Διον. Καλαματιανός: Στήριξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων χωρίς αποκλεισμούς

Την οριζόντια στήριξη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, χωρίς αποκλεισμούς, ζητούν με ερωτήσεις τους στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, που συνυπογράφει τις ερωτήσεις, τόνισε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την προηγούμενη Πέμπτη δήλωσε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα γίνουν αποδέκτες των ευεργετημάτων του πλαισίου των μέτρων που θα λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαπιστώνουμε, όμως, με προβληματισμό ότι από τον κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που δημοσιοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο εξαιρείται ένας μεγάλος αριθμός ΚΑΔ όπως αυτοί του κλάδου της παροχής υπηρεσιών (π.χ. καθαριστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων κ.λπ.) και του κλάδου της μεταποίησης (κατασκευή ειδών από γυαλί, κατασκευή κεραμικών πλακιδίων, λοιπών ειδών, παραγωγή πυρίμαχων προϊόντων, παραγωγή ειδών πορσελάνης κ.λπ.), αλλά και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες, αν και έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο. Επομένως, καθίσταται επιτακτική η άμεση λήψη απόφασης για την οριζόντια στήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων της χώρας, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται.

Επιπλέον, το κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των ΚΑΔ, που θα υποστηριχθούν, θα πρέπει να είναι η απαγόρευση τροποποίησης των συμβάσεων εργασίας και η απόλυση των εργαζόμενων σε αυτές και όχι μόνο η υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Δυστυχώς, έχουμε ήδη δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και τροποποιήσεις συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, οι οποίες θα ενταθούν στην πάροδο των μηνών. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση, αλλά θα την επιδεινώσει στο μέγιστο βαθμό.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι εφικτή η δυνατότητα χρηματοδότησης γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, επιχειρήσεων, παραγωγών, του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας που πλήττεται. Υπάρχει το μαξιλάρι των 35 δισ. που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις θυσίες του λαού για την ώρα ανάγκης, που έχει έλθει. Υπάρχει η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας από την Ε.Ε. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες, που θα αποκαταστήσουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη μεταξύ όλων των κλάδων της οικονομίας της χώρας και να μην αποκλείει σημαντικό μέρος εξ’ αυτών. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια και να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της νέας κρίσης.