η επιβολή προστίμων είναι ανεπίτρεπτη.

«Είναι αδύνατον να μιλάμε τη σήμερον ημέρα για πρόστιμα. Δεν θα τιμωρήσουμε τους πολίτες που βάζουν έναν μικρό κήπο για να μπορούν να ζήσουν μέσα στην κρίση. Ως παράταξη προτείναμε τον εκσυγχρονισμό του δικτύου είτε με νέους ηλεκτροκινητήρες είτε με την τοποθέτηση μεγαλύτερων δεξαμενών για να καλύπτεται η θερινή περίοδος», δήλωσε ο κ. Αλτάνης, διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί με το να εντοπιστούν αυτοί που κλέβουν νερό.

Ο κ.Μπαλαδήμας πρόσθεσε ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της χρήσης του νερού ύδρευσης για άρδευση με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των υδρομέτρων.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Χρ. Γιαννόπουλος, καταψήφισε επίσης την πρόταση για πρόστιμα αναφέροντας ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή νέων χαρατσιών ειδικότερα την εποχή κρίσης που ζούμε και την αδυναμία πληρωμής των δημοτών, προτείνοντας την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των υδρομέτρων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της χρήσης του νερού ύδρευσης για άρδευση.

«Ανεύθυνη και μικροπολιτική στάση»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, άφησε αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης για την καταψήφιση, δηλώνοντας ότι είναι στάση ανεύθυνη, που «χαϊδεύει αυτιά» για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.

«Η αντιπολίτευση συνεχίζει να παίζει τα παιχνίδια της. Θλίβομαι με την απόφασή της, διότι παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών. Με το να κάνει κάποιος τον καλό, τους κάνει κακό. Τους υπενθυμίζω όμως ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει αυτός που κάνει αγώνα καθημερινό για το καλό των πολιτών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αναλαμβάνοντας ευθύνες», σχολίασε με νόημα ο κ.Κλημαντίρης, τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑΖ παρέλαβε «έργο σουρωτήρι πολλών εκατομμυρίων» από τον πρώην δήμο Φιγαλείας και προσπαθεί διαρκώς να διορθώσει «αμαρτίες» του παρελθόντος.

«Το 70% των βλαβών είναι από τη ΔΕ Φιγαλείας, καθώς παραλάβαμε έργο-σουρωτήρτι που κόστισε πολλά εκατομμύρια και τρέχουμε καθημερινά για να διορθώσουμε λάθη άλλων. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στη Φιγαλεία, διότι τα έξοδα είναι μεγάλα και τα έσοδα ελάχιστα», είπε ο κ.Κλημαντίρης και πρόσθεσε ότι από αύριο ξεκινούν έλεγχοι για τον εντοπισμό παραβάσεων, υπενθυμίζοντας ότι το έσχατο μέσο είναι το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ των οφειλετών.

Η πρόταση για πρόστιμο 500 ευρώ σε όσους ποτίζουν με νερό ύδρευσης πέρασε κατά πλειοψηφία.

Όλη η επικαιρότητα