Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Είχε από όλα…

dim_symvo_pirgos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική, αιχμηρά σχόλια, εντάσεις, διαξιφισμούς και…βαριές κουβέντες που δεν ανακλήθηκαν ποτέ, αλλά και θετικές επισημάνσεις, είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου. Μια ολιγόλεπτη απουσία του δημάρχου κ.Λιατση και μια αστεία υπόθεση ενός εκ των δημοτικών συμβούλων σχετικά με το λόγο της απουσίας του, ήταν αρκετά για να ανεβάσουν το θερμόμετρο στα ύψη, από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, με τον Δήμαρχο, επιστρέφοντας – κι αφού είχε ενημερωθεί σχετικά για τα παράπονα και τις αιχμηρές τοποθετήσεις – να αναφωνήσει «αίσχος». Τελικά η παρεξήγηση λύθηκε και η συνεδρίαση προχώρησαν κανονικά, με τις…συνηθισμένες εντάσεις.

Σταδιακά ανέβασε την ένταση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάκης Αντωνακόπουλος, που ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων… Απένειμε στη Δημοτική Αρχή ένα «Αργυρό Ολυμπιακό Μετάλλιο» φερεγγυότητας – όπως είπε – για το θέμα της διαχείρισης και αποκομιδής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλά χωριά παραμένουν ακόμα «πνιγμένα» στα σκουπίδια και τόνισε πως, ακόμα και αν απομακρυνθούν όλα τα σκουπίδια, η πολύμηνη παραμονή τους έχει μολύνει και το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και οι συνέπειες θα φανούν στην ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι, δεν έχει ενημερώσει το Σώμα για τις εξελίξεις με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, παρά την ενημέρωση που έχει από την ανάδοχο εταιρία, ενώ ζήτησε κοινοποίηση στο Σώμα των πορισμάτων  που φτάνουν στον δήμο και αφορούν σε ελέγχους που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Με θετικές επισημάνσεις και συγχαρητήρια άρχισε την τοποθέτησή του  ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Καράμπελας. Συγχαρητήρια προς τον Εμπορικό Σύλλογο για τη Λευκή Νύχτα και τα θετικά της αποτελέσματα, συγχαρητήρια στον  αντιδήμαρχο κ.Μπέλτσο για την φιλότιμη και αποτελεσματική προσπάθειά του στο θέμα της απομάκρυνσης των συσσωρευμένων απορριμμάτων αλλά και στους εθελοντές καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που οδήγησαν τους μαθητές τους σε σημαντικές επιτυχίες και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με θέμα εκπαιδευτικό όμως άρχισε και τις παρατηρήσεις, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους που ο δήμος δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον – όπως είπε – για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και τη στέγαση των μαθητών του, με αποτέλεσμα να «φύγει και αυτό για την Αμαλιάδα», όπως είπε. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με την κα Βαγγελάτου να εξηγεί  (λίγο αργότερα), στην τοποθέτησή της ότι δεν έχει σημασία αν το σχολείο είναι στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα, αλλά ότι τα παιδιά θα βρίσκονται πια σε στεγασμένο σχολείο, και όχι στοιβαγμένα σε λυόμενες αίθουσες κάνοντας μάθημα σε ακατάλληλες συνθήκες. Ο κ.Καράμπελας αναφέρθηκε και στα λειτουργικά προβλήματα του ΤΕΙ στον Πύργου και στη μη λειτουργία του Κολυμβητηρίου, αλλά και στην «κόντρα με την Περιφέρεια», που πρέπει να σταματήσει και να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

