Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Στην Αθήνα για το νοσοκομείο

Σύμπνοια των παρατάξεων για υγεία και παιδεία στη χθεσινή συνεδρίαση του εποικοδομητικού Δημ. Συμβουλίου.
Ακούστε το άρθρο

Η δραστικότερη κίνηση, μετά από τις συσκέψεις των φορέων και τις επιστολές προς την κεντρική πολιτεία, αποφασίστηκε χθες ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, με το σώμα να αποφασίζει τη σύσσωμη παρουσία του την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ώστε να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Μέσα σε κλίμα σύμπνοιας, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων συμφώνησαν με τα λεγόμενα του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός στον τομέα των νοσηλευτικών μονάδων. Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν έχει ανταποκριθεί στα δύο αιτήματα της Δημοτικής Αρχής και των φορέων του Πύργου για να οριστεί συνάντηση, ενώ όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη Ν.Μ. Πύργου ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως η κατάσταση βαίνει κάθε μέρα προς το χειρότερο, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει πριν από δύο ημέρες για την υγεία και την παιδεία στην Ηλεία. Ακόμα, χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» την απάντηση του κ. Πλεύρη προς τον κ. Κατρίνη, λέγοντας πως «δεν μπορώ να αποδεχθώ σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σου λέει μια κυβέρνηση ότι δε μπορώ να κάνω τίποτα, θα πεθάνετε».

Ακολούθως, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε» Στάθης Καννής μίλησε για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και πρότεινε την ενέργεια που τελικά αποφασίστηκε, αναφορικά με την επίσκεψη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή των προέδρων των φορέων που συμμετείχαν στις προηγούμενες συσκέψεις. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πύργος-Έργο Πολιτών» Αντώνης Καράμπελας συμφώνησε με τον κ. Καννή, στο ότι πρέπει να γίνουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις για να λυθούν τα προβλήματα στο νοσοκομείο, ωστόσο σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν υπήρξε συντονισμός των δυνάμεων και ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Νικολούτσος υπογράμμισε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν οι ενοχλήσεις προς την κεντρική εξουσία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το νοσοκομείο του Πύργου έχει σοβαρή αντίφαση, καθώς διαθέτει κλινικές που επιτελούν εξαιρετικό και σημαντικό έργο και δεν πρέπει να εκμηδενίζονται οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Νικολούτσος, πρόσθεσε επίσης πως για το θέμα του νοσοκομείου ευθύνεται το Υπουργείο Υγείας και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συνάντηση με την ηγεσία του.

Συμφώνησαν και για τις σχολές

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε και η κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία, με αφορμή και την είδηση της ίδρυσης Κτηνιατρικής σχολής στο Αγρίνιο, με τον κ. Καννή αλλά και τους υπόλοιπους επικεφαλής των παρατάξεων να συμφωνούν με την πρωτοβουλία του κ. Αντωνακόπουλου σχετικά με την συνάντηση των πανεπιστημιακών καθηγητών στον Πύργο τον Ιανουάριο του 2023, όπου θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το ποιες σχολές θα μπορούσαν να ιδρυθούν στην Ηλεία. Ο κ. Καννής έθεσε και το θέμα των κτιριακών υποδομών και της στέγασης των πανεπιστημιακών σχολών που θα διεκδικηθούν, με τον δήμαρχο Πύργου να του απαντά πως μπορεί να αγοραστεί κτίριο στην ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν και κτίρια που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ο κ. Νικολούτσος ανέφερε αρχικά ότι το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο είναι διαφορετικά θέματα, με διαφορετικές στοχεύσεις και στην συνέχεια τόνισε ότι το κλείσιμο των σχολών στην Ηλεία είναι ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ έκανε λόγο για πολιτικό και εκπαιδευτικό παραλογισμό, αφού δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το πως και γιατί έφυγαν οι σχολές από την περιοχή.

Επίσης, υπογράμμισε πως οι συνέπειες της έλλειψης των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία είναι καταλυτικές για την πρόοδο και την εξέλιξη του νομού. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αναγένεσις» Χάρης Μιχαλακόπουλος είπε ότι η Ηλεία είναι θύμα μιας διαμάχης για τις εκλογές στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και δήλωσε διατεθειμένος να συνεισφέρει και αυτός στις μελέτες για τη σχολή που μπορεί να έρθει στην Ηλεία. Αξίζει να σημειωθεί πως αποφασίστηκε η αγορά του κτιρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς κρίθηκε ότι είναι το μόνο κατάλληλο για να στεγαστεί το Ιστορικό Μουσείου του Πύργου.

H λήψη απόφασης τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Πύργου αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας.

Όλη η επικαιρότητα