Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ομόφωνα ναι στη δημιουργία Αστεροσκοπείου με την ονομασία «Διονύσης Σιμόπουλος»

«Θα ταυτοποιεί τον Πύργο στο μέλλον το Αστεροσκοπείο»
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία Αστεροσκοπείου-Πλανηταρίου, που θα στεγαστεί στον 1ο όροφο του πολιτιστικού κέντρου στον Κούβελο και θα λάβει το όνομα του μεγάλου Ηλείου αστροφυσικού που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή Διονύση Σιμόπουλου αποφάσισε ομόφωνα χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, αποτελεί αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμος Πύργου με το Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων, με διακριτικό τίτλο «HEROB LAB», του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία και θα ψηφιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πύργου.

Ως Διευθυντής-Επιστημονικός υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου-Πλανηταρίου «Διονύσης Σιμόπουλος» ορίζεται ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Βελντές, με καταγωγή από την Ηλεία.

Όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση, μέσω του εγχειρήματος θα καταστεί δυνατή η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητών όλων των βαθμίδων στην Ηλεία και στην Ελλάδα με θέματα που θα έχουν αντικείμενο την Αστρονομία και τις τεχνολογίες του διαστήματος.

Κατά την εισήγησή του για το θέμα ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα έργο που θα προσελκύσει την μαθητική και όχι μόνο κοινότητα. Θα αποτελεί ένα χώρο γνώσης, παιδείας και πολιτισμού και νομίζω ότι στο πολιτιστικό κέντρο στον Κούβελο είναι η τέλεια συνύπαρξη αυτών των δράσεων μαζί με άλλες κορυφαίες δράσεις πολιτισμού όπως είναι το ΚΔΑΠ. Το Πλανητάριο ‘’Διονύσης Σιμόπουλος’’ θα είναι και ένα στοιχείο που θα ταυτοποιεί και την πόλη μας στον μέλλον» προσθέτοντας πως ολόκληρη η ανατολική πλευρά του Πύργου έχει ενταχθεί σε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο υποστήριξης και ανάπλασης που χρηματοδοτείται με 2.800.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» και βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, επισημαίνοντας ότι από τα 160.000 ευρώ του προϋπολογισμού, τα 120.000 ευρώ θα δαπανηθούν για την αγορά του τηλεσκοπίου με εκπαιδευτικές και ερευνητικές ικανότητες, που είναι και το βασικότερο για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου-Πλανηταρίου. Ακόμα ο κ.Αργυρόπουλος τόνισε πως για την λειτουργία του προβλέπεται ένας διοικητικός υπάλληλος και ένας φυσικός και ότι με αυτό το έργο πρόκειται να αξιοποιηθεί, συνδυαστικά με την ανάπλαση, μια από τις πιο εγκαταλελειμμένες περιοχές του Πύργου.

Μέτρα φύλαξης στα σχολεία

Δραστικά μέτρα φύλαξης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και πρόκλησης φθορών στους χώρους των σχολείων θα λάβει ο Δήμος Πύργου, μετά και την έγκριση του Δημοτικού Συμβούλιου.

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος για το παραπάνω θέμα αλλά και την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, που επίσης εγκρίθηκε, τόνισε πως τα μέτρα φύλαξης θα εφαρμοστούν σε σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα παραβατικότητας και φθορών και θα εγκατασταθεί ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security), καθώς και σύστημα συναγερμού και κάμερες.

Όσον αφορά την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης, ήδη για το 5ο Δημοτικό Σχολείου Πύργου έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, μετά τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Ακόμα ο κ.Πλεμμένος σημείωσε πως τα παραπάνω προβλέπονται από τη νομοθεσία και  οι κάμερες θα λειτουργούν εκτός του σχολικού ωραρίου, από τις 03:30 το μεσημέρι έως τις 07:30 το πρωί και πρόσθεσε πως για την συγκεκριμένη ενέργεια έχει ενημερωθεί, όπως επίσης απαιτείται, και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πύργου δήλωσε ότι το πρόβλημα που παρατηρείται είναι πλέον τεράστιο για αυτό και τα μέτρα φύλαξης είναι αναγκαία, καθώς στόχος είναι η πρόληψη και η αποφυγή περιστατικών βίας και βανδαλισμών, ενώ μίλησε και για τις δράσεις ενημέρωσης που θα ξεκινήσουν σε όλα τα σχολεία σε συνεργασία με τους ψυχολόγους από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Για την εγκατάσταση των καμερών στα σχολεία παρενέβη  η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέλλα Αναστασίου εκφράζοντας την αντίθεσή της, καθώς όπως είπε «με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούμε στην συνείδηση των παιδιών την παρακολούθηση» προσθέτοντας πως οι κάμερες δεν συνεισφέρουν στην ασφάλεια προτείνοντας ηπιότερα μέτρα όπως περισσότερος φωτισμός και βελτίωση της περίφραξης των σχολικών συγκροτημάτων.

Όλη η επικαιρότητα