Οικονομία

Δίνει το Ελληνικό στη Lamda

dinei_to_elliniko_sti_lamda.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα τη Lamda Development Α.Ε. προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε..

Είχε προηγηθεί η υποβολή ξεχωριστών γνωμοδοτήσεων (fairness opinions) από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους  915 εκατ. ευρώ, της εταιρείας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.

Την Πέμπτη 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το project

Ίδια κεφάλαια κοντά στο 1 δισ. ευρώ  θα συγκεντρώσει σε πρώτη φάση το σχήμα Global Investment Group, όπου συμμετέχουν επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με τον όμιλο Λάτση και τον ίδιο τον κ. Σπύρο Λάτση, την κινεζική Fosun και την Al Maabar.

Στην παρούσα φάση έχουν δεσμευθεί ίδια κεφάλαια στα πέριξ των 600 εκατ. ευρώ και σταδιακά θα προστίθενται και άλλα ακόμη και από άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές (ξένους αλλά και Έλληνες), εφόσον ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ούτως ώστε να προκύψει το τελικό ποσό του 1 δισ. ευρώ. Σταδιακά και ανάλογα με το πώς θα προχωρά η επένδυση θα γίνει και η χρηματοδότηση με δανεισμό από τις τράπεζες του εξωτερικού αλλά και από την Ελλάδα.

Ως προς το αν ο όμιλος θα προχωρήσει στην πώληση τμημάτων της έκτασης προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επένδυσή του, οι επενδυτές φαίνεται να μην το αποκλείουν ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει σε δεύτερο στάδιο κι εφόσον έχει προχωρήσει η επένδυση, ενώ σχέδια για Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί κομμάτι της επένδυσης δε φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα.

Οι επενδυτές έχουν δεσμευθεί πέραν των 915 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα της προσφοράς για επενδύσεις 1,25 δισ. ευρώ που θα αφορούν τις δημόσιες υποδομές και θα υλοποιηθούν την πρώτη 2ετία- 3ετία, ενώ στο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή -το δημόσιο θα εισπράττει μόνο στην περίπτωση που η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.

Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα