Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Με πολλά «καυτά» θέματα

13439_ph1.jpg

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)


Παράσταση διαμαρτυρίας με πανό ανά χείρας που έγραφε: «Τέρμα τα λυόμενα- Θέλουμε το σχολείο μας» έκαναν χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας οι γονείς των μαθητών του 4ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας, οι οποίοι επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και προκάλεσαν την συζήτηση του θέματος στην διαδικασία προ ημερήσιας διάταξης.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι από δική του λάθος εκτίμηση και του τότε Συμβουλίου ανέλαβε ο τότε δήμος Αμαλιάδας να εκτελέσει τα έργα των τριών σεισμόπληκτων σχολείων του δήμου, ύστερα από έκκληση του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, με αποτέλεσμα να μην αποσταλεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ για αυτό και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού για αποστολή του κονδυλίου του 1.700.000 ευρώ.

Ο κ. Λυμπέρης πρότεινε στο Συμβούλιο την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο θα γίνεται αναφορά για εγκληματική αμέλεια από την πλευρά του Υπουργείου για την μη χρηματοδότησή του και θα επισημαίνονται οι αρχικές ενστάσεις που είχε ο δήμος. Παράλληλα, πρότεινε να αποφασιστεί η απρόσκλητη επίσκεψη του ιδίου, δημοτικών συμβούλων και γονέων στο Υπουργείο για να απαιτήσουν την χρηματοδότηση του έργου.

Το ψήφισμα του κ. Λυμπέρη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σάκης Κότσιφας, διατύπωσε τις ενστάσεις του, επέρριψε ευθύνες στον Δήμαρχο και πρότεινε την έκδοση άλλου ψηφίσματος το οποίο θα επέρριπτε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με την ταυτόχρονη συγκρότηση κοινής επιτροπής γονέων και δημοτικών συμβούλων για διερεύνηση και διαχειριστικό έλεγχο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Νικολόπουλος ζήτησε την σύσταση ερανικής επιτροπής για να συγκεντρωθούν τα χρήματα.

Προ ημερησίας διάταξης ήρθε χθες στο Συμβούλιο και το θέμα της κατάργησης της ΔΟΥ Αμαλιάδας και το Σώμα προχώρησε σε ομόφωνη απόφαση έκδοσης ψηφίσματος που πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Πέτρος Παπαδάτος.

Παράλληλα, ο κ. Λυμπέρης ενημέρωσε το Σώμα για την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την ?Ολυμπία Οδό? και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, επισημαίνοντας ότι είναι ο μεγάλο έργο της Ηλείας που πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Κότσιφας από την πλευρά του, μετέφερε την αγωνία του στο Σώμα για τις επικείμενες καταργήσεις υπηρεσιών και έκανε λόγο για έντεχνη υποβάθμιση της Αμαλιάδας και ζήτησε πανστρατιά συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το συμφέρον του δήμου, για να μην γίνει ο δήμος χωριό. Παράλληλα, χαρακτήρισε αιφνιδιαστική την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Βαρθολομιού με το Ειρηνοδικείο Γαστούνης, την στιγμή που όπως είπε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών από το 2011 ήταν να συγχωνευτούν τα παραπάνω Ειρηνοδικεία στο Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας και άφησε αιχμές ότι υπήρχε παρέμβαση του Δημάρχου Πηνειού στο Υπουργείο γι? αυτή την εξέλιξη και ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Λυμπέρης ενημέρωσε το Σώμα και για τις εξελίξεις στο θέμα του ΤΕΙ με την πρόταση να αναλάβουν οι δήμοι τα λειτουργικά έξοδα.

Όλη η επικαιρότητα