Categories: Ηλεία

Διον. Νικολάου: «Έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου η μελέτη για την ανασυγκρότηση της Ηλείας»

Share

Στις 20 Ιουλίου η διαΝΕΟσις διοργάνωσε ένα αναπτυξιακό συνέδριο με τίτλο «Ηλεία 2030: Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο» στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο κύριο στόχο είχε την έναρξη του δημόσιου διαλόγου με την τοπική κοινωνία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηλείας.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, για την εκπόνηση μιας ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Η διοργάνωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, φορείς αλλά και απλοί πολίτες στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο σε επίπεδο συμμετοχής, όσο και σε επίπεδο θέσεων και απόψεων που επικοινωνήθηκαν από τους ομιλητές αλλά και από τους συμμετέχοντες.

«Θέλουμε την τοπική κοινωνία στο πλευρό μας»

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο επικεντρώθηκε στους έξι βασικούς πυλώνες της μελέτης (τουρισμό, πολιτισμό, πρωτογενή τομέα, κλιματική αλλαγή, υποδομές και χρηματοδοτικούς πόρους) κλήθηκαν όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ώστε αυτές να ληφθούν υπόψη από την ερευνητική ομάδα.

H εφ. «Πατρίς» μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις, Διονύση Νικολάου, για την πορεία του εγχειρήματος ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Προχωράμε βάσει προγράμματος και έχει συγκροτηθεί η ερευνητική μας ομάδα ωστόσο η δουλειά μας δεν μπορεί να είναι αποδοτική χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας η οποία γνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής και μπορεί να καταθέσει μια ρεαλιστική πρόταση.

Από τις πρώτες ημέρες, έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις και ιδέες είτε με μελέτες είτε με πλήρως τεκμηριωμένα σχέδια. Θυμίζω ότι η έρευνα καλύπτει όλους τους άξονες της ολιστικής ανάπτυξης όπως ο τουρισμός, πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας, οι υποδομές και το περιβάλλον ωστόσο επειδή μεσολάβησε το καλοκαίρι και επειδή πιθανώς από κάποιους μπορεί να διέφυγε, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια υπενθύμιση προκειμένου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία να έχουν συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η ερευνητική ομάδα έχει συγκεντρώσει όλο το υλικό από το συνέδριο και θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη και ακολούθως όλες οι υπόλοιπες μελέτες της διαΝΕΟσις να προσαρμοστούν στην μελέτη που χρειάζεται η Ηλεία.

Η ανταπόκριση που υπάρχει από την Πολιτεία είναι πολύ θετική και κατά την διάρκεια του Olympia Forum θα υπάρξει ειδικό πάνελ της διαΝΕΟσις, όπου θα ενημερώσουμε τους συνέδρους για την πορεία της μελέτης αλλά και θα ακούσουμε και προτάσεις τους».