Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως: Ο Καϊάφας απαξιώνεται – Μέτωπο διεκδίκησης των Ιαματικών Λουτρών

Ακούστε το άρθρο

Την παραχώρηση του Δημοσίου Ακινήτου του Καϊάφα στον δήμο Ζαχάρως ζητά με προχθεσινή ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο, προαναγγέλλοντας ακόμα και νομικές ενέργειες για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε η εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης στις υποδομές των Ιαματικών Λουτρών και τονίστηκε ότι ο δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει την παραχώρησή τους με σκοπό να εφαρμοστεί ορθολογική διαχείριση και πλάνο συνολικής αξιοποίησης της περιοχής.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Φάμελος, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο Καϊάφας για τον δήμο και έκανε λόγο για διαχείριση που οδήγησε στην απαξίωση της περιοχής.

«Το εν λόγω ακίνητο αποτελεί δια- χρονικά σηµείο αναφοράς για τον ∆ήµο µας µε τις χιλιάδες των επισκεπτών του στο παρελθόν, που έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων υδροθεραπείας και αναψυχής, µε πολύ καλά αποτελέσµατα για την τοπική µας οικονοµία και το Ελληνικό ∆ηµόσιο. Η διαχείριση του ΕΟΤ στο παρελθόν, της ΕΤΑ στην συνέχεια και πρόσφατα της ΕΤΑ∆, απαξίωσε το ακίνητο αφήνοντάς το χωρίς την αναγκαία συντήρηση και φροντίδα για την ικανοποιητική της λειτουργία», τόνισε ο κ. Φάµελος και πρόσθεσε ότι η εγκατάλειψη είναι προκλητική ενώ οι ζηµιές, ο διασυρµός του δήµου Ζαχάρως και η ζηµιά του Ελληνικού ∆ηµοσίου πρόδηλη.

«Στα πλαίσια της ελλείπουσας δια- χείρισης του ακινήτου, η ΕΤΑ∆ έχασε την ευκαιρία αξιοποίησης εγκεκριµένων κονδυλίων στο προηγούµενο ΚΠΣ, ενώ σήµερα επιχειρεί µε ανάλογο τρόπο να αξιοποιήσει αντίστοιχο κονδύλι που έχει εγκριθεί στο ΕΣΠΑ, µε ανάλογη προσδοκία αποτυχίας και χωρίς να προτίθεται να αντιµετωπίσει το θέµα της αξιοποίησης ολοκληρωµένα και ορθολογικά µε αναπτυξιακή προοπτική», σηµείωσε ο δήµαρχος Ζαχάρως και καταλόγισε αδιαφορία στη διοίκηση της ΕΤΑ∆. «Ο δήµος µας επιχείρησε επανειληµµένα να επικοινωνήσει µε τη διοίκηση της ΕΤΑ∆ και συγκεκριµένα µε τον δ/ντα σύµβουλο κ. Τερζάκη, που αδιαφόρησε πλήρως και στις προφορικές και γραπτές κλήσεις και στα αιτήµατά µας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάµελος και πρόσθεσε πως η δηµοτική αρχή οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, συµπληρώνοντας ότι θα ακολουθηθεί η νοµική οδός για να βρεθούν οι υπεύθυνοι της απαξίωσης του Καϊάφα και ενδεχόµε- νης πρόκλησης βλάβης στα συµφέροντα του δήµου και του Ελληνικού ∆ηµοσίου.

Συµφωνία µε αστερίσκους από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της µείζονος µειοψηφίας, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, τόνισε πως οι διοικήσεις των Ιαµατικών Πηγών του Καϊάφα, από την εποχή του ΕΟΤ ως την ΕΤΑ∆, διαχρονικά αγνοούν τον δήµο και τα κατά καιρούς αιτήµατά του, και επανέφερε την προ τριετίας πρότασή του προς τη δηµοτική αρχή για τη νοµική διεκδίκηση του Καϊάφα από την ΕΤΑ∆. «Πρότεινα, όπως είχα κάνει και πριν από τρία χρόνια, να διεκδικήσουµε δικαστικά την παραχώρηση των Ιαµατικών Πηγών Καϊάφα αν δεν µας απαντήσουν εντός µηνός, κάτι που έγινε οµόφωνα δεκτό.

Θεωρώ ότι έχουµε αρκετές πιθανότητες να δικαιωθούµε δικαστικά», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρόπουλος επισηµαίνοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος παραχώρησης σε ιδιώτη αν παραµείνει ως έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο επικεφαλής της ελάσσονος µειοψηφίας, Χρήστος Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι συµφωνεί µε την παραχώρηση του Καϊάφα στον δήµο, ωστόσο επισήµανε πως θα πρέπει να προβλεφθεί και η ανάλογη χρηµατοδότηση για τη λειτουργία των ιαµατικών πηγών ως κρατικής περιουσίας. «Εµείς θέλουµε ο Καϊάφας να παραµείνει κρατική περιουσία χωρίς να υπάρχει δυνατότητα από κανέναν να τη νοικιάσει σε ιδιώτη. Συµφωνούµε στο να γίνει η παραχώρηση από το κράτος στον δήµο για χρήση, µε την αναγκαία χρηµατοδότηση και το αναγκαίο µόνιµο προσωπικό όλων των βαθµίδων, ώστε να προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες υγείας στους δηµότες αλλά και σε λουόµενους από όλη τη χώρα και το εξωτερικό», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, σηµειώνοντας ότι ο ίδιος επιθυµεί την παραχώρηση στον δήµο του συνόλου της περιοχής του Καϊάφα, που εκτείνεται από τις πηγές έως την παραλία και ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση για τέτοιο θέµα καθώς τέτοια ζητήµατα παραχώρησης και αξιοποίησης δεν µπορούν να λύνονται µέσω της δικαστικής οδού.

Όλη η επικαιρότητα