Την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αναγνώρισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Αργυρόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα τελειώσει ο «εφιάλτης». Γνωστοποίησε παράλληλα ότι, εντός των ημερών, η παράταξη του θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ενώ στο θέμα των κοιτασμάτων του Κατακόλου, σχολίασε ότι ο Δήμαρχος είναι εκτεθειμένος απέναντι στο Σώμα, το οποίο δεν έχει φροντίσει να ενημερωθεί, αν και η ανάδοχος εταιρία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της, να ενημερώσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Ιδιαίτερα καταγγελτικός ήταν απέναντι στη διοίκηση της ΔΗΚΕΠ, μεταφέροντας πληροφορίες – καταγγελίες που θέλουν το προσωπικό του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να μην επισκέπτεται πια τους ωφελούμενους που ζουν εκτός Πύργου, λόγω βλάβης στα δυο οχήματα του Προγράμματος, αλλά και να μην γίνονται μετρήσεις σακχάρου στους ασθενείς, λόγω έλλειψης υλικών. «Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Πύργου, δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην ευαισθησία της κας Αγγελλακόπουλου», είπε ο κ.Αργυρόπουλος, τελειώνοντας την τοποθέτησή του με ευθεία επίθεση προς τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΠ, Χάρη Αντύπα ότι προφανώς δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τα θέματα της Επιχείρησης, γιατί έχει μετατρέψει το γραφείο του σε Ανακρητικό, ψάχνοντας πως θα στείλει στο εδώλιο τους πολιτικού του αντιπάλους.

Η απάντηση, ήρθε από τον ίδιο, εξηγώντας πως,  η «προίκα» χρέους 540.000 ευρώ του προγράμματος για ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές στη ΔΟΥ, έφερε την Επιχείρηση σε αδιέξοδο αλλά με επίπονες και επίμονες προσπάθειες – με τη βοήθεια και του διοικητή του ΙΚΑ κ.Καλαματιανού – ψηφίστηκε η Τροπολογία τη ρύθμισή των ασφαλιστικών εισφορών. Διευκρίνισε πως δεν υπήρχαν χρήματα για επισκευή και οι εργαζόμενοι φροντίζουν 70 και πλέον ωφελούμενους εντός του ιστού της πόλης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι εντός Σεπτεμβρίου θα λυθεί το θέμα της μετακίνησης αλλά και η εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην προμήθεια υλικών, που οφείλεται αποκλειστικά στην προμηθεύτρια εταιρία.

Ειδικό Γυμνάσιο, Κολυμβητήριο και ΚΔΑΠ, έθεσε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δώρα Καλάκου, με την κα Βαγγελάτου να λέει θα «γελάσουμε πολύ» αναφερόμενη στην οδηγία του Υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτικό μάθημα κολύμβησης, όταν στον Πύργο δεν υπάρχει καν κολυμβητήριο. Για το θέμα αυτό πάντως, ο δημ. σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Παναγόπουλος, γνωστοποίησε ότι έχει συνταχθεί μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου επί των ημερών του, προτείνοντας μάλιστα να προχωρήσει ο δήμος σε μια τροποποίηση που θα «ρίξει» τον προϋπολογισμό στις 80.000 ευρώ και θα μπορέσει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Ο ίδιος, επεσήμανε και την ανάγκη αναθεώρησης του Σχεδίου Πόλης, στο νότιο τμήμα της.

Το Λιμάνι και η ειδική συνεδρίαση

Το Λιμάνι Κατακόλου, τα προβλήματα με τους επαγγελματίες και η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου,  δεν έλειψαν από την χθεσινή συνεδρίαση, με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ζητούν απαντήσεις γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η ειδική συνεδρίαση που έχουν ζητήσει και να κατηγορούν και τη Δημοτική Αρχή και την Διοίκηση του Ταμείου για κακοδιαχείριση. Η απάντηση ήρθε δια στόματος Δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, που ενημέρωσε το Σώμα ότι επόμενη συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη στις τέσσερις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου (Λιμενικό Ταμείο, ΔΗΚΕΠ, ΔΕΠ, ΔΕΥΑΠ) με τους προέδρους να ενημερώνουν το Σώμα για τα πεπραγμένα τους.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